Wat is giardia

Wat is giardia?
Giardia is een zoönose die in de darmen van de hond zit en zeg maar een soort bacterie. De hond krijgt er enorme diarree van, soms zelfs met bloed en heel veel slijm. Het is ook overdraagbaar op mensen met een verminderde weerstand.
Omdat een hond ook drager kan zijn en geen symptomen hoeft te hebben worden in principe al onze honden standaard behandeld tegen giardia, ook als ze geen.symptomen hebben.
Het zou voor ons rampzalig zijn als alle honden op de boerderij besmet zouden raken.

Nu komt deze ziekte pas tot uiting bij verlaging van de weerstand. Maar een hond die verplaatst wordt en die dus verhuist van Spanje naar Nederland zal stress ervaren. Stress zorgt ervoor dat deze zoönose actief wordt en dat de hond alsnog symptomen krijgt.
Wij hebben op de boerderij ook veel oudere honden die al verminderde weerstand hebben dus sowieso 2x per jaar behandelen we alle honden tegen giardia zodat er ook geen dragers zijn.

Honden uit Nederland

Ook honden uit Nederland kunnen giardia bij zich hebben. Ook in Nederland zijn er heel veel honden drager, maar die hoeven niet ziek te zijn en de kans is groot dat ze nooit symptomen krijgen omdat hun weerstand hoog genoeg is.

Is giardia gevaarlijk?

Voor mensen met voldoende weerstand niet. Mensen die niet voldoende weerstand hebben raad ik aan hun handen te desinfecteren na het aaien van een hond. Iedere hond kan immers drager zijn.
Voor honden is het in principe ook niet gevaarlijk, ten zij de hond symptomen heeft en niet behandeld wordt. De hond vermagert dan enorm en de weerstand wordt steeds lager waardoor hij het niet overleeft.
Een hond waar op tijd behandeling start en die verder gezond is die overleeft het wel.

Wat is de behandeling van giardia?

In principe kun je de hond 5 dagen behandelen met metronidazol. Dit zit in de ontwormingskuur van panacur.
Dit is een kuur van 3 dagen die je na 2 weken nog een keer moet herhalen voor evt zoönosen die nog niet dood waren.
Als het daarna terugkomt is het verstandig naar de dierenarts te gaan. Die zal dan waarschijnlijk stomorgyl voorschrijven. Een antibiotica voor de “schade” die is aangericht in de darmen, en in de stomorgyl zit ook metronidazol
Giardia komt heel vaak voor bij honden met verminderde weerstand door ziekte of door stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *