Wat moet je weten over de ontlasting van je hond?

Een poep praatje. Niet het allerleukste onderwerp maar de ontlasting van de hond is wel één van de belangrijkere onderwerpen als het over de gezondheid van je hond gaat. Bovendien is het één van de belangrijkste dingen om te beoordelen of je hond gezond is.


Op de Pannehoeve doen we dagelijks poepcontrole. Tijdens het poep ruimen op het terrein controleren we de poep en als er afwijkende poep bij is dan worden de honden de volgende dag om de beurt naar buiten gelaten en controleren we van iedere hond afzonderlijk de poep. Zo kunnen we problemen snel ondervangen en indien nodig oplossen.

Hoe vaak heeft een hond ontlasting per dag?

Het is een beetje dezelfde vraag als dat je aan een mens kan stellen. Er zijn mensen (en dus ook honden) die meerdere keren per dag poepen. Daarnaast zijn er honden die slechts één keer per dag poepen.

Maar om even gemiddeld te gaan, als een (volwassen) hond meer dan 3 keer per dag poept dan is dat eigenlijk te vaak.  3 keer per dag is wel een beetje het maximale voor een volwassen hond.

Echter komt de hond boven de 10 jaar of is het nog een pup dan is tot 5 keer ook nog normaal omdat die vaker kleinere hoeveelheden eten. Dat betekend dat zijn dus ook een ander verteringsproces hebben en dat het dan nog iets meer kan zijn.

Maar tussen de 1,5 en 8 jaar is 3 keer op een dag wel het maximum.

Goede poep

De ontlasting van de hond dient donkerbruin van kleur te zijn, Verder dient de ontlasting van de hond dusdanig hard te zijn dat je het makkelijk met één hand kan oppakken. Tevens moet het niet zo hard zijn dat het bij de hond pijn doet als hij gaat poepen.
goede poep

Goede poep is poep wat je met 1 hand (met een zakje erom heen) vast kan pakken. Bij grotere honden kan het natuurlijk een flinke hoop zijn en als je kleinere handen hebt past het niet in 1 hand.

Echter bedoel ik dat het een vaste drol of twee vaste drollen moet zijn die je makkelijk op kan pakken en dat je eigenlijk alleen kleine kleefplekjes ziet op de straat of in het gras van de drol(len).

Daarnaast moet de poep donkerbruin van kleur zijn. Het kan wit zijn als een hond een vers bot heeft gegeten. Dat is ook geen reden om je zorgen te maken.

Tevens mogen er geen stukjes onverteerd voedsel inzitten tenzij je weet dat je hond iets heeft gegeten wat niet verteerd (rauwe worteltjes of bijvoorbeeld hele maiskorrels)

Als je hond dergelijke dingen niet heeft gehad dan mogen er geen onverteerde etensresten in de ontlasting van je hond zitten.

De ontlasting van de hond moet vrij snel eruit kunnen komen. De ontlasting moet vast zijn, maar niet keihard. De hond moet geen tijdlang op zijn ontlasting moeten persen.
Hond moet op deze manier makkelijk kunnen poepen en geen tijd lang moeten persen

Ontlasting van je hond en zijn gezondheid

Zoals ik in het begin al aangaf kun je aan de ontlasting van je hond al veel zien hoe het met zijn gezondheid gesteld is.

Harde drollen

Als je hond hele harde drollen heeft en moeite heeft met poepen, dan bevat zijn voer te veel calcium of hij krijgt te vaak een vers bot. Nu zijn veel honden gek op verse botten en het is goed voor de tanden. Maar het kan er wel voor zorgen dat de ontlasting te hard wordt.

Daarom geef je je hond dan per dag een lepeltje olijfolie bij zijn eten. Controleer zijn ontlasting de komende dagen. Als hij geen diarree heeft en het worden mooie vaste drollen en geen knetterharde drollen meer dan blijf je de olijfolie bij zijn eten erbij geven.
Echter als de ontlasting nu te zacht wordt, dan ga je hem iets minder olijfolie geven

Afwijkende kleur ontlasting

Ofschoon de ontlasting donkerbruin behoort te zijn kan het soms naargelang het voer wat verschillende tinten bruin hebben. Echter als de ontlasting heel licht is en de hond heeft geen bot gegeten dan is de kans dat er een darmprobleem is.

Dunne ontlasting

De ontlasting van de hond mag niet zo dun zijn dat je het niet op kan pakken. Als de ontlasting van je hond eruit ziet als een plas bruin water dan heeft hij behoorlijk diarree wat allerlei oorzaken kan hebben
diarree of in ieder geval te dunne poep

Dunne ontlasting is nooit goed. Bij giardia zie je vaak dat de hond in de eerste instantie gewoon harde ontlasting heeft en dat het laatste deel van de ontlasting zacht is. Je kunt er in dat geval bijna blind op varen dat de hond giardia heeft. Maar als de ontlasting gedurende de dag zachter wordt is er iets aan de hand.

Afwijkende ontlasting bij de hond kan de volgende oorzaken hebben:

  • Verkeerd voer
  • Hoeveelheid voer
  • Darmflora die niet goed is
  • Geen goede werking van het verteringssysteem

Verkeerd voer

De uitspraak over het voer van de hond is dat het niet telt wat de hond op eet, maar dat het belangrijk is wat de hond opneemt.

In heel veel voedingen zit vulmiddel. En vulmiddel is alleen om de maag te vullen. Als er in het voer geen ontsloten granen zitten kan de hond ze niet opnemen en zal ze dus zonder er wat mee gedaan te hebben weer uitpoepen.


Dit zorgt er niet alleen voor dat de hond veel meer moet eten om zijn voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar ook zijn darmflora zal aangetast worden door laaggradige ontstekingen. Dit kan ervoor zorgen dat de ontlasting afwijkend is.

Goede voeding voor een hond bestaat uit hoogwaardige eitwitten, goede aminozuren, vetten, mineralen en vitaminen. Het vlees in de voeding moet bestaan uit biologisch vlees en zonder chemische toevoegingen zijn.

De ontlasting van je hond moet goed zijn. Aan de ontlasting van je hond kun je zien of je hond gezond is of niet. Afwijkende ontlasting geeft meestal duidelijk aan dat er iets mis is. 
Goed voer is belangrijk om het immuunsysteem van de hond te ondersteunen.

Hoeveelheid voer

Te veel voer kan ervoor zorgen dat je hond aan de diarree is en blijft. Het voer is teveel om verwerkt te worden en komt er dus deels onverwerkt eruit.
Als je hond door deze hoeveelheid voer alleen maar op gewicht kan blijven dan heb je het verkeerde voer voor hem.

Darmflora

Veel honden krijgen voeding met vulmiddel erin. Vulmiddel dient niet als voeding maar uitsluitend als maagvulling. Vulmiddel zorgt voor extra laaggradige ontstekingen in de darm waardoor de darmwand op den duur te ver is aangetast. Het voer wordt niet meer goed opgenomen en steeds vaker zal het voer er niet goed of minder verteerd uitkomen.

Mocht je biologisch goed voer te duur vinden (hoewel je er veel minder van hoeft te voeren dan van voer met vulmiddel omdat het beter opgenomen wordt) dan is het verstandig om je hond regelmatig een kuurtje te geven van darmen in balans. Daarmee wordt de slijmlaag van de darmen weer hersteld en wordt het voer weer beter opgenomen.

Beter is natuurlijk om de hond ander en beter voer te gaan geven. Daarvoor een kuurtje darmen in balans zodat het voer weer goed wordt opgenomen.

Geen goede werking van het verteringssysteem

Het kan dat één van de organen een probleem geeft waardoor er een hapering is in het verteringssysteem. Dit kan werkelijk van alles zijn. Wormen kunnen een oorzaak zijn,  maar ook een maag-darm ontsteking of giardia kan zorgen voor een slecht werkend verteringssysteem.

Ten slotte als je hond goed voer krijgt, en een kuurtje darmen in balans heeft gehad en de ontlasting verbeterd niet op korte termijn. Dan raad ik aan om van drie dagen poepmonsters te nemen en deze te overhandigen aan de dierenarts voor een ontlastingsonderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *