hondenvoer met veel vulmiddel is minder goed voor de hond

Vulmiddel in hondenvoeding

Een vulmiddel in hondenvoer zijn ingrediënten die uitsluitend bedoelt zijn als maagvulling voor de hond.
Vaak is het zo dat

Hoe goedkoper het voer is, hoe meer vulmiddel er in zit.

Vlees en/of vis voor hondenvoer is duur. Ook de goedkopere merken willen winst op hun producten. Als ze dure ingrediënten nodig hebben dan kunnen ze het voer niet voor een lage prijs aanbieden.
Om die reden gebruiken ze eiwitten van bijvoorbeeld kippenveren, huid en haar van het rund, het lam etc. Er zit dus in dit voer geen hoogwaardig eiwit.

Daarnaast gebruiken ze granen, rijst, mais en andere koolhydraatrijke producten. De honden krijgen er een vol gevoel van maar de  voedingswaarde is minimaal.

Graan is het meestgebruikte vulmiddel in hondenvoer

Goedkoop wordt duurkoop

Honden die veel en vaak goedkoop voer eten met veel vulmiddel kunnen een tekort krijgen aan allerlei essentiele stoffen. Dat betekend dat je vaker naar de dierenarts moet met allerlei kwaaltjes. Goedkoop wordt op die manier duurkoop.

Veel ontlasting

Omdat de vulmiddelen helemaal niet gebruikt worden door de hond moet je er én meer van voeren maar zal de hond ook veel meer ontlasting produceren.

Mais is ook een veel gebruikt vulmiddel in hondenvoer

Hoe kun je zien of een voer vulmiddelen bevat en of het goed voer is?

Omdat ik geen waardeoordeel over een soort voer wil geven heb ik hieronder even de ingredienten van een goedkoop voer neergezet zodat je kan zien waar je op moet letten als je geen voer wil met veel vulmiddel

Granen, vlees en dierlijke bijproducten (20%, waarvan 4% kip in de donkerbruine brokken), oliën en vetten (waarvan 0.5% zonnebloemolie), plantaardige bijproducten (waarvan 2% gedroogde bietenpulp), mineralen (waarvan 0.7% natriumtripolyfosfaat als werkzame stof in de bruine brokjes), groenten (4% worteltjes in de oranje brokken, 4% erwten in de groene brokken)

De dik gedrukte ingrediënten zijn vulmiddelen. Granen staat daarbij als eerste in de volledige rij van ingrediënten en dat betekend dat het grootste deel van het voer bestaat uit granen.

Verder staat er ook nog “dierlijke bijproducten” er staat dus duidelijk geen vlees. De dierlijke bijproducten zijn dus veren van kippen, en huid en haar van andere dieren. Hier zit dus absoluut geen hoogwaardig eiwit in. Als de hond zijn hele  leven dit voer eet is de kans groot dat hij niet heel oud gaat worden.

Carnis

Mijn leverancier levert bij ons Organimal.
Organimal is een voer (geperste brokken, gestoomd vlees, vers vlees en snacks) van uitsluitend biologische en natuurlijke ingrediënten.
Ik vind het belangrijk dat in het voer van mijn honden geen of zo weinig mogelijk vulmiddelen zitten.

Duidelijk boek over hondenvoeding

Omdat het voor veel mensen best moeilijk is om te kiezen welk hondenvoer goed is voor hun hond, heb ik een boek in Jip- en Janneke taal geschreven over voeding voor de hond.

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates required

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *