Probiotica hond is nodig om de goede bacteriën in de darmflora aan te vullen en te zorgen dat de slechte bacteriën niet de overhand nemen

Probiotica hond.

Probiotica hond is een supplement en dat betekend een goede en gezonde aanvulling op de dagelijkse voeding.

In de darmen leven biljoenen bacteriën. We noemen dit de microbioom. De microbioom is aangeboren en is voor iedere hond uniek. Zelfs even uniek als de vingerafdruk voor ons mensen.
In principe is de microbioom in evenwicht. Dat wil zeggen dat er evenveel goede als schadelijke bacteriën in de darmen aanwezig zijn.

Probiotica voor je hond, waarom?

Probiotica voor je hond is een aanvulling van de goede bacteriën die in de darmen leven. Door regelmatig een kuurtje van ongeveer 10 dagen probiotica aan je hond te geven boost je zijn immuunsysteem wat er voor zorgt dat je hond beter in staat is om ziektekiemen te “verslaan” in plaats van er last van te krijgen.

Veel mensen denken dat hun hond geen stress heeft. Veel mensen denken dat hun hond goed voer krijgt. En ik zal niet zeggen dat het niet zo is (wil je het zeker weten, lees dan dit artikel) maar niet alles is zichtbaar. Door het microbioom van je hond regelmatig te ondersteunen help je je hond gezond te houden.

Bacteriën in de darmen zijn er in vele soorten en maten.

Microbioom van je hond in balans

De microbioom bij je hond behoort in balans te zijn. Maar er zijn tal van redenen waarom deze uit balans kan zijn.

Een microbioom die uit balans is zal zichzelf herstellen. Echter door omstandigheden kan de microbioom langdurig uit balans zijn. Dat zorgt er dus voor dat de schadelijke bacteriën een tijdlang de overhand hebben. Zij brengen dus schade toe aan het darmslijmvlies.

Functie van het darmslijmvlies

Het darmslijmvlies is het belangrijkste onderdeel van het immuunsysteem. Daarom is het belangrijk dat het darmslijmvlies zo min mogelijk beschadigd raakt. Iedere beschadiging van het darmslijmvlies zorgt ervoor dat ziekmakers door de darmwand in het bloed kunnen komen. Op die manier bereiken ze het hele lichaam van de hond.

Het darmslijmvlies wordt “beschermd” door de goede bacteriën waarbij de slechte bacteriën geen kans krijgen dit slijmvlies aan te tasten.

Hoe raakt het microbioom van je hond uit balans

Er zijn tal van redenen waarom het microbioom uit balans is of kan zijn. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Stress
  • Medicatie
  • Slecht of minder goed voer
  • Ziekte
Ook dit is een bacterie

Stress

Stress is er in twee soorten. De gezonde en kortdurende stress en de ongezonde chronische stress.
In een stress situatie verbruikt het lichaam meer energie. Om die energie aan te vullen bij chronische stress (en veel honden hebben chronisch stress omdat er niet tegemoet wordt gekomen aan wat ze nodig hebben) worden de goede bacteriën uitgeschakeld.

Dit omdat er mee door de darmwand opgenomen wordt in de hoop zoveel mogelijk energie in het lichaam te krijgen (om het even op een menselijke manier uit te leggen). Het lichaam heeft meer energie nodig.

Door chronische stress wordt het microbioom dus uit balans gehaald en is langdurig uit balans. Je hond is nu vatbaarder voor ziektes. Dus door het immuunsysteem van je hond te ondersteunen met probiotica help je hem gezonder te blijven.

Andere belangrijke dingen om de stress te reduceren zijn zorgen dat hij voldoende tryptofaan binnen krijgt en voldoende magnesium. Maar om de magnesium goed op te laten nemen moet de darmflora of micobioom wel goed zijn.

Medicatie

Tegenwoordig wordt er wel heel makkelijk naar medicatie gegrepen door veel dierenartsen. Voor ieder pijntje hebben ze wel een pilletje. Maar heel veel pilletjes hebben de nare bijwerking dat ze de darmflora verstoren. Dit geldt met name voor antibiotica maar ook pijnstillers. Als je hond afhankelijk is van pijnstilling is het de moeite waarde om de PEA eens uit te gaan proberen.

Ziekte

Er zijn heel veel honden die graag eten. Vaak maakt het ze niet uit of het nu op straat ligt of dat het al een tijdlang niet meer goed is. Als ze erbij kunnen dan eten ze het op. Nu kan een hond in dat opzicht heel wat meer hebben dan de mens. Het maagzuur van de hond is sterker en dus zullen meer ziekteverwekkers die in eten zitten gedood worden.

Toch zijn er ziekteverwekkers in bedorven voedsel die ook de maag van de hond overleven en de hond daadwerkelijk ziek maken. Ook kan het zijn dat de hond bijvoorbeeld door een teek ziek wordt of organen heeft die er mee stoppen. Dit heeft rechtstreeks invloed op de darmflora van de hond. En naast behandeling van de kwaal is ook behandeling van het darmstelsel nodig.

ziekte bij een hond zorgt ervoor dat de microbioom niet in balans is

Slecht of minder goed voer

Er is maar 1 goed voer (niet 1 merk want dit goede voer is er van verschillende merken) en dat is voer gemaakt van biologisch vlees. En of dat nu gebakken of geperste brokken zijn, vers vlees diepvries of gestoomd of blikvlees. Dat is eigenlijk nog het minst belangrijk. Maar goed voer bestaat uitsluitend uit biologisch vlees.

Het vlees wat in de overige merken gebruikt wordt is afval uit de bioindustrie. In de bioindustrie wordt veel antibiotica gebruikt om de dieren “gezond” te houden en om te zorgen dat ziektekiemen geen kans krijgen (in de korte tijd dat het dier leeft) Deze antibiotica komt terecht in het vlees en dus automatisch in jouw hond. Door de antibiotica wordt dagelijks de darmflora van je hond uit balans gehaald.

Daarnaast zit er in minder goed voer vaak vulmiddel. Dit zorgt voor laaggradige ontstekingen in de darmen.

Conclusie

Het belangrijkste is uiteraard ervoor zorgen dat de microbioom in balans blijft. Dat is echter niet altijd mogelijk. Denk aan een hond die pijn heeft en niet zonder medicatie kan (dan is PEA wel een aanrader). Maar ook een angstige hond of een hond met een trauma daarvan kun je niet altijd voorkomen dat hij stress heeft.

Maar eigenlijk voor iedere hond geldt dat het goed is dat zijn immuunsysteem af en toe een boost krijgt. En de beste manier om dat te doen is door je hond probiotica te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *