biologische hondenvoeding

Waarom is biologisch hondenvoer veel beter?

Jij bent dierenliefhebber. Jouw hond heeft een mooi en goed leven. Is het dan niet net zo eerlijk dat de productiedieren ook een goed leven hebben?
Dat is voor mij persoonlijk al de belangrijkste reden om biologisch hondenvoer te voeren.

Maar er zijn nog heel veel redenen waarom biologisch hondenvoer (en kattenvoer) beter is dan de rest.

Biologisch gehouden productiedieren zijn gezonder

Productiedieren die gelukkig zijn doordat ze zich kunnen uitten met soorteigen gedrag, zitten beter in hun vel. Doordat ze een normaal (buiten) leven hebben is hun immuunsysteem veel beter ontwikkeld. Daardoor zijn ze veel minder vatbaar voor ziekten en ze hebben dus veel minder medicatie nodig.

De medicatie die een productiedier krijgt, daarvan blijven minimaal resten achter in het vlees.
Bij biologisch gehouden dieren die medicatie nodig hebben gehad is de wachttijd om te slachten twee keer zo lang als in de bio industrie.

Dat betekend dus dat jouw hond (of kat) onnodige medicatie binnen krijgt via het vlees als het vlees niet biologisch is.

Bij biologisch hondenvoer krijg je hond (of kat) dus veel minder onnodige medicatie via het vlees wat in hondenvoer verwerkt wordt.

Biologisch gehouden productiedieren hebben veel minder stress maar zijn ook gezonder doordat ze voedsel eten wat is afgestemd op hun maag-darm stelsel

Biologisch gehouden productiedieren hebben minder stress

De productiedieren die in de bio industrie worden gehouden leven in te kleine hokken. Daardoor kunnen ze niets met hun soorteigen gedrag. Hieruit volgt dat ze stress krijgen. Omdat hun situatie niet verandert hebben ze chronische stress. De hormonen die bij stress worden aangemaakt (cortisol) zitten dus ook in het vlees.

Biologisch gehouden productiedieren kunnen hun eigen ding doen en hebben dus weinig of geen stress. Daardoor zitten er dus geen of veel minder stress hormonen in het vlees wat gebruikt wordt voor de productie van biologisch hondenvoer.

Biologisch gehouden productiedieren hebben een veel betere spieropbouw

Misschien heb je ze wel eens gezien. Filmpjes of foto’s van de kippen in de leg batterijen. Ze kunnen niet meer op hun poten staan omdat de spieren niet of nauwelijks gebruikt zijn.
Hetzelfde geldt voor koeien en varkens die weinig bewegingsruimte hebben. Zij kunnen nooit een goede en normale spieropbouw krijgen.

Waarschijnlijk kun je je voorstellen dat een dier daar last van heeft, pijn, ongemak. Je hebt je spieren nodig om te kunnen bewegen en om je daarbij goed te voelen. Als ze weinig bewegingsruimte hebben is er van een normale opbouw van spieren geen sprake.

De biologisch gehouden productiedieren hebben een normale spieropbouw en een goede spieropbouw. Als we het dan over het vlees hebben is het vlees daarbij dan ook van veel betere kwaliteit omdat ze de spieren normaal hebben getraind zoals een dier dat hoort te doen.

Wat betekend biologisch vlees verder?

Biologisch hondenvoer wat gemaakt wordt van biologisch gehouden productiedieren is gemaakt en geproduceerd met respect voor het dierenwelzijn. Maar ook met de natuur en het milieu.
Als de dieren wel op stal staan dan worden ze ook gevoerd met natuurlijk voer wat ze in de gewone natuur ook zouden eten.

Omdat de natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk wordt nagebootst kunnen biologisch gehouden productiedieren zich voeden met de dingen waar zij van vinden dat ze goed voor ze zijn. En zij weten beter wat goed voor ze is dan wij mensen.

Doordat de productiedieren datgene eten waar hun darmstelsel voor gemaakt is kunnen ze veel meer voedingsstoffen uit hun voedsel halen. Het vlees van biologisch gehouden productiedieren heeft dus een veel beter profiel aan voedingsstoffen dan productiedieren uit de bio industrie.

Verder omdat de productiedieren eveneens worden bijgevoerd met biologisch geteeld voedsel krijgen ze ook geen pesticiden binnen. Deze pesticiden kunnen dus ook niet in het voer terecht komen.

Typisch biologisch. Een natuurlijke bestuiving. Daarnaast worden er geen pesticiden gebruikt en blijft het fruit dus zoals fruit hoort te zijn

Biologisch vlees en dus ook biologisch hondenvoer is puur natuur. Er mogen bij biologisch hondenvoer geen chemische toevoegingen worden toegevoegd en je weet dus zeker dat je hond (en kat) dus voer krijgt wat niet gemanipuleerd is en waar geen chemische toevoegingen bij zitten.

De mest van de productiedieren komt terug in de natuur. Op die manier is het een natuurlijk proces en hoeft de boer geen kunstmest te gebruiken om de gewassen die de dieren verder eten te laten groeien.

Mest van de dieren wordt weer uitgereden op het eigen land

Conclusie

Het darmstelsel van je hond is het belangrijkste orgaan binnen het immuunsysteem. Het is belangrijk dus om daar veel aandacht aan te schenken en te zorgen dat je hond het beste voer krijgt.


Het beste voer bestaat uit biologisch vlees. En of je dan vers vlees voert, geperste of gebakken brokken dat is dan eigenlijk van ondergeschikt belang. Het belangrijkste is dat je je hond biologisch hondenvoer voert (denk ook aan snoepjes en kauwmaterialen) want hoe minder je hond binnen krijgt wat niet goed voor hem is, hoe gezonder je je hond houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *