Wat zijn ontsloten granen?

Granen kunnen door de hond alleen verteerd worden als ze ontsloten zijn.
Ontsloten betekend eigenlijk voorgekookt of voorverteerd.

Honden en planten eten

Voor het verteren van een plant of het “openen” van een plantencel om de voeding eruit te kunnen gebruiken heeft de hond een te kort darmgestel.
Om die reden moet plantaardig voedsel voor de hond ofwel volledig gemalen zijn zodat de plantencellen kapot zijn. Dat is voornamelijk bij bladgroenten het geval.

Bij hardere plantendelen zoals bijvoorbeeld de granen is alleen malen niet genoeg. De “schil van de granen”  (en onder granen vallen ook maïs, tarwe, couscous, rijst) is dan nog te hard om te kunnen verteren.

Om die reden moet de plantencel van de granen dus eerst geopend oftewel ontsloten worden. Dit gebeurt in de natuur (denk aan de wolven) doordat zij de uitwerpselen eten van de grote grazers. De mest van deze grazers bevat nog voldoende grassoorten ( die ook onder de granen vallen). Deze zijn voorverteerd in het verteringskanaal van de grazer en zijn dus voor de wolf of de wilde hond goed te gebruiken en te verteren.

Onze huishonden

Voor onze huishonden verhitten we de granen eerst oftewel we koken ze eerst zodat alles zacht is en kapotgekookt. Daarna is de hond in staat om de volle graankorrel te gebruiken en de voedingsstoffen die hij nodig heeft eruit te halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *