Psychologie van een trauma bij een angstige hond

Als een hond een trauma heeft opgelopen van iets of iemand dan is dat niet zomaar weer op te lossen. Dat heeft alles te maken met de beleving, de geur en de manier waarop een hond tegen een trauma aankijkt.

Eenvoudig en simpel trauma

De wereld van de hond gaat in geuren

Als de hond een nieuw persoon ontmoet dan wordt er een geurreceptor aangemaakt. Op deze geurreceptor komt een geurcel te zitten van deze persoon. Hoe vaker de hond deze persoon ontmoet, hoe meer geurcellen erop het geurreceptor komen te zitten.

Hoe meer geurcellen er op de geurreceptor zitten hoe verder de persoon weg kan zijn en de hond vangt zijn geur nog steeds op. Dit kan tot over 1,5 kilometer zijn.
De geur van de persoon wordt dus sterker in de kop van de hond naarmate hij de persoon vaker ziet.

Maar de hond vindt meteen iets van de persoon die hij ontmoet. Ieder persoon geeft geur af en aan de geur van deze persoon vindt de hond iets van deze persoon. In de regel zal dit in de eerste instantie een geur van angst zijn, of een geur van: “leuk maar ik weet nog niet wat ik met je moet”

Een enkele keer zal de geur van de nieuwe persoon dominantie afgeven of dreiging. Een hond voelt dat direct aan en kan daarop reageren.
Dan heb je nog honden die zichzelf sterk vinden als ze angst ruiken bij een persoon en die zullen minder aardig zijn tegen een angstig persoon.

Affijn de hond vindt dus iets van iemand.

Geurreceptor wordt gekoppeld aan emotie

De geurreceptor die de hond voor ieder nieuw persoon aanmaakt wordt direct gekoppeld aan een emotie. Bij een stabiele hond zal die emotie over het algemeen blij zijn. Als de baas het goed vindt dan vind een stabiele hond het ook al snel goed. Als de persoon dan ook nog een snoepje meeneemt of extra knuffelt met de hond dan is de emotie bij deze persoon blij.

Maar het is ook mogelijk dat een nieuw iemand binnenkomt en per ongeluk op de staart gaat staan van de hond, of dat die persoon hem per ongeluk pijn doet. De emotie die dan aan de geurreceptor wordt gekoppeld is angst of boosheid.

En het kan nog erger want stel dat een hond bang is van onweer en een nieuw persoon komt binnen, de hond ruikt de geur en juist op dat moment klinkt een enorme donderslag van het onweer. Dan zal de geur van deze persoon gekoppeld worden aan angst

De emotie gekoppeld aan een geurreceptor is moeilijk om te zetten

Er wordt vaak gevraagd waarom de ene persoon alles kan met een bepaalde hond en de andere persoon nog niet langs kan lopen zonder dat de hond reageert met boosheid of agressie.
Dat heeft dus alles te maken met de geurreceptoren en de emotie die eraan gekoppeld is.

En het vervelende is dat deze emotie bijna niet van negatief naar positief te draaien is. De persoon die binnen is gekomen met een donderslag van onweer daar zal de hond altijd bang van blijven. Want in zijn beleving staat deze persoon synoniem voor donderslagen. Deze persoon kan nog zo zijn best doen om leuk gevonden te worden door de hond, maar de hond zal altijd een bepaalde reserve voor deze persoon houden.

Hetzelfde met de persoon die hem bij binnenkomst per ongeluk pijn heeft gedaan.  En stel dan dat het deze persoon lukt om het vertrouwen van de hond te winnen. Dan zal het voor altijd bekeken zijn op het moment dat deze persoon de hond nog een keer per ongeluk pijn doet en komt het nooit meer goed tussen deze persoon en de hond.

Eenvoudige trauma’s

Dit zijn dus nog de eenvoudige trauma’s die een hond meemaakt met 1 persoon.
Lastiger zijn de complexe trauma’s

Complexe trauma’s

Buitenlandse hond

Complexe trauma’s betekend dat er veel meer is gebeurt met je hond. Stel dat hij in een (buitenlands ) asiel heeft gezeten in een groep honden en dat hij daar de underdog was.

Iedere keer als er mensen binnen kwamen of langs het hok liepen gingen alle honden blaffen en als dat gebeurde werd de underdog gegrepen.

Nu staan andere mensen synoniem voor onrust en onrust staat synoniem voor dat hij gegrepen wordt door andere honden.

Dit betekend dus dat hij  angst heeft voor mensen maar ook angst voor andere honden.

Herplaatshonden

Er zijn honden die worden keer op keer verplaatst. De zogenaamde boomerang honden. De hond wordt gekocht door onwetende mensen als pupje. De hond hecht zich aan deze mensen, uiteraard. Maar ze kunnen het energieniveau van de hond niet handelen of ze socialiseren niet goed of what ever.

Er komen vreemde mensen binnen en die nemen de hond mee. Hij gaat mee in de auto en wordt uit zijn veilige omgeving bij zijn mensen weggehaald. Hij moet weer alles opnieuw leren. Hij vindt het spannend in huis en ontwikkeld verlatingsangst.
Hij is als de dood dat dit nog een keer gebeurt en valt uit naar visite.

Zijn huidige gezin kan dit niet handelen en er komen weer mensen binnen, die nemen hem mee, wederom in de auto en het hele gedoe begint weer van voren af aan.

Aan wie moet je je op den duur hechten? Visite is niet leuk want je wordt weer uit je veilige omgeving getrokken. De auto is niet leuk want je komt weer heel ergens anders terecht. Je kunt niet vertrouwen op je baasje want die is er straks opeens niet meer.

Ook dit is een complex trauma.

Trauma’s oplossen

Een trauma oplossen kan alleen als je heel stevig in je schoenen staat. Maar het kan ook alleen als je je kan verplaatsen in de hond en in wat hij heeft meegemaakt.

Soms heb je simpelweg geen idee wat de hond heeft meegemaakt. Het beste wat je dan kunt doen is kijken welke angsten je hond heeft. Je kunt daarop anticiperen door een nieuwe socialisatie. Stap voor stap de hond opnieuw socialiseren met de dingen die hij eng, of spannend vindt.

Door de trauma’s staat de hond continu onder stress op het moment dat de omstandigheden dusdanig zijn dat bij de hond het trauma omhoog komt. Doordat de hond volledig in de stress raakt is zijn leervermogen gedaald tot nul.

Ondersteun je hond

Het is dus belangrijk dat je de hond met complexe trauma’s voorziet van medicatiie om hem opnieuw bepaalde dingen te leren.
Dit hoeven geen zware kalmerende middelen te zijn, want die versuffen en dan leert hij nog niets. Het gaat erom dat er bij de hond in zijn kop weer ruimte ontstaat om te leren

Het is belangrijk dat je gaat voor je hond. Hoeveel trauma’s hij ook heeft. Als je dat niet wil of niet van plan bent zorg dan dat hij heel snel bij je weg is.

Wees fair naar de hond en bezorg hem niet nog een trauma door hem weer weg te doen.

Ik wil graag meer informatie over angst en angstagressie bij honden

* indicates required

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *