Hond hapt naar bezoek

home > problemen met honden > hond hapt naar bezoek

Vandaag toevallig drie keer iemand aan de telefoon gehad met dit probleem. En helaas is het een veel voorkomend probleem. De hond die bijt naar bezoek of de hond die hapt naar bezoek.
Het meest gehoorde advies is om de hond in de bench te doen en als het bezoek zit en rustig is de hond erbij te laten en even te laten snuffelen.

Soms gaat dat goed maar heel vaak gaat het dan alsnog fout als het bezoek beweegt of opstaat. Veel mensen hebben al heel veel geld uitgegeven aan gedragstherapeuten die er eigenlijk ook niet uitkomen en aankomen met lapmiddelen. Of er wordt je doodleuk verteld dat je geen leider bent voor je hond………………….

Waarom doet de hond wat hij doet?

Ik kan niet in de kop van de hond kijken en ik ben geen fluisteraar en dus moet ik gissen. Nou ja het is niet helemaal gissen wat ik doe natuurlijk. Ik probeer zoveel mogelijk in de kop van de hond te kruipen en te begrijpen waarom hij doet wat hij doet.

Sommige honden vertonen dit gedrag van het begin af aan. Maar sommige honden laten dit gedrag pas zien nadat ze een aantal weken gewoon “normaal” hebben gedaan bij visite.
In dit geval zijn er dus twee mogelijke opties:

Het huis is de veilige haven van de hond

Sommige honden hebben het probleem dat de buitenwereld vaak heel eng is, en het huis is de enige “veilige” plaats voor de hond. Doordat er allemaal vreemde mensen in het huis komen wordt deze plaats ook steeds onveiliger voor hem.

Hij zal dus uit alle macht proberen om jou en je gezin te bewaken en te beschermen tegen deze indringers die hem voornamelijk bang maken. Het wegblaffen en als het niet lukt om weg te blaffen mensen bijten is instinctief gedrag of te wel oergedrag.

Rust

Veel honden lukt het niet om in de eerste tijd zelf hun rust te vinden. Ze zijn te onrustig en te gespannen en moeten hun omgeving in de gaten houden. Tenminste als je de hond zijn gang laat gaan. Een nieuwe hond moet je behandelen als een pup en hem zo snel mogelijk (oftewel direct) wennen aan de bench.

Je hond krijgt zoveel informatie te verwerken dat hij altijd overprikkeld zal raken. De enige manier om de stress te reduceren is door de hond te laten kauwen en te laten slapen.

Van het kauwen wordt hij rustig en tijdens het slapen verwerkt hij de prikkels. Rust is dus belangrijk om te zorgen dat de hond zijn prikkels kan verwerken.

Ondersteunen in zijn angst

Met behulp van een natuurlijke rustgever kun je de hond ondersteunen in zijn angsten. Het is geen oplossing maar het is slechts een ondersteuning zodat de extreme prikkels wat afzwakken waardoor hij beter trainbaar is.
Het middel Gedrag in balans van Organimal is daar een fantastisch middel voor.

Maar het kan ook instinct zijn

Als de hond in de stress is en de stress wordt alleen maar erger, dan schakelt de hond op den duur over op zijn instinct. Als de hond het idee heeft dat er niemand meer de leiding heeft dan neemt het instinct het bij de hond over en zal hij veranderen van een huishond in een oerhond. En het instinct van een oerhond werkt als dat van een wilde hond.

Dat betekend dus dat het huis zijn territorium wordt. In de natuur is het niet gebruikelijk dat er “visite” in het hol komt.

Er woont een roedel in het hol en die heeft naast het hol nog een stuk territorium en iedereen die daar binnen komt is een indringer en dient weggejaagd te worden. Het begint met blaffen of huilen en als deze indringer dan toch doorkomt dan komt er gegrom en uiteindelijk wordt het vechten.

Oergedrag in huis

Naar huis is de vertaalslag snel gemaakt. De hond is meestal een maatje, een gezinslid en in plaats van dat hij aan de rand van het territorium leeft zoals het een hond betaamt in het begin, leeft hij in het midden van het “hol” ons huis.

Hij staat op gelijke voet met ons. Sterker nog omdat wij visite gewoon binnenlaten vindt hij dat hij hoger staat. Hij houdt zich aan de regels, geen vreemdelingen in het “hol”

Probleemgedrag of …….

Vaak wordt er door therapeuten die aan huis komen gewerkt met lapmiddelen. Heel vaak wordt er niet gekeken naar waar het gedrag vandaan komt maar wordt er uitsluitend gewerkt aan symptoombestrijding.

De mensen die ik vandaag aan de telefoon heb gehad, was er eentje die had al vijf trainingen en gedragstherapeuten gehad die allemaal iets anders adviseerden en de ander was bezig met nummer 3 en had ook in die therapie weinig vertrouwen.

Probeer de hond zo goed mogelijk te begrijpen

Nogmaals, Ik kan niet in de kop van een hond kijken, ik probeer alleen de hond zo goed mogelijk te begrijpen. Niet alleen door te kijken wat er nu aan de hand is maar ook door in de psychologie van de hond te duiken. Daar zijn heel veel onderzoeken naar gedaan en van daaruit is ook heel veel gedrag verklaarbaar.

Vandaar ook dat ik uitga van het feit dat de hond terugvalt in oergedrag. Zou het niet op die manier werken, dat is het in ieder geval zo dat de hond wel rustiger wordt van de regelmaat om in de bench te gaan om te rusten en de regelmaat van korte snuffelwandelingen en dat hij wel de tijd krijgt om zijn omgeving te leren kennen.

Succes zorgt ervoor dat de hond gedrag blijft herhalen.

Naast dat je de hond zo goed mogelijk moet proberen te begrijpen is het ook belangrijk dat hij geen of weinig succes heeft met zijn gedrag. Iedere keer als hij succes heeft met zijn gedrag (hij krijgt aandacht, degene waar hij tegen blaft deinst achteruit) zal het gedrag vaker herhaald worden.

En hoe vaker het gedrag herhaald wordt hoe meer de hond zal leren dat dit het gedrag is wat hij ALTIJD moet vertonen als er visite komt.
Je moet dus voorkomen dat hij dit gedrag kan laten zien en dat hij er succes mee heeft.

Leer hem wat je van hem verwacht

We gaan er dus vanuit dat de hond terugvalt in oergedrag en dat oergedrag is geen gedrag wat wij willen zien. Het is dus zaak dat bij de hond eerst de stress zakt, want dat een verplaatsing stress met zich meebrengt dat zal niemand ontkennen.  Daarna zullen we de hond van A tot Z moeten gaan leren wat we van hem verwachten, wat zijn taak is binnen het huis en zeker wat onze taak is binnen het huis.

Oplossingen

Er is geen pasklare oplossing voor honden die dit gedrag al langer vertonen. Want naast dat de hond dit heeft gedaan uit instinct wordt iets voor een hond ook al snel gewoontegedrag en zeker als hij succes heeft met zijn gedrag. Gewoontegedrag kun je niet zomaar doorbreken.

Ik leg gewoontegedrag bij cursisten bij mij altijd als volgt uit:

Op het moment dat ik naar je toe loop en ik wil je een hand geven, dan geef jij geen hand terug, maar je slaat tegen je voorhoofd met je vlakke hand. In de eerste instantie wordt er altijd een beetje lacherig over gedaan en natuurlijk laat ik ze dat een paar keer binnen een paar minuten herhalen. Dat lukt over het algemeen nog wel. Vervolgens ga ik door met lesgeven en na een kwartier ongeveer loop ik op een cursist af met uitgestrekte hand, een aantal mensen uitgezonderd maar vrijwel iedereen geeft mij een hand terug. Waarom: omdat je dat hebt aangeleerd en dat is zo’n gewoonte geworden om direct een hand terug te geven, dat het gewoon automatisch gaat. Vaak nadat ze dat gedaan hebben bedenken ze zich opeens maar ze hebben het dan al wel gedaan. Dus ook bij de mens zit er heel veel gewoontegedrag in wat je heel moeilijk kunt omkeren.

Het beste is eigenlijk om helemaal opnieuw te beginnen met je hond. Als je nog geen bench gebruikt dan ga je die nu aanschaffen (dat zijn overigens opvallend weinig mensen die bij dit probleem geen bench hebben) en je gaat je hond 2 uur uit de bench en weer 2 uur in de bench doen, ongeacht of er visite is of dat er andere dingen aan de hand zijn. Dat is het eerste waar je mee gaat beginnen. Je gaat de stress bij je hond reduceren.

Mijn hond heeft binnen geen stress

Nee als er verder niemand in huis is dan alleen het eigen gezin zal hij binnen inderdaad geen stress hebben. Maar hij gaat ook regelmatig mee naar buiten, daar waar allemaal prikkels zijn en waarschijnlijk is tot nu toe de stress bij de hond nog niet gereduceerd tot het laagst mogelijke dus daar gaan we mee beginnen, al is hij binnen rustig als er geen visite is. 2 uur in de bench en dan weer 2 uur uit de bench.

De bench

De bench dient te staan op een plaats waar bezoek niet langs loopt of waar ze bezoek niet kunnen zien. Indien die wel het geval is kun je kijken of je een tafel over de bench heen kunt zetten met daaroverheen een kleed.

Over het algemeen trekken ze een kleed wat over de bench zelf hangt naar binnen dus vandaar een tafel of de bench ingeklemd tussen twee kasten zodat je het kleed via de kasten kunt laten lopen.
Geef de hond eerst te eten in de bench en daarna een botje om te kauwen en laat hem daarna slapen.

Visite

Je hangt bij de deurbel een briefje op de deur: “even geduld, ik doe eerst mijn hond in de bench en dan kom ik naar je toe” op die manier weet iedereen dat ze niet meteen weg moeten lopen en heb jij de rust om de hond in de bench te doen.


Dat is tevens een mooie training, leer de hond op commando in de bench te gaan, vervang dat commando na verloop van tijd door de deurbel zodat hij bij het geluid van de deurbel vanzelf in zijn bench gaat. Gaat hij blaffen, piepen of gek doen bij visite dan hang je gewoon zijn kleed er over heen.
Misschien zal hij in het begin moeilijk doen en blaffen of piepen, geef dan ook even aan de buren aan dat je in training bent met je hond en dat dit kan voorkomen zodat ook zij voorbereid zijn dat hij in het begin blaft of jankt in de bench.

Training

Het is van belang dat je natuurlijk je hond gaat aanleren wat hij wel moet doen bij visite. Met deze trainingen kun je nu alvast beginnen. Bedenk wat je van je hond wil, en start met het intrainen van deze vaardigheden bij je hond.

Als de vaardigheden erin zitten kun je hem de muilkorf aanleren en als hij die gewend is dan ga je mensen uitnodigen om de vaardigheden mee te oefenen. Film deze trainingen en kijk ze kritisch terug.

Welke signalen geeft de hond aan, wat kun jij doen om je hond te helpen leren wat hij wel moet doen. Bouw de trainingen stap voor stap op en niet te lang zodat de hond daarbij weer niet overprikkeld raakt.

Totdat de hond de vaardigheden heeft aangeleerd en tot je hebt geoefend op bekenden laat je bij visite de hond gewoon lekker in de bench. Als je aan het trainen bent is het belangrijk dat je iedere stap van je hond in de gaten houdt en hem beloond op het moment dat hij doet wat je hem geleerd hebt. Laat mensen veel bewegen, opstaan, zwaaien met hun armen, door de kamer lopen etc. Want dat zijn voor een hond meestal de engste dingen.

Muilkorf

De beste en fijnste muilkorf (voor zover een muilkorf fijn kan zijn) is de baskerville

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *