Prooinijd, bezitsagressie, baknijd en voedselagressie

Verschillende namen voor nagenoeg dezelfde problemen. Toch zijn er verschillen tussen prooinijd, bezitsagressie, baknijd en voedselagressie.

Voedselagressie of baknijd afleren

Laat ik beginnen met dat je een hond (en een mens) niet iets kan afleren. Je kunt er hooguit ander gedrag voor in de plaats zetten.

Ten tweede staat het probleem van voedselagressie of baknijd vaak niet op zichzelf. Vaak zijn er bij honden die dit gedrag vertonen vaak meerdere problemen.

Ten derde even de waarschuwing dat voedselagressie of baknijd vaak een serieuze agressie is en als een hond daarbij bijt, bij hij ook echt. Het is dan geen waarschuwingsbeet.

Voedselagressie, baknijd of prooinijd, bezitsagressie

Voedselagressie en baknijd zijn al 2 verschillende dingen.

Ik heb zelf een hond met baknijd. Maar ik kan haar voer wel rondstrooien en er dan bij gaan zitten of lopen. Als ik echter naast haar ga zitten als ze een bak voer heeft dan kan ze me behoorlijk verwonden (heb ik aan den lijve ondervonden). Ze heeft dus niet zozeer voedselagressie als wel baknijd.

Hond met bezitsagressie

We maken even het onderscheid

Voedselagressie:
De moeilijkste en de lastigste van allemaal. De hond vertoond agressie bij AL het eten. Of je nu zelf een koekje vast hebt, of je zit aan tafel. Als hij er bij kan komen zal hij het gaan verdedigen en zich agressief opstellen.

Maar ook de voerbak of zijn bench als daar iets in ligt om te eten daar zal hij voor vechten. Sowieso zal hij vechten om ieder kruimeltje eten en of dat nu met jou is of met een andere hond, dat boeit hem niet.

Als je hond dit gedrag vrij plotseling krijgt dan is er waarschijnlijk iets medisch aan de hand en zou ik hem laten onderzoeken door de dierenarts. De kans is groot dat hij EPI heeft.

Baknijd
Als je hond baknijd heeft kun je niet meer aan zijn bak of aan zijn eten komen op het moment dat je hond zijn eten heeft gekregen. Soms mag je zelfs niet  meer langslopen en is dat al reden om te dreigen.

Meestal is er geen probleem als je een snoepje geeft. Ook voer wat op de grond ligt (tenzij iets heel erg lekkers wat hij niet direct op kan eten) zal vaak geen probleem zijn.

Prooinijd
Vaak is het gewone voer geen probleem en kun je ook best aan de voerbak komen. Het probleem zit hem vaak in de lekkere dingen en de grotere dingen die ze niet in één keer op kunnen eten zoals een vlees bot.

Bezitsagressie
Bij bezitsagressie is het niet alleen voer gerelateerd wat de hond beschermt maar ook andere dingen waarvan hij vindt dat het van hem is. En dit kan best ver gaan zoals een bril, een kussen, een afstandsbediening maar inderdaad ook een bot of voer.

Hou het veilig

Dat is eigenlijk de allereerste tip die ik je wil geven als je een hond hebt die agressie vertoond rondom het voer.
Mijn voorkeur gaat er naar uit om een bench voor de hond neer te zetten als je die nog niet hebt en vanaf per direct je hond al zijn eten en snoepjes in de bench te gaan geven met het deurtje dicht.

Het is voor de hond geen straf en jijzelf, kinderen en eventueel andere honden zijn veilig. Je hebt dan al een aantal risico momenten getackeld.

Met name bij de honden met baknijd en prooinijd is het het beste om in de bench alles van voer te geven. Het mag de bench ook niet verlaten. Dus als je je hond uit de bench haalt mag hij het botje of snoepje niet meenemen. Blijft hij het vasthouden dat is prima dan doe je het deurtje weer dicht.

Een hond met met bezitsagressie, prooiagressie, prooi nijd of voernijd
Een hond met bezitsagressie, prooiagressie, prooi nijd of voernijd naar andere honden is een vrij normaal verschijnsel. Echter een hond die dergelijk gedrag naar mensen gaat vertonen is iets minder onschuldig.

Voedselagressie en bezitsagressie

Ook de honden die voedselagressie en bezitsagressie hebben moet je leren dat alleen het voer wat in de bench ligt van hen is.

Daarnaast moeten ze leren om zich te gaan beheersen. De honden met bezitsagressie hebben in de regel te veel succes gehad met hun agressieve gedrag. Ze krijgen wat ze willen door agressie te tonen en het werkt. Iedereen die bedreigt wordt door hen gaat achteruit. En als ze niet achteruit gaan dan wordt er gebeten en dan gaan ze alsnog achteruit.

Een hond met bezitsagressie heeft niet geleerd behoeftes uit te stellen en is dat dus ook niet van plan.

Trainingen bij voedsel- en bezitsagressie

 1. De hond mag alleen nog maar iets pakken als jij zegt “pak maar”
  Daar begin je mee in de bench. De hond mag niet gaan eten voordat jij “pak maar” hebt gezegd. In het begin zeg je dat natuurlijk vrijwel direct als hij de bench in gaat zodat hij leert deze woorden te koppelen aan dat hij het eten mag pakken.

  Langzamerhand ga je hem er steeds langer op laten wachten met het deurtje open en dat bouw je steeds verder uit.
 2. Als het met de bench goed gaat ga je dit ook met snoepjes doen in de ruimte
  Jij zet je hond neer, je gaat twee meter verderop proberen een snoepje op de grond te leggen. Als hij gaat staan pak je het snoepje direct weer op.
  Als het op de grond ligt en hij zit nog dan zeg je direct “pak maar” en begin je weer opnieuw.
 3. Leer de hond ruilen
  Leg een bot op de grond (bij voorkeur een bot van runderleer) en hou een stuk verse kip of een kippenbotje in je hand. Als je hond het bot vast heeft gepakt dan tover je het stuk kip ergens vandaan en laat je dat aan je hond zien. Op het moment dat hij het bot los laat roep je “LOS” en gooi je het stuk kip in zijn bench en zegt direct “pak maar”

Blijf van de hond zijn eten af. Eens gegeven blijft gegeven!

Pak nooit de bak van je hond weg “omdat het moet kunnen”
Ook botten of snoepjes geef je in de bench. Leer je hond naar zijn bench te gaan als je iets lekkers voor hem hebt. Als je iets eenmaal hebt gegeven ga je het niet meer afpakken omdat jij vindt dat dat moet kunnen.
Pas als je hond uit de bench is (en zijn voedsel moet altijd in de bench blijven) kun je indien nodig voer of een bot of iets dergelijks wegpakken en iets nieuws er voor terug leggen.

In zijn bench is alles van hem en voor hem. Zorg dat hij dat vertrouwen krijgt door als hij iets in zijn bench verstopt het ook weer terug te leggen.

Samenvatting

Even een samenvatting want het is wel veel informatie.

 • Hou het veilig en geef al het voer wat hij krijgt inclusief snoepjes en botjes in zijn bench
 • Probeer te ruilen met de hond voor het geval hij een keer iets heeft wat gevaarlijk is of niet goed is voor hem
 • Blijf van zijn voedsel af als je het aan hem hebt gegeven
 • Ga hem trainen op “los” en “pak maar”
 • Leer de hond zichzelf te beheersen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *