Laaggradige ontstekingen, een sluipmoordenaar

Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen met een lage ontstekingsbelasting. Dat betekend dat je je door deze ontstekingen niet ziek voelt of dat je duidelijke klachten hebt.
Het probleem van laaggradige ontstekingen is dat ze enorm veel schade in je lichaam kunnen aanrichten. Je merkt het pas veel later op en soms pas zo laat dat het al te laat is.

Laaggradige ontstekingen zorgen in de eerste instantie voor:

Energie verlies


Het lichaam oftewel het immuunsysteem is continu aan het werk. Het is aan het “vechten” tegen de ontstekingen. De energie die hierbij wordt verbruikt kan niet gebruikt worden voor andere lichamelijke activiteiten

Beschadiging van weefsels


Doordat de ontstekingen in het begint weinig klachten geven wordt het lichaam niet ondersteund in het “vechten” hiertegen .
Deze ontstekingen kunnen dus heel veel schade aanrichten voordat ze worden opgemerkt.

Laaggradige ontstekingen veroorzaken enorme schade in het lichaam van de hond

Chronisch overactief immuunsysteem


Een chronisch overactief immuunsysteem betekend dat het altijd “aan”staat. Het immuunsysteem heeft tijd nodig om weer “op krachten” te komen.  Als het niet lukt omdat er chronische ontstekingen in het lichaam zitten krijg je een uitgeput systeem. Een uitgeput systeem gaat fouten maken. Één van die fouten is bijvoorbeeld dat het eigen cellen gaat aanvallen met als gevolg een autoimmuunziekte.
Maar het immuunsysteem kan ook minder gaan werken waardoor de infecties en ontstekingen hun gang kunnen gaan en het lichaam steeds zieker wordt.

Maag/darmstelsel

Het grootste deel van ons immuunsysteem bevindt zich in het maag/darmstelsel.
Door verkeerde voedingsgewoonten of medicatie raakt deze laag beschadigd en kunnen er “toegangswegen” ontstaan voor indringers.

Via de bloedbaan kunnen ze dan bij allerlei cellen waar ze laaggradige ontstekingen kunnen veroorzaken met enorm veel schade. En dat heb je pas op de lange termijn door.

Voedsel zorgt voor ontstekingsreacties

Het is bij honden belangrijk om het aantal eetmomenten op een dag te beperken. Uiteraard als dit kan in verband met de overige gezondheid van de hond. Bij voorkeur geef je je hond eens per dag eten en hooguit twee keer per dag. (tussendoortjes zoveel mogelijk tegelijkertijd of net na de maaltijd zoals bijvoorbeeld een vers bot na het eten en voor het slapen)

Dit zorgt ervoor dat het maag/darm stelsel zo weinig mogelijk beschadigingen krijgt door het ontstaan van laaggradige ontstekingen na het eten.

Alle voedsel zorgt voor een ontstekingsreactie in het lichaam. Het immuunsysteem kan dat uiteraard prima aan. Maar hoe minder schade je “aanricht” in het maag/darm stelsel, hoe makkelijker het immuunsysteem het heeft en hoe groter de afweer van je hond is tegen ziekte verwekkers.

Voedsel wat niet goed verteerd

Voedsel wat niet (goed) verteerd zoals niet ontsloten granen of vulmiddelen. Deze zorgen voor hevigere ontstekingsreacties bij je hond.
Dus hondenvoer met veel vulmiddel daar kan je hond het misschien nu goed op doen. Echter is de kans groot dat dit voedsel nu schade veroorzaakt wat pas in een later stadium duidelijk wordt.

Een tekort aan voedingsstoffen

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zorgt ervoor dat de kans op ontstekingen toeneemt en vooral de laaggradige ontstekingen.

Dit zijn de voedingsstoffen die erg belangrijk zijn in dit verband:

 • Vitamine D: Vis is een goede leverancier van vitamine D en het is dus belangrijk dat je hond minimaal 2x per week vis op het menu heeft staan (uiteraard biologisch)
 • Vitamine B3: biologisch vlees en biologische vis, volkoren graanproducten (bij voorkeur haver omdat deze geen gluten bevat), avocado en groene erwten.
 • Olijfolie: Een theelepel olijfolie per dag over het eten van je hond zorgt ervoor dat hij dagelijks een COX2 remmer binnenkrijgt waar hij niet resistent tegen kan worden. De dierenarts zal bij een ontsteking ook een COX2 remmer voorschrijven.
 • Magnesium: tryptofaan heeft de hond nodig als anti stress hormoon en krijgt de hond binnen middel biologisch vlees of vis. De tryptofaan wordt omgezet naar serotonine en daarvoor is vitamine B3 nodig.

  Zonder vitamine B3 wordt tryptofaan omgezet naar kynerinine wat schadelijk is voor de hersenen (lees laaggradige ontstekingen vormt in de hersenen waardoor er alzheimer of zelfs een hersentumor kan ontstaan)

  Dus voor het omzetten van tryptofaan in serotonine is nodig: vitamine B3, zink, magnesium en vitamine C

Voedsel wat ontstekingen aanwakkert

Dan is er nog voedsel wat ontstekingen aanwakkert:

 • Geraffineerd voedsel (granen die ontdaan zijn van alle vezels)
 • Teveel omega-6 vetzuren
 • Glutenhoudende granen.

Chronische stress

Ondanks dat het snoeihard ontkend wordt door veel baasjes leiden ontzettend veel honden aan stress. Kortdurende stress af en toe is geen probleem en is niet te voorkomen. Het probleem is chronische stress.

Chronische stress zorgt ervoor dat er continu cortisol in het bloed aanwezig is. Het immuunsysteem wordt door de cortisol onderdrukt waardoor laaggradige ontstekingen niet meer worden geremd.

Wanneer heeft je hond chronische stress?

 • Als hij uitvalt op straat (dus iedere keer stress als hij gaat wandelen)
 • Als hij uitvalt op het moment dat er iemand het terrein op komt (dus continu stress omdat het ieder moment kan gebeuren)
 • Uitvallen naar bezoek (hij moet continu de bel en de deur in de gaten houden)
 • Bang op straat
 • Als je hond in huis geen rust kan vinden

Welke problemen kunnen door laaggradige ontstekingen veroorzaakt worden:

 • Chronische oorontsteking, tandvleesontsteking of anaalklierontsteking
 • Huidinfecties
 • Dementie
 • Suikerhuishouding is niet goed (diabetes)
 • Alvleesklier of schildklierproblemen
 • Bijnier problemen
 • Artrose

Samenvatting

Laaggradige ontstekingen liggen ten grondslag aan heel veel (ouderdoms) kwalen. Om je hond op termijn gezond te houden is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent:

 1. Beperk als het kan de eetmomenten tot één of hooguit twee keer per dag
 2. Zorg voor afwisselend voer zodat je hond alle vitaminen, mineralen en aminozuren voldoende binnenkrijgt
 3. Beperk of vermijd voer wat ontstekingen aanwakkert en voer wat niet goed verteerd
 4. Zorg voor een gezond maag/darmstelsel
 1. Zorg dat de stress drastisch vermindert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *