Aminozuren en hondenvoeding. Wat heeft het met elkaar te maken

Tien aminozuren die de hond uit zijn voeding moet halen.

Een hond heeft 22 aminozuren nodig. Twaalf daarvan maakt zijn eigen lichaam aan en tien moeten er uit zijn voeding komen.
De voeding die hij hier voor nodig heeft is hoogwaardig eiwit.

Hieronder de opsomming van de tien aminozuren en wat de functie hiervan is.

 1. Tryptofaan
  Tryptofaan is dé grondstof om serotonine aan te maken. Omdat tryptofaan een belangrijk aminozuur is heb ik er een apart artikel van. Klik hier om het artikel te lezen
 2. Arginine
  arginine is belangrijk voor de aanmaak van ureum. Ureum wordt geproduceerd door de lever. Het lichaam heeft dit nodig voor de vochregulering in de nieren.
  Bij hart- en nierproblemen wordt dit aminozuur extra toegevoegd.
 3. Histidine
  Histidine beschermt het beschermlaagje dat rond de zenuwcel ligt. Daarnaast reguleert histidine het gebruik van sporenelementen uit voeding. Een tekort aan histidine kan leiden tot gewichtsverlies en weigering om te eten.
  Histidine vind je in: gevogelte, vis, rijst en havermout (mits niet langer geleden gekookt van 24 uur) eieren, zeevruchten en banaan.
 4. Isoleucine, leucine en valine
  Deze hele groep van aminozuren zorgt ervoor dat de productie van eiwitten in het lichaam wordt gestimuleerd en ze beperken de afbraak van eiwitten in de spieren.
  Bij zieke dieren helpt deze groep de spiermassa in ieder geval op peil te houden en toe te nemen. Leucine is daarbij de belangrijkste factor. De werking van leucine neemt af als het dier ouder wordt.
 5. Lysine
  Lysine is onmisbaar bij de productie van eiwitten in het lichaam. Als met name puppy’s een tekort hebben aan lysine kunnen ze een groei achterstand oplopen.
  Lysine is een aminozuur wat erg gevoelig is bij verhitting. Als de producent het product te ver heeft verhit wordt de werking van het lysine aminozuur uitgeschakeld.
  Om die reden zijn koudgeperste brokken “veiliger” omdat de voedingsstoffen beter behouden blijven.
  Daarnaast kun je bij koudgeperste brokken af en toe vlees bij voeren omdat vlees dezelfde vertering heeft als geperste brokken.
  Om Lysine tekort te voorkomen zou ik minimaal eens per week vers vlees bij voeren.
 6. Methionine
  Methoinine verlaagd de zuurgraag in het lichaam. Dat betekend dat het ervoor zorgt dat het bewegingsapparaat beschermd wordt. Verder zorgt het ervoor dat de blaasproblemen in het lichaam veel minder kans krijgen.
  Door gebrek aan methionine kunnen er blaasproblemen ontstaan.
 7. Fenylalanine
  Voor de productie van pigment is fenylalanine nodig.
  Je ziet soms zwarte honden die een koperachtige gloed over de vacht heen hebben. Zij hebben sowieso een gebrek aan fenylalanine en omdat dat aminozuur niet aangemaakt kan worden is de kans op nog meer problemen duidelijk aanwezig.
 8. Threonine
  Threonine ondersteunt de opbouw van sterke botten en tandglazuur. Verder ondersteunt het het centrale zenuwstelsel en het hart- en vatenstelsel.
  Voldoende threonine in het lichaam zorgt ervoor dat wondjes snel genezen. Het versterkt dus het immuunsysteem.
  Doordat het er tevens voor zorgt dat de opname en omzetten van voedingsstoffen verbeterd weet je dat dit een belangrijk aminozuur is.

Voeding met hoogwaardig eiwit

Je ziet aan dit rijtje alleen al hoe belangrijk hoogwaardig eiwit in hondenvoeding is. Daarnaast zie je hoe belangrijk het is dat de hond de voedingsstoffen toegediend krijgt waarmee deze belangrijke aminozuren kan aanmaken. De aminozuren hebben een enorme belangrijke functie voor het welzijn van de hond.

Voeding met hoogwaardig eiwit is duur

Over het algemeen is voeding met hoogwaardig eiwit duur. Het is makkelijker om voer te kopen met hoogwaardig eiwit omdat je dan verder nergens op hoeft te letten. Als je echter een voer geeft wat iets minder hoogwaardig eiwit heeft maar beter betaalbaar kun je het voer ook zeker aanvullen met regelmatig wat vers vlees te geven. Kippenpoten zijn over het algemeen goed te betalen (ook biologisch) en zijn een prima aanvulling op het menu van de hond.Bij de viswinkel kun je ook vragen of ze zalmkoppen, haringafval en verse makreel afval voor je willen bewaren wat je dan je hond als extraatje kunt voeren. Op die manier kun je ook prima een dieet voor je hond maken met hoogwaardig eiwit. Daarnaast een paar keer in de week een rauw ei en je hebt een prima dieet voor je hond.

Duidelijk boek over hondenvoeding

Omdat het voor veel mensen best moeilijk is om te kiezen welk hondenvoer goed is voor hun hond, heb ik een boek in Jip- en Janneke taal geschreven over voeding voor de hond.

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates requiredGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *