Vers vlees, bevat antibiotica resistente bacteriën

Veel (wetenschappelijke) bladen staan er vol mee.
Er schijnt in Portugal een onderzoek gedaan te zijn naar antibiotica resistente bacteriën in 55 soorten hondenvoer. Zowel hondenvoer wat nationaal als internationaal wordt verkocht. En zowel brokken, als blikvoer, als rauw vlees.

In rauw vlees kwam de hoogste aantallen antibiotica resistente bacteriën voor.
Ik heb tot nu toe de resultaten van dit onderzoek niet kunnen vinden, ze schijnen op een congres bekend gemaakt te zijn maar ik kon ze op internet niet vinden.

Het gevaar

De wereld gezondheidsorganisatie ( WHO)trekt al jaren aan de bel omdat er een steeds groter aantal bacteriën resistent wordt voor antibiotica.
Dit betekend dat mensen die een infectie krijgen en de bacterie die deze infectie veroorzaakt is resistent tegen antibiotica dat deze infectie dus niet behandeld kan worden en dat mensen daar dus aan kunnen sterven.

De WHO verwacht dat in 2050 er steeds meer mensen ziek zullen worden van resistente antibiotica bacteriën en dat er steeds meer mensen aan zullen sterven.

Om die reden wordt al jaren aan de bel getrokken en worden er al jaren onderzoeken naar uitgevoerd en nu dus een onderzoek naar hondenvoer.

Hoe ontstaat resistentie

Resistentie ontstaat in het lichaam van een dier of een mens. Resistente bacteriën worden verspreid door de omgeving of direct contact met mensen of dieren die deze bacteriën bij zich dragen.

In de dierhouderij wordt er veel antibiotica gebruikt en ook preventief om te zorgen dat als er een infectie uitbreekt niet alle dieren ziek worden.

Vanaf 2009 is er aandacht voor dit probleem en schijnt het antibiotica gebruik bij landbouwhuisdieren met 60% afgenomen te zijn. Er zijn duidelijke tekenen dat er een behoorlijke daling is in antibioticaresistente bacteriën in dieren.
Bron voedingscentrum

Mijn interpretatie (en dus niet wetenschappelijk onderbouwd)

Het is al heel lang bekend dat de landbouwhuisdieren veel en snel worden behandeld met antibiotica. Grote megastallen lijden tot grote uitbraken als er een infectie uitbreekt.
Door stress zijn de dieren veel vatbaarder voor infecties. En het is onmogelijk als de dieren met zoveel bij elkaar staan dat ze vrij zijn van stress.

Cortisol en adrenaline wat wordt aangemaakt bij stress verlaagt de weerstand en dus de vatbaarheid bij de dieren waardoor ze vaker behandeld moeten worden.

Ziek dier tussen “gezonde” dieren

Bovendien staan in de megastallen de dieren zo dicht bij elkaar dat een dier wat veel en vaak antibiotica moet krijgen en waar dus waarschijnlijk antibiotica resistente bacteriën in zitten of in komen op deze manier makkelijk kunnen overgaan naar andere dieren. Daardoor kan een megastal beginnen met 1 zwak dier waardoor alle dieren deze resistente bacteriën op een gegeven moment hebben.

Dit kan door het eten van deze dieren worden doorgegeven aan mensen en aan dieren (onze honden bijvoorbeeld)

Hondenvoer en slachtafval

Hondenvoer wordt gemaakt van slachtafval. Over het algemeen afval wat niet gebruikt wordt voor menselijke consumptie. Daar behoort ook de maag en het darmgesteld van de slachtdieren bij waarin een groot deel van deze antibiotica resistente bacteriën zitten.

Het is mijns inziens dan ook niet heel gek dat hondenvoer heel veel antibiotica resistente bacteriën bevatten. Er is maar heel weinig vlees wat gemaakt wordt van biologisch gehouden dieren.

Rauw vlees

Bij het voedingscentrum wordt aangeraden het vlees wat je eet goed te verhitten. Wat wij onze honden voeren is rauw vlees. Het wordt verwerkt en gemengd maar in de regel niet tot weinig verhit.
Het is dus mijns inziens niet zo gek dat deze bacteriën voornamelijk gevonden worden in rauw vlees.

Biologisch vlees

Ik heb al heel veel gepleit in mijn artikelen voor biologisch vlees. En dit is een extra reden om biologisch vlees te kiezen boven vlees wat uit de bio industrie komt.

Dit zal nooit zo bekend worden gemaakt

Als mijn inzicht klopt (en daar ben ik zelf heilig van overtuigd) dan zal dat nooit op deze manier bekend worden gemaakt. Daarvoor is de vlees industrie te groot en is er teveel geld mee gemoeid.
Verder kan ik het ook niet wetenschappelijk onderbouwen en dus ook geen bewijzen aanvoeren maar alleen maar aannames doen. En dit is voor mij een logische aanname.

Zo behoren alle dieren te leven. Ze moeten hun soorteigen ding kunnen doen

Ik pleit voor biologisch vlees om de volgende redenen:

  • Ieder mens maar ook ieder dier leeft maar één keer. Wij verkorten het leven van een dier al aanmerkelijk en ik vind dat ieder dier tenminste recht heeft op een goed leven
  • Biologisch gehouden dieren hebben veel minder last van stress en dus het vlees van deze dieren bevat veel minder stress hormonen die jouw hond dan weer binnen kan krijgen en waar (zeker onzekere en angstige ) honden nog meer stress van krijgen.
  • Biologisch gehouden dieren hebben een hogere weerstand doordat ze minder stress hebben. Daardoor zijn ze minder snel ziek en hebben ze dus minder snel medicijnen (antibiotica) nodig waardoor jouw hond dat ook niet binnen krijgt.
  • En daar komt nu nog bij dat ik denk dat ze op deze manier ook minder snel antibiotica-resistente bacteriën binnen zullen krijgen wat hun gezondheid ten goede zal komen.

De merken waarvan ik zeker ben dat ze biologisch vlees gebruiken

Yarah al sinds jaar en dag een merk wat alleen biologisch gebruikt

Organimal die biologisch en natuurlijk hoog in het vaandel heeft staan

Goood petfoods, hebben zowel dierenwelzijn als klimaat hoog in het vaandel staan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *