Wat is gewoontegedrag bij een hond?

Gewoontegedrag bestaat niet alleen bij een hond maar evengoed bij mensen. En aan de hand van de mensenvariant ga ik eerst uitleggen wat gewoontegedrag is.

Rood stoplicht

We hebben geleerd dat een rood stoplicht betekend om te stoppen. Dit heb je geleerd en is een gewoonte geworden.
Nu draait de regering het vanaf vandaag om, groen is om te stoppen en bij rood moet je doorrijden.
De eerste dagen lukt dat misschien wel omdat je er mee bezig bent, het raar vindt en er op let.
Na verloop van tijd denk je niet meer na en zul je voor een rood stoplicht automatisch stoppen.

Dit zit zo in je systeem dat het lastig is om om te draaien. Je moet daar moeite voor doen en eigenlijk moet je het weer gewoon opnieuw leren.

Hetzelfde geldt voor fietsen, zwemmen, autorijden, dagelijkse handelingen.
Je kunt niet meer leren om niet te kunnen fietsen. Als jij op een fiets zit waar je niet met je voeten bij de grond kunt zul je gaan fietsen. Je kan niet NIET MEER FIETSEN.

Dat soort dingen is allemaal gewoontegedrag.

Terug naar de hond

Een hond ontwikkeld gewoontegedrag nog veel sneller als dat wij dat doen.
Iets wat voor een hond werkt zal hij herhalen en na een aantal keren is het bij hem al gewoontegedrag.

Voorbeeldje

Je hond is geschrokken van een hond die plotseling uit een zijpaadje kwam en die hond heeft hem gegrepen. Vanaf nu is hij op zijn hoede bij dit paadje en op iedere hond die uit dit paadje  komt gaat hij blaffen en wil hij uitvallen.

Er komt hoe dan ook reactie hierop. Hetzij van jou: je pakt hem direct kort en gaat een eindje achteruit maar ook van degene die met de hond uit het paadje komt. Die loopt snel door om te voorkomen dat het escaleert.

De hond heeft dus succes met zijn blaf en uitval gedrag. Hij wordt beschermd door jou en hij heeft de andere hond weggejaagd.
Dit gaat hij nog een keertje proberen en weer ongeveer dezelfde reactie. Hij weet dus nu, als ik naar een hond die uit dat paadje komt uitval en ga blaffen dan gaat die hond weg.

GEWOONTEGEDRAG IS GEBOREN.

Hond heeft heel veel gewoontegedrag

Een hond heeft heel veel gewoontegedrag.  Het kenmerk van gewoontegedrag is dat het voor de hond altijd iets oplevert. Een beloning (of iets wat hij  ervaart als een beloning) , aandacht of het afwenden van gevaar. Het (probleem) gedrag levert voor de hond altijd iets positiefs op en dat is de reden dat hij het ook blijft herhalen.

Gewoontegedrag doorbreken kost tijd, geduld en consequente reactie van de geleider.

Je kunt gewoontegedrag doorbreken (je kunt het niet afleren) en er ander gedrag voor in de plaats zetten. Maar zoals in het menselijk voorbeeld zul je er vanuit moeten gaan dat het lang duurt voordat nieuw gedrag is ingesleten en voordat nieuw gedrag het oude gewoontegedrag heeft vervangen.

Het nieuwe gedrag moet namelijk minimaal zoveel positief voordeel hebben voor de hond als het oude gewoontegedrag .En dat kost tijd, en een consequente reactie van de geleider is daarbij noodzakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *