Vers vlees voor honden

Vers vlees voor honden

Wat is beter, vers vlees of brokken? De enthousiaste mensen die vlees voeren zullen altijd kiezen voor vers vlees met een enorme hoeveelheid “bewijzen” dat vers vlees beter is voor honden dan brokken.
De mensen die brokken voeren zullen met “bewijzen” komen dat brokken net zo goed zijn voor honden als vers vlees.
Nu stap jij er als nieuweling in en je hebt werkelijk geen idee meer wat en wie je moet geloven en wat je dus het beste kunt gaan voeren.

De voorouders van de wilde honden, maar het darmstelsel is nog niet verandert

We gaan terug naar de wilde honden

Het verteringskanaal en het darmstelsel van een hond is niet mee geëvolueerd en de hond heeft dus nog steeds het zelfde darmstelsel als duizenden jaren geleden. (hoewel de geleerden het daar ook niet over eens zijn)
We weten ook dat de hond toendertijd voornamelijk vlees at en wat ruwe vezels die hij vond in de maag van het gevangen dier.

Willen we de hond dus zo optimaal mogelijk voeden dan moeten we ze voer geven wat het dichtst de natuur benaderd. En dat komt dus eigenlijk neer op barfen

Wat is barfen

Barfen is eigenlijk het zelf klaarmaken van de hondenvoeding. Eigenlijk het zelf samenstellen van de voeding voor je hond.
Dit is echter heel erg lastig. Een dier in de natuur weet precies wat hij nodig heeft en waar hij gebrek aan heeft.
Net zoals wij weten dat groentjes goed voor ons zijn, dat te veel fastfood ervoor zorgt dat we ziek worden en dat we bepaalde voedingsstoffen nodig hebben om ons lichaam gezond te houden.

Dit weten honden ook, die zijn echter totaal afhankelijk van hetgeen wij ze aanbieden. In de natuur kunnen ze op zoek gaan naar groenten, fruit, vlees, bot, of bepaalde dieren die ze moeten vangen om een tekort aan iets op te heffen. Maar wij geven ze niet de gelegenheid om zelf op jacht te gaan want wij maken het eten voor hen klaar.

Wij weten wel voor 99% wat goed voor hen is maar niet de volle 100%. En die 99% is ook nog een enorm karwei om dat op de juiste manier te voeren. Er zijn dus maar weinig mensen die hun hond barf voeren.

Barf is in ieder geval een combinatie van Koolhydraten, groenten en fruit voor de vitamines spiervlees, bot, orgaanvlees, en dat uit minimaal 5 verschillende diersoorten.
Ik begrijp dat er maar heel weinig mensen zijn die zich daarmee bezig houden omdat het echt een hels  karwei is om dat uit te zoeken.

Vers vlees voor honden zelf bereiden

Vleesworsten

Het alternatief is vleesworst. Gemalen vlees, maar niet alleen vlees ook bot, en orgaanvlees vaak nog aangemaakt met wat koolhydraten zodat een volledig menu ontstaat. Het vlees dient uiteraard wel uit hoogwaardige eiwitten te bestaan en dus moet er minimaal spiervlees in zitten

Deze hoogwaardige eiwitten heeft de hond nodig om de benodigde aminozuren binnen te krijgen. Hij kan 10 aminozuren niet zelf aanmaken en die moeten dus uit het voedsel komen.
Naast aminozuren komen ook de meeste en de beste mineralen uit hoogwaardig eiwit.

Om het barfen zo goed mogelijk te benaderen is het mogelijk om botten erbij te geven. Het is niet alleen goed voor het darmgestel maar met een bot is een hond ook een tijdje bezig om dit te eten.

Je kunt het diepvriesvlees zeker wel afwisselen met bijvoorbeeld een lap pens in plaats van gemalen pens, maar ook kun je een dag kippennekken voeren of konijnenkarkas. OP die manier krijgt je hond geen tekorten in de voeding maar heeft hij wel regelmatig voer waar hij echt voor moet werken.

Vis minimaal 5%

In een volledig vleesmenu moet minimaal 5% verse vis zitten. In vlees zitten te weinig omega-3-vetzuren die de hond voor bijna alle processen in het lichaam wel nodig heeft. Het is dus belangrijk om vis bij te voeren of te zorgen dat de hond een supplement omega-3 binnen krijgt.

Angstige hond, agressieve hond, onzekere hond, vers vlees is beter

Heb je een angstige , een agressieve of een onzekere hond is vers vlees beter als het vers vlees natuurlijk bestaat uit hoogwaardig eiwit en als het afkomstig is uit biologische fok.
In de hoogwaardige eiwitten van het verse vlees zit het aminozuur tryptofaan.

In het lichaam wordt tryptofaan omgezet in serotonine wat werkt als een kalmeringsmiddel.
Omdat vers vlees van biologisch hoogwaardige eiwitten veel tryptofaan bevat helpt het het zenuwstelsel van de hond te ondersteunen en geeft het steun bij pieken en dalen in de gemoedstoestand.

Is er ook hypoallergeen vers vlees

Ja en nee. Het is een beetje afhankelijk van de reden waarom je hypoallergeen voer (moet) wil gaan geven.
Is je hond allergisch voor bepaalde dierlijke eiwitten, dan kun je de keuze maken voor vlees met 1 eiwit (bijvoorbeeld konijn of kalkoen) om te kijken of hij daar niet op reageert. Kan de hond helemaal niet tegen eiwitten dan is vers vlees geen optie om te voeren

Zitten er vulmiddelen in vers vlees?

Als vers vlees als complete maaltijd wordt aangeboden zitten er over het algemeen koolhydraten in maar in 90% van de merken worden en geen vulmiddelen gebruikt maar is het vlees ook helemaal graanvrij.

Vers vlees is niet altijd even handig

Vers vlees is goed voor de hond. De meeste honden vinden vers vlees over het algemeen ook lekkerder. Het is echter niet altijd even handig. Je moet zorgen dat je een plaats hebt in de vriezer of een aparte vriezer voor je vlees. Je moet een plaatsje in de koelkast reserveren voor het ontdooien van het vlees. En het vlees is verpakt in rollen van 500 gr of een kilo wat ook niet altijd even handig uitkomt met hoeveel je hond krijgt per dag.

Daarnaast als je op vakantie gaat is vers vlees al helemaal een crime om te voeren omdat je vaak geen vriezer bij je hebt en weinig ruimte in een koelkast.
Ga je een dagje weg dan zit je altijd met een zakje vlees wat je mee moet nemen.

Om die reden maken veel mensen liever de keuze voor brokken. Maar het is ook mogelijk om gestoomd vlees te voeren.

Echter je kunt vers vlees prima thuis geven terwijl je op vakantie geperste brokken geeft. Of als je eens een dagje weg gaat dan zijn geperste brokken een prima alternatief.
Geperste brokken hebben dezelfde vertering als vers vlees. Gebakken of geëxpandeerde brokken daar zou ik niet voor kiezen om dat gebakken brokken in de maag blijven drijven en vers vlees en geëxpandeerde brokken naar de bodem van de maag zakken. Geëxpandeerde brokken hebben dus een andere vertering en dat kan in het lichaam van de hond botsen met als gevolg vaak diarree.

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates required

Gestoomd vers vlees

Het gestoomde vlees van Organimal is buiten de vriezer en buiten de koelkast houdbaar zolang het ongeopend is. Het is biologisch vlees en het is minstens zo goed en in veel gevallen zelfs beter als diepvriesvlees.

Het is verkrijgbaar in verschillende smaken

 Puur Vlees – Eend

Puur Vlees – Rund

Puur Vlees – Kalkoen

Puur Vlees – Kip

Puur Vlees – Zalm

Puur Vlees – Lam

mix pakket van bovenstaande smaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *