vers vlees hond

Vers vlees voor de hond gestoomd

Mijn voorkeur gaat boven alles uit naar vers vlees voor honden. En vers vlees was voor mij diepvries vlees. Wel gemalen maar nog duidelijk de vers vlees structuur. Daarbij geef ik de honden regelmatig een vers bot voor de tanden.

Gestoomd vlees gebruikte ik als snoepjes tijdens de training.

Vers vlees voor de hond, gestoomd

Inmiddels heb ik me eens verdiept in het gestoomde vlees. Mijn mening is volledig omgeslagen. Gestoomd vlees is net zo goed en in veel gevallen zelfs beter dan diepvriesvlees.

Daarnaast zitten er aan gestoomd vlees nog extra voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen vriezer nodig. Het neemt een stuk makkelijker mee als je een dagje weggaat of op vakantie gaat. Je hebt dan geen koeling of vriezer nodig.

Diepvriesvlees vs gestoomd vlees

Zonder op de productieprocessen in te gaan zijn er een aantal wezenlijke verschillen tussen diepvriesvlees en gestoomd vlees.

 • Structuur van het vlees

  Bij diepvriesvlees zie je duidelijk vlees stukken. Het lijkt en is gemalen vlees maar nog steeds met een duidelijke structuur van “stukken” vlees

  Gestoomd vlees is over het algemeen fijner gemalen. Je ziet niet meer echt vlees maar meer gemalen vlees in de vorm van een worst.
 • Verpakking van het vlees

  Diepvriesvlees zit vaak in een doorzichtige verpakking waarbij je aan de buitenkant ook duidelijk ziet dat het vers vlees is.

  Gestoomd vlees zit in een ondoorzichtige verpakking (waar het ook in wordt bereid) en als je het openmaakt zie je een soort van worst. In ieder geval geen stukken vlees.
 • Het bereiden van het vlees

  Bij diepvriesvlees loopt er vocht uit het vlees. Ook in de voerbak zie je vocht en soms bloed waardoor het diepvries vlees echter lijkt dan gestoomd vlees. Bij het bewaren van een reststukje vlees leg je het niet zomaar in de koelkast. Dan is de kans dat je koelkast vol ligt met bloed en vocht.  Ook tijdens het bereiden heb je een plaats nodig waar het vocht geen kwaad kan en waar geen spullen liggen.

  Gestoomd vlees kun je zonder al te veel “rotzooi” gewoon een stuk afsnijden. Het werkt schoner waardoor je niet het idee hebt dat je met vers vlees bezig bent.

Hoe wordt gestoomd vlees gemaakt?

Gestoomd vlees wordt nadat het gemalen is eerst verpakt. OP die manier zitten ook echt alle verse ingrediënten er in. Vervolgens wordt het in de verpakking zachtjes gestoomd.
Na afkoeling is het vlees nu geconserveerd zonder conserveringsmiddelen en kan het dus buiten de vriezer of de koelkast bewaard worden.

Er is geen verlies van voedingsstoffen. De hond vindt het net zo lekker en het neemt op deze manier makkelijker mee.

Wat is beter, gestoomd vlees of diepvriesvlees?

Als je diepvriesvlees van een goede leverancier hebt die hygiënisch werkt dan zijn ze beiden even goed. Diepvries vlees kan echter nog bacteriën bevatten die door het stomen worden gedood. Voor de gezonde honden zijn deze bacteriën ook geen enkel probleem. Uitsluitend honden die een slechte weerstand hebben zouden er ziek van kunnen worden.

Wat is goed gestoomd vlees?

De vleesworsten van Organimal verdienen mijn voorkeur. Dit omdat het vlees volledig biologisch is en geen kunstmatige toevoegingen heeft. Het bestaat voor 100% uit vlees.

Het is belangrijk dat je hond dan wel regelmatig ruwe vezels bij zijn eten krijgt. Je kunt gestoomd vlees ook combineren met geperste brokken waardoor hij dan via de brokken de benodigde vezels binnen krijgt.

Ruwe vezels

Je kunt je hond per maaltijd een eetlepel geprakte gekookte aardappel of zoete aardappel geven. Maar ook gekookte havermout of een eetlepel gekookte volkoren macaroni volstaat om je hond voldoende ruwe vezels binnen te laten krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *