Hond gefixeerd op eten.

Er zijn honden die een hele dag bezig zijn met eten (te krijgen). Soms heeft het een reden en soms is het aangeleerd gedrag. Maar er zijn ook honden die hele dagen honger hebben.

Wat heeft een hond nodig?

Als een hond een normaal postuur heeft. Dat wil zeggen dat zijn ribben wel zijn te voelen maar (net ) niet zijn te zien. Als de heupbotten gewoon mooi in het vlees liggen en niet uitsteken dan krijgt je hond voldoende voeding binnen.

Het is natuurlijk wel mogelijk dat je hond een tekort heeft aan voedingsstoffen. In tegenstelling tot mensen  voelen honden prima aan als ze ergens tekort aan hebben en ze gaan proberen dat tekort aan te vullen.

In de regel eten ze dan niet alleen hun brokken of hun eigen eten maar eten ze ook dingen zoals poep of mest, gras maar ze snaaien ook dingen van het aanrecht of uit de vuilnisbak.

Is snaaien altijd een tekort aan voedingsstoffen?

Als honden poep of mest gaan eten dan hebben ze vaak een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen.  Het kan ook nog zijn dat als het poep is van andere honden dat deze honden bijvoorbeeld vlees eten. Deze ontlasting ruikt anders en kan om die reden gegeten worden door jouw hond.

Als hij echter willekeurig poep van andere honden gaat eten dan is de kans groot dat hij voedingsstoffen mist.

Snaaien uit de vuilnisbak hoeft niet altijd te betekenen dat ze een voedingsstof missen. Tenzij ze van het een op het andere moment gaan snaaien van het aanrecht of uit de vuilnisbak.

Als een hond al gewend is om te snaaien dan is de kans groot dat hij dit blijft doen omdat het gewoonte gedrag is geworden. Daarnaast is het ook nog eens enorm zelfbelonend omdat het altijd iets oplevert voor hem als hij dit doet.

Kijk wat een hond nodig heeft

Bekijk eens wat een hond nodig heeft aan vitaminen, mineralen, aminozuren en eiwitten en bepaal dan aan de hand van de voeding die hij nu krijgt of hij al deze dingen voldoende binnenkrijgt.

Mijn voorkeur gaat uit naar geperste brokken omdat je je hond daarbij ook regelmatig wat vers vlees of blikvlees kan geven. Afwisseling in het menu zorgt ervoor dat je hond alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft.

Wat als je hond te mager is?

Heb je een actieve hond en krijg je deze hond niet op gewicht? Dan is de kans groot dat je hond ook daadwerkelijk honger heeft. Het is dan wel zaak dat je je hond gaat (bij) voeren met dingen die zijn maag vullen.

Wij hebben vaak te magere honden gehad en hebben dus ook echt eetschema’s voor honden die te mager zijn.

Het is belangrijk dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen, maar als ze honger blijven houden kun je ze op het eind van de dag nog bijvoeren met bijvoorbeeld sperziebonen. Je hoeft deze bonen niet te pureren, het gaat er in dat geval om dat ze alleen nog wat extra maagvoeding krijgen om hun maag te vullen.

Je hond blijft hongerig?

Er zijn honden die nooit genoeg hebben.
Ik heb zelf een hond gehad die kon zich helemaal vol vreten (letterlijk vreten). Ze liep dan naar buiten om het uit te braken en kan even zo vrolijk weer terug om verder te eten.

Bij deze honden kun je nog zoveel voer geven, ze zullen nooit stoppen met eten en ook nooit stoppen met vragen om eten.

Voor sommige honden is het eten ook het enige echte “uitje” van de dag. Die eten dus uit verveling. Je zou kunnen overwegen om met een dergelijke hond te gaan trainen. Als zijn het maar simpele leuke oefeningen die je hem aan gaat leren. Het maakt eigenlijk niet uit wat je hem aanleert, als hij maar gestimuleerd wordt om te werken.

Werken voor zijn eten.

Zo gauw je er van overtuigd bent dat je hond alle voedingsstoffen die hij nodig heeft binnen krijgt doordat je hem afwisselend voert. En je hond is goed op gewicht. Dan kun je wat betreft voer eigenlijk heel weinig mee voor hem doen.

Wat je dan nog wel kunt doen is zijn eten in een spel gaat geven. De zogenaamde voerspellen.

Doordat je hond moet werken voor zijn voer zal hij om te beginnen er langer over doen om te eten. Als je zelf langzamer eet ben je ook sneller vol, dat geldt dus ook voor je hond.

Daarnaast zal hij vermoeider worden van het eten omdat hij nu moet bedenken hoe hij zijn eten kan bemachtigen. Daardoor zal hij na het spel met het voer rustiger zijn en voldaner.
Je kunt hem dan na het spel nog een bot geven (bij voorkeur een vers kniestuk) waar hij op kan kauwen zodat hij ook daar moe van wordt en hij zal meer voldaan gaan liggen en slapen.

Je kunt voor als je minder tijd hebt een voerspel gebruiken wat je makkelijk in huis kunt zetten (lees waar je weinig ruimte voor nodig hebt) waardoor jij thuis verder kunt met waar je mee bezig was.
Je kunt er bij veel tijd ook voor kiezen om een groot gebied in bijvoorbeeld een bos te nemen waar je alleen bent en zijn eten over het hele gedeelte uitstrooien waardoor hij met zijn neus op zoek moet naar het eten.

Dit kan eventueel ook in de berm of in de graskant. Ook werken met de neus vermoeit heel erg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *