Welke mineralen zijn belangrijk voor de hond

Wat zijn mineralen

Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. De hond neemt ze op uit allerlei verschillende bronnen.
Evenals vitamines hebben mineralen belangrijke functies in het lichaam en is het dus belangrijk dat de hond ze in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.

Ongeveer 4% van het lichaam van de hond bestaat uit mineralen. De mineralen bevinden zich in cellen, enzymen, weefsels, vitamines en hormonen.

Vrijwel alle mineralen zijn in een compleet voer voor de hond voldoende aanwezig. De meeste en beste mineralen zitten uiteraard in hoogwaardig eiwit.

Echter een aantal mineralen te weten kalium, mangaan, en magnesium worden in puppyvoer voornamelijk gehaald uit de aardappel wat een rijke bron is voor deze drie mineralen.

De mineralen die de hond nodig heeft.

Calcium

Calcium is belangrijk voor het skelet. Het is echter wel belangrijk om bij pups geen extra calcium bij te geven.
Volwassen honden plassen het overtollige calcium weer uit. Echter pups kunnen dit nog niet en gebruiken alle calcium die het lichaam binnenkomt. Dit kan al direct of op latere leeftijd zorgen voor artrose of andere skeletafwijkingen.

Calcium krijgt de hond voldoende binnen als hij voer krijgt met hoogwaardige eiwitten.
Calcium is dus geen mineraal wat je zomaar toe moet voegen.

De hond haalt calcium voornamelijk uit botten. In hondenvoer staan die vaak onder het kopje vleesmeel

Fosfor

Ook fosfor is geen mineraal dat u zomaar moet toevoegen aan het voer van uw hond. Als met name de oudere hond te veel fosfor binnen krijgt is de kans aanwezig dat er nierfalen optreedt.

Fosfor is goed voor de botten en het behoud van de stevigheid van de botten. Als de hond goed hondenvoer krijgt met hoogwaardige eiwitten krijgt hij voldoende fosfor binnen.

Kalium

Kalium is belangrijk voor meerdere functies in het lichaam van de hond.
Het zorgt voor de vochthuishouding in het lichaam en zorgt dat de bloedsuiker goed blijft. Zenuwprikkeloverdracht wordt geregeld door kalium evenals een gezonde hartslag.

Tevens is kalium verantwoordelijk voor de aanmaak van eiwitten in het lichaam van de hond.

Koper

De pup heeft echt maar een klein beetje koper nodig. Koper is voor de vorming van bindweefsel en botten.
Daarnaast zorgt het voor een goed afweersysteem en pigmentvorming in de vacht.

Te veel koper is voor sommige rassen zelfs schadelijk zijn.

Zink

Een hond en zeker een puppy heeft voldoende zink nodig. Het is één van de enzymen die betrekking heeft op de stofwisseling.
Maar het heeft nog meer belangrijke functies namelijk:

  • Groei en ontwikkeling van het lichaamsweefsel
  • Opbouw van eiwitten
  • Goed afweer en immuunsysteem
  • Wondgenezing
  • Gedrag en leren
  • Smaak en geur
  • Bloedstolling
  • Schildklierhormoon
  • Aanmaak van insuline

Het is dus belangrijk dat de pup zink binnenkrijgt om al deze functies in het lichaam goed te laten verlopen.

Een tekort aan zink kan leiden tot de ziekte Zink-responsieve dermatose (huidaandoening door tekort aan zink) Zie: https://www.dierenrecht.nl/rashonden/aandoeningen/zink-responsieve-dermatose-huidaandoening-door-tekort-aan-zink

Ijzer

Jonge pups hebben meer ijzer nodig dan volwassen honden. Ijzer is goed voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar de weefselcellen.
Pups hebben dus meer behoefte aan ijzer. Zij hebben nog groeiende weefsels en hebben dus de helft meer behoefte aan ijzer dan volwassen honden. Het is alleen al om die reden dat pups hoogwaardig voer nodig hebben

Mangaan

Mangaan is verantwoordelijk voor de energiehuishouding in het hondenlichaam. Daarnaast zorgt het voor de vorming van kraakbeen.

Dat betekend dus dat het een erg belangrijk mineraal is in het hondenvoer. Als de hond niet op jonge leeftijd voldoende mangaan binnenkrijgt kan dat op latere leeftijd vervelende gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld artrose.

Daarnaast is mangaan ook verantwoordelijk voor het normaal functioneren van de hersenen, het activeren van enzymen voor de vorming van tthyroxine het belangrijkste hormoon dat de schildklier produceert. 

Mangaantekort is te merken aan: apathie, trage reactie, lusteloosheid en moeheid.

Aardappelen kunnen in hondenvoer een bron zijn van de mineralen kalium, magnesium
en mangaan

Magnesium

Eigenlijk is iedere mineraal belangrijk voor de hond maar een tekort van magnesium leidt tot krampachtigheid en wantrouwen. Dit is voor een pup natuurlijk niet bevorderlijk.

Ook voor magnesium is het belangrijk dat de darmen goed werken. Als de pup of de hond verminderde darmwerking heeft dan neemt hij de magnesium niet goed op en treedt er tekort op.

Verder is magnesium belangrijk voor het goed functioneren van de spieren, het zenuwstelsel en de energiestofwisseling.

Tekort kan leiden tot: zwakte, spiertrillingen, gebrek aan spiercoördinatie, depressie, overactieve reflexen, ernstige spierpijn, abnormale hartritmes en gedragsveranderingen

Jodium

Jodium heeft de hond nodig om het schilklierhormoon T4 te produceren.

Tekort aan jodium leidt tot: gewichtstoename zonder dat de hond teveel of extra eet, vermoeidheid, haarverlies, en een droge huid

Natrium

Natrium heeft een belangrijke rol in het zenuwstelsel van de hond. En het helpt bij spiersamentrekkingen. De belangrijkste taak van natrium in het lichaam is het regelen van de vochtbalans in het lichaam.
Natrium tekort bij honden kan gevaarlijk zijn (https://honden.be/artikel/natriumtekort-bij-honden)

Gratis Boek over hondenvoeding

Het is ontzettend lastig om het juiste voer voor je hond te vinden. Er zijn ontzettend veel soorten voer en iedereen heeft er een prachtig verkooppraatje bij.
Dit boek gaat over wat de hond allemaal nodig heeft en waarom. Aan de hand van dit boek kun jij kijken wat belangrijk is voor jouw hond en dan aan de hand daarvan makkelijker een keuze maken in wat je hond nodig heeft

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates required

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *