Wat is giardia

Wat is giardia?

giardia
Giardia is een zoönose die in de darmen van de hond zit en zeg maar een soort bacterie. De hond krijgt er enorme diarree van, soms zelfs met bloed en heel veel slijm. Het is ook overdraagbaar op mensen met een verminderde weerstand.
Omdat een hond ook drager kan zijn en geen symptomen hoeft te hebben worden in principe al onze honden standaard behandeld tegen giardia, ook als ze geen.symptomen hebben.
Het zou voor ons rampzalig zijn als alle honden op de boerderij besmet zouden raken.

Nu komt deze ziekte pas tot uiting bij verlaging van de weerstand. Maar een hond die verplaatst wordt en die dus verhuist van bijvoorbeeld het buitenland naar Nederland zal stress ervaren. Stress zorgt ervoor dat deze zoönose actief wordt en dat de hond alsnog symptomen krijgt.
Wij hebben op de boerderij ook veel oudere honden die al verminderde weerstand hebben dus sowieso 2x per jaar behandelen we alle honden tegen giardia zodat er ook geen dragers zijn.
het schema van de manier waarop de giardia overgedragen kan worden

Honden uit Nederland

Ook honden uit Nederland kunnen giardia bij zich hebben. Ook in Nederland zijn er heel veel honden drager, maar die hoeven niet ziek te zijn en de kans is groot dat ze nooit symptomen krijgen omdat hun weerstand hoog genoeg is.
Maar de cysten van de giardia bevinden zich in de ontlasting van de hond. Komt jij dan bijvoorbeeld langs met je nieuwe buitenlandse hond of met je pup die net bij je is dan is de kans groot dat jouw hond het van de ontlasting van deze hond oppakt.
Jouw hond ervaart nog stress en door de stress is de weerstand lager waardoor het lichaam nog niet kan vechten tegen deze indringer en jouw hond dus klachten krijgt.

Is giardia gevaarlijk?

Voor mensen met voldoende weerstand niet. Mensen die niet voldoende weerstand hebben raad ik aan hun handen te desinfecteren na het aaien van een hond. Iedere hond kan immers drager zijn.
Voor honden is het in principe ook niet gevaarlijk, ten zij de hond symptomen heeft en niet behandeld wordt. De hond vermagert dan enorm en de weerstand wordt steeds lager waardoor hij het niet overleeft.
Een hond waar op tijd behandeling start en die verder gezond is die overleeft het wel.

Wat is de behandeling van giardia?

In principe kun je de hond 5 dagen behandelen met metronidazol. Dit zit in de ontwormingskuur van panacur.
Dit is een kuur van 3 (of soms 5 dagen) dagen die je na 2 weken nog een keer moet herhalen voor evt zoönosen die nog niet dood waren.
Als het daarna terugkomt is het verstandig naar de dierenarts te gaan. Die zal dan waarschijnlijk stomorgyl voorschrijven. Een antibiotica voor de “schade” die is aangericht in de darmen, en in de stomorgyl zit ook metronidazol
Giardia komt heel vaak voor bij honden met verminderde weerstand door ziekte of door stress.
Is je hond door de giardia vermagert kijk dan op deze pagina om hem weer op gewicht te krijgen

Giardia gaat niet over

Dit is tegenwoordig een probleem wat ik heel regelmatig tegenkom. Vaak heeft het te maken met de weerstand van de hond, maar het kan ook heel goed zijn dat een hond in de omgeving drager is. Of een hond op de plaats waar jij ook je hond uit laat.
Ga dus als je hond giardia heeft gehad een tijdje niet naar de vaste uitlaatplaats.
Als je hond al een herhalingskuur panacur heeft gehad vraag dan bij je dierenarts om stomorgyl.
En zorg dat de weerstand van de darmen zo snel mogelijk weer op orde komt.
Let er verder op dat uw tuin ook een bron van infectie kan zijn omdat de hond misschien al besmettelijk was voordat hij zelf klachten kreeg. Een giardia cyste kan tot 3 maanden overleven in een natte en koude omgeving.
Het beste is om als u tegels in de tuin heeft dat u deze geheel schoonmaakt met chloor.
Chloor doodt de giardia parasiet en de cysten.
Indien u gras heeft zou ik de hond niet op het gras laten tot er een paar dagen goed de zon op heeft geschenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *