Help mijn hond is te mager!

Een veelgehoord probleem waar ik persoonlijk erg jaloers op kan zijn (grapje). Een hond die voldoende voeding krijgt en die eruit ziet alsof hij bijna niets te eten krijgt. Het is voor sommige baasjes echt een groot probleem om de hond op gewicht te krijgen en te houden.

Ook wij hebben regelmatig te maken (gehad) met extreem magere honden of zelfs uitgemergelde honden en zijn dus inmiddels redelijk gespecialiseerd in het op gewicht krijgen en houden van honden.

Het gaat hierbij uiteraard wel over honden die verder compleet gezond zijn en die slecht op gewicht blijven doordat ze erg druk zijn of extreem actief.
Honden die bijvoorbeeld giardia hebben (gehad) of een andere ziekte daar moet eerst wel door een dierenarts naar gekeken worden.

Waarom is mijn hond te mager?

Er zijn een aantal oorzaken waardoor de hond te mager blijft.

Medische oorzaken

Deze problemen dienen opgelost te worden door een bezoekje aan de dierenarts alvorens je kunt beginnen met de hond dikker te maken.

Geen medische oorzaak

Is jouw hond enorm actief of overactief? Heeft hij weinig of geen rust? Dat kan een oorzaak zijn van een hond die te mager blijft.

Hyperactieve honden hun energie kwijt laten raken

Een veelgehoorde tip is om een hyperactieve hond zijn energie kwijt te laten raken. Mensen gaan uren lopen, rennen en fietsen met de hond maar de hond lijkt niet moe te worden.

Het enige wat kan gebeuren bij overactieve honden is dat ze steeds een korter lontje krijgen. Overactieve honden maken een enorme hoeveelheid adrenaline aan. Adrenaline werkt als een drugs bij een hond. Ze kunnen op de adrenaline in hun lijf dagen doorgaan zonder moe te worden.

In plaats van veel te gaan lopen, wandelen en fietsen met de hond is het belangrijk dat de hond ook echte rustmomenten krijgt gedurende de dag. De adrenaline kan alleen maar zakken als de hond slaapt. Het is dus gedurende de dag belangrijk dat de hond slaapt. En wel op een plaats waar hij niet continu kan opstaan om zich te bemoeien met hetgeen in huis gebeurt.

De krans krijgen om zijn energie kwijt te raken

Eens op een dag moet de hond de gelegenheid krijgen om zijn lichamelijke energie kwijt te kunnen. Als een hond gek is van een bal, dan is de boomerball een mooie manier om hem lichamelijk maar direct ook geestelijk moet te maken.

Het reguliere voer

De hoeveelheid die staat aangegeven op het reguliere voer (en dan heb ik het over brokken) is in de regel net genoeg of net te weinig voor honden die weinig tot geen beweging krijgen. Eens op een dag een half uur wandeling en de rest een paar uitlaatrondjes  is de beweging die bij dit voer hoort. Als je hond al actiever is dan dit dan heeft hij aan de hoeveelheid die op het reguliere voer staat niet genoeg.

Over het algemeen bevat regulier voer ook nog een grote hoeveelheid granen en dan ook nog eens granen die niet ontsloten zijn. De zogenaamde vulmiddelen. Dat betekend dat het alleen maar maagvulling is en de hond kan er helemaal niets mee. Hij neemt het niet op en wordt er dus ook niet dikker van. Het enige wat hij doet is er meer van poepen.

Even voor de duidelijkheid onder regulier voer versta ik de gebakken en geëxtrudeerde brokken die heel veel mensen gebruiken.

Hoogwaardig eiwit

Wat de hond in ieder geval nodig heeft zijn hoogwaardige eiwitten. En of dit nu is uit brokken of uit vers vlees is van minder belang. Maar de hond heeft hoogwaardige eiwitten nodig.

Geperste brokken

De geperste brokken kunnen in principe ook nog behoorlijk wat granen bevatten maar persoonlijk vind ik ze al beter dan de gebakken of geëxtrudeerde brokken. Alleen de vermelde hoeveelheid is hetzelfde als bij de reguliere voeding en is dus ook niet voldoende voor een actievere hond.

Sportversie

Van vele merken zijn er tegenwoordig ook sportversies te koop. Dit betekend dat er meer vetten en eiwitten in zitten. Voor een gemiddeld actieve hond is dit een prima alternatief in plaats van de standaardbrok

Vers vlees

Wij hebben ook altijd vers vlees voor een aantal honden, maar tot nog toe moet ik behoorlijk wat vers vlees voeren (gemiddeld 4x de hoeveelheid die hij zou moeten hebben) als ik een actieve hond of een te magere hond op gewicht wil krijgen of houden.

Ik vind vers vlees echter erg belangrijk omdat hoogwaardig eiwit in vlees de leverancier is van hoogwaardig eiwit waarin de aminozuren die de hond zelf niet kan aanmaken zitten.
Ëén van die aminozuren is tryptofaan, welke een kalmerende werking op de hond heeft

Ons dieet

We hebben dus inmiddels zelf een dieet samengesteld voor te magere honden of honden die slecht op gewicht te houden zijn en tot nog toe zijn alle honden erop aangekomen en doen ze het er goed op. Ons dieet bestaat uit:

  • Dagelijks vers vlees 300 gram per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet.
  • Dagelijks 100 gram geperste brok per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet.
  • Om de dag 2 eetlepels volle kwark per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet. De kwark kan afgewisseld worden met tofu.
  • Dagelijks 20 gram havermout per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet, De havermout dient gekookt te worden omdat de hond het anders niet kan verteren en dezelfde dag gevoerd te worden.
  • Om de dag 2 groentenlepels witte macaroni per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet.
  • Dagelijks een sardientje uit blik (zonnebloemolie) van de aldi of de lidl. Hier zitten goede vetten in voor de hond

Het is bij dit dieet wel belangrijk dat je hond niet allergisch is voor granen. Nu moet ik zeggen dat er tegenwoordig al heel snel een granen allergie geconstateerd wordt waarbij het misschien in 1% van de gevallen een serieuze granen allergie is. Maar is je hond allergisch voor granen, dan kun je de havermout en de macaroni vervangen door aardappel of zoete aardappel

Diarree

Het kan dat je hond als je dit niet goed opbouwt diarree krijgt. Diarree krijgt een hond vaak van te veel eten wat zijn maag niet direct kan verwerken. Is dat dus het geval ga dan een paar stappen terug en bouw het langzamer op. Mocht de diarree blijven dan is het wel zaak te kijken of er een andere oorzaak is (giardia bijv) of dat hij allergisch is voor 1 van de ingrediënten.

Diarree bij honden meerdere oorzaken.

Giardia bij je hond

Rust en kluiven

Zorg bij je hond ook voor voldoende rust. Geeft de portie voer verdeeld over drie keer per dag en leg je hond ook die drie keer per dag in de bench te rusten om het eten de gelegenheid te geven opgenomen te worden.

Door hem na het eten iets te kluiven te geven wordt hij bovendien geestelijk uitgedaagd en voelt hij zich na het eten ook voldaan zodat hij ook kan slapen. Het kluiven bij voorkeur op een vers bot.

Het heeft bij ons al gewerkt voor tientallen honden die te mager waren of die echt uitgemergeld binnen kwamen. Een hond die uitgemergeld is door te lang geen voeding te hebben gehad kun je uiteraard niet direct hiermee beginnen. Daarbij heb je hulp van de dierenarts nodig en ook eiwitrijk voedsel van de dierenarts wat je met een lepel per uur gaat geven. Maar een hond die gezond is en die je niet op gewicht krijgt kun je met dit dieet in combinatie met rust en kluiven zeker terug op gewicht krijgen.

Hond onzeker of angstig en daardoor hyperactief?

Dat is een oorzaak die heel vaak over het hoofd wordt gezien. Honden die de hele dag achter je aan lopen en die je geen moment uit het oog verliezen zijn over het algemeen hele onzekere honden.( Probeer het zelf maar eens om iemand uit te kiezen e die een hele dag in de gaten te houden en achteraan te lopen. Je bent kapot aan het eind van de dag) Het is om te beginnen uiteraard belangrijk om te beginnen met een training om de hond zekerder. Je moet hem daarbij leren dat je terug komt. Waar je ook naar toe gaat, welke deur je ook door gaat. Je komt weer gewoon terug.

Je kunt je hond daarbij ondersteunen door hem tijdelijk een natuurlijk middel te geven. Het is geen medicijn en het is geen oplossing. Maar het is ondersteuning voor de hond zodat de stresspieken van de onzekerheid eraf gaan.

Er zijn heel veel middelen in de handel die op chemische basis zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar het natuurlijke middel van ” gedrag in balans” van Organimal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *