Wormen bij je hond

Honden eten naast hun eigen voeding ook vaak dingen van de straat, ontlasting van andere honden of mest van andere dieren. Al deze dingen kunnen wormenlarven bezitten waardoor een hond vrij snel besmet kan raken met wormen.
Wormen zijn parasieten evenals vlooien, mijten, luizen etc.

Wat zijn parasieten?

Parasieten hebben een gastheer nodig om te overleven. Ze kunnen dus niet leven buiten het lichaam van een hond, kat, paard etc. Maar ook mensen zijn gastheren van parasieten als wormen.

Wanneer moet je een hond ontwormen

Het advies is om een hond vier keer per jaar te ontwormen. Nu weet iedereen die mij kent dat ik fel tegen chemische troep in het lichaam (van de hond) ben en vier keer per jaar ontwormen met chemische medicatie vind ik dan ook gekkenwerk

Iedere hond heeft wormen

In het lichaam van iedere hond zitten wormen. En dat is ook nog eens goed voor ze omdat ze het immuunsysteem van de hond versterken.
Een wormenprobleem begint eigenlijk pas op het moment dat de hond een verminderde weerstand heeft doordat hij ziek is geweest, een operatie heeft gehad of veel stress heeft gehad.

80% van het immuunsysteem zit in de darmen. Dat is het grootste orgaan wat de problemen tegenhoudt die het lichaam van onze hond binnenkomen.
Het is dan ook erg belangrijk om de darmen van je hond gezond te houden.

Te vaak ontwormen met chemische ontworming

Als je je hond te vaak ontwormt dan zorg je ervoor dat door de chemische toevoeging in het lichaam de goede bacteriën eveneens kapot gemaakt worden door de ontworming.
Dit zorgt er weer voor dat er meer laaggradige ontstekingen in de darmen komen en dat dus het totale immuunsysteem van de hond wordt aangetast.

Daarnaast is het belangrijk dat het in de darmen niet “te schoon” wordt zodat de goede bacteriën zich blijven vermenigvuldigen en dat het immuunsysteem op peil blijft

Tot slot als je vier keer per jaar ontwormd (wat natuurlijk waanzin is) is er ook een grote kans dat alleen de “zwakkere” wormen nog worden gedood omdat de sterke wormen resistent zijn geworden tegen de ontworming.


Maar je kunt honden ook niet met wormen laten rondlopen omdat ze

  1. Besmettelijk zijn voor andere honden maar ook voor mensen
  2. Maag en darmziekten kunnen veroorzaken bij de hond.

De hond moet dus zoveel mogelijk vrij gehouden worden van wormen.
Je kunt een hond niet preventief behandelen tegen wormen. Maar je kunt wel een wormwerende omgeving maken in de darmen van de hond.

Wormen hangen vaak samen met vlooien

Wat veel mensen niet weten is dat honden die vlooien hebben, ook drager kunnen zijn van wormen. Sommigen mensen lopen tegen een vlooienplaag aan en krijgen deze niet onder controle met alleen vlooienmiddelen. Maar de kans is groot dat de hond dan ook wormen heeft en dat daardoor het probleem met de vlooien niet oplost.

Symptomen van wormen bij honden

Een erge wormenbesmetting bij honden kan verschillende symptomen geven

  • Wormen in de ontlasting. (dan is het vaak direct duidelijk dat het om een wormenprobleem gaat)
  • Opgezette buik (dit zie je vaak bij pups en jonge honden
  • Vermageren terwijl de hond goed eet (dit kan ook duiden op giardia)
  • Sneller vermoeid bij inspanning (als dat zich voordoet door wormen is de besmetting groot)
  • Doffe vacht
  • Lusteloosheid

Heeft je hond hier last van dan is het belangrijk dat je als eerste het immuunsysteem bij je hond op peil gaat brengen.
Geef je hond een aantal kuurtjes met Darmen in balans zodat de goede bacteriën weer aangevuld worden en het darmslijmvlies van je hond wordt versterkt.

Daarnaast is het belangrijk dat je een wormonvriendelijke omgeving gaat creëren in de darmen van je hond. Door toevoegen van geraspte wortel, venkel, geraspte kokos en/ of papaja aan het dieet van je hond maak je het maag-darmkanaal minder aantrekkelijk voor wormen.

Knoflook giftig voor je hond

  • Knoflook en andere allium soorten (prei, ui, lenteuitjes) zijn giftig voor een hond. Het is dus ook niet verstandig om je hond knoflook te geven. Knoflook bevat bepaalde stoffen die in het lichaam omgezet worden in de oxidanten (Sulfoxide en Disulfide) deze beschadigen bij de hond de rode bloedlichaampjes.
  • Het enige stofje helpt tegen wormen is alliine wat in knoflook zit Denk aan schapenvet bonbons met knoflook. Daar zit alleen dit stofje in en verder geen andere producten van de knoflook.


Het verhaal doet ook nog steeds de ronde dat yoghurt tegen wormen zou helpen maar ik kan wel bevestiging vinden om het tegen teken en vlooien te gebruiken maar niet tegen wormen.

Hoe ontworm je nu het beste?

Mijn voorkeur gaat uit naar mestonderzoek bij de hond.
Je kunt een abonnement afsluiten voor € 47,50 en dan kun je om de drie maanden ontlasting van je hond opsturen. Je krijgt daar netjes een herinnering voor en je hoeft dus verder nergens aan te denken.

Klik hier om naar de website van het mestonderzoek te gaan

Voorkom wormen

Verder verdient je hond iedere dag wel een keer een snoepje toch? Knoflook is giftig voor honden maar in de schapenvetbonbons bijvoorbeeld is alleen de olie gebruikt die alliine bevat en alliine is een wormdrijvend middel wat je veilig aan je hond kunt geven.
Geef je hond dagelijks een schapenvetbonbon met knoflook zodat je kan zorgen voor een wormwerende omgeving in de darmen. Plus verder geraspte wortel, venkel, geraspte kokos en/ of papaja

Verder heeft Organimal sinds kort de darmsnack welke een wormwerende werking heeft, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *