Stress bij honden

Dat stress bij honden en met name veel stress schadelijk is voor honden (en mensen) dat wist ik wel. Maar ik heb veel bijgeleerd over stress. En dus wil ik wat feiten met jullie delen.

Goede en slechte stress.

Iedereen ervaart wel eens stress. Zo ook honden. Stress is niet altijd verkeerd. Het zorgt er ook voor dat honden in gevaarlijke situaties direct actie ondernemen. Om bepaalde nieuwe dingen te doen, te zien of te leren heeft een hond een bepaalde mate van stress. Dit net als wij mensen.

Anders wordt het als een hond voortdurend onder stress staat. Denk aan een angstige hond, maar ook een werkhond die zijn energie niet kwijt kan of een hond in een asiel. Maar bijvoorbeeld ook een hond met verlatingsangst. Allemaal “slechte stress” die het leven van de hond beheerst.

Denk aan jezelf, als je je bevindt in een onveilige omgeving of je zit opgesloten. Als je een hele dag stress hebt en op geen enkele manier rust kunt vinden gaat het uiteindelijk fout.

Cortisol

Cortisol is het hormoon wat wordt aangemaakt bij stress.
Cortisol is echter een gevaarlijke stof als die zich langere tijd in je lichaam bevindt.

Om te beginnen tast de cortisol het immuunsysteem aan. Dat betekent dat de hond vatbaar wordt voor allerhande ziektes en dat kan variëren van kennel hoest tot ontstekingen aan het bewegingsapparaat en zelfs kanker.

Ik was op de hoogte dat bij de hond bij stress de weerstand verlaagde. Mensen die bij ons een hond adopteren krijgen daar ook altijd een formulier over mee. Een verplaatsing brengt voor een hond stress mee en daardoor verlaagt de weerstand en zijn ze vatbaarder voor ziekten als giardia en kennel hoest.

Hersenen

Een ander gevaarlijker effect van cortisol is dat de hersencellen van de hond worden afgebroken.
Sowieso sterven bij honden hersencellen af en worden er nieuwe aangemaakt. Bij een hond zonder stress gaat dit ongeveer gelijk op.

Echter bij honden die voortdurend onder stress staan breken de hersencellen sneller af dan dat ze bij gemaakt worden. Dat betekent dat er minder ruimte is om te leren waardoor de stress blijft. Ze komen eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht.

Gedragsproblemen

Door de stress ontstaan vaak ook gedragsproblemen. Door stress kunnen er door de verminderde weerstand allerlei gezondheidsproblemen ontstaan.
Maar niet alleen van de verminderde weerstand worden honden ziek, ook spieren die van de stress verstrakken wat voornamelijk pijn geeft in de nek. Ook hoofdpijn is een neveneffect van continu stress zoals wij dat ook hebben.

Door de pijn krijgt de hond een steeds korter lontje en zal de hond steeds meer gedragsproblemen gaan vertonen.

Stress

Dat stress heel slecht is voor een hond dat wist ik al wel, maar ik had geen idee dat dit allemaal de effecten waren.
Ik vind het heel belangrijk om dit met zoveel mogelijk hondenliefhebbers te delen.

Lees ook het artikel over paniekaanvallen bij een hond

Help je hond als hij stress heeft

Geef hem een natuurlijk kalmeringsmiddel van Organimal. Het is volledig op natuurlijke basis en kan geen kwaad. Het bevat onder andere het stofje tryptofaan waardoor de hond zelf serotonine aan kan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *