Gedragsprobleem bij de hond. Ontdek hoe voedingsstoffen kunnen helpen oplossen.

Verband tussen voeding en gedrag bij je hond

Gedragsprobleem bij de hond, Er is een belangrijk verband tussen voeding en gedrag. Niet alleen bij mensen maar juist met name bij honden.
Een hond is evenals een mens afhankelijk van vitamines, mineralen, sporen, eiwitten, vetten en in kleine hoeveelheden koolhydraten

Hoogwaardige eiwitten

Heel veel van de benodigde voedingsstoffen haalt een hond uit hoogwaardige eiwitten. Deze bevatten voor honden veel vitamines en veel aminozuren.
Echter als er bij de hond tekorten ontstaan krijgt de hond problemen.

Lichamelijke problemen kunnen een gedragsprobleem bij de hond veroorzaken

De problemen die ontstaan door verkeerde of ronduit slechte voeding kunnen lichamelijke problemen zijn. Hierdoor kan de hond pijn hebben. Zijn gedrag wordt uiteraard onvoorspelbaar. Het is natuurlijk afhankelijk van waar de pijn zich bevindt. En het is afhankelijk van hoeveel pijn de hond heeft.

Magnesium bijvoorbeeld zorgt voor de electrische geleiding in het zenuwstelsel en zorgt voor de ontspanning van de spieren en de hersenen.

Bij een tekort van dit mineraal treedt krampachtigheid van de hond en wantrouwen op. Hij is onvoldoende in staat om te luisteren en gedraagt zich nerveus. Hij laat onvoorspelbaar gedrag zien.

Geestelijke problemen door tekort aan voedingsstoffen kunnen een gedragsprobleem bij de hond veroorzaken


Maar door een tekort aan voedingsstoffen kunnen ook geestelijke problemen ontstaan. Dit zijn problemen als agressie, angsten en depressies.

Gedragsproblemen bij de hond kunnen veroorzaakt worden door tekorten in voedingsstoffen.

Feiten over hondenvoeding

Verhitting

Door (over) verhitting in het productieproces gaan veel essentiële voedingsstoffen verloren. Met name het vitamine-B complex is gevoelig voor hitte  en als het voer te hoog verhit wordt (zoals bij gebakken en geëxpandeerde brokken) zijn de vitamientjes als het ware dood en kunnen hun goede werk in het lichaam van de hond niet meer doen.

Veel van de betere merken voegen pas na het verhittingsproces de benodigde vitamine toe door nog een extra laagje over de brokken te spuiten.

Te hoog verhit hondenvoer kan ervoor zorgen dat de hond een tekort aan voedingsstoffen krijgt

Gifstoffen in het voer

Voor de hond zijn chemische oxidanten en kleur-, geur- en smaakstoffen giftige stoffen. Hieruit volgt een overbelasting voor de lever. Deze stoffen worden in de lever afgebroken en de vrijgekomen stikstof wordt in de vorm van ureum naar de nieren getransporteerd.

Doordat het bloed de ureum moet “vervoeren” is het op dat moment niet mogelijk  om de goede stoffen naar de juiste plaatsen te brengen.

Biologisch uitstapje

Daarom maken we hieronder even kort een biologische uitstapje naar de darmen van de hond. Zoals gezegd is hieruit waarschijnlijk wel duidelijk dat een hond dus tekorten kan hebben van vitamines en aminozuren.

Als je hebt gelezen wat vitamines en aminozuren in het lichaam doen dan zul je nu begrijpen dat er een belangrijk verband is tussen voeding en gedrag.

Darmflora van de hond is belangrijk

Om alle lichamelijke processen goed te laten verlopen is een gezonde darmflora cruciaal.
De dunne darm verteerd het grootste gedeelte van het voedsel. Via de darmwand gaan de benodigde stoffen naar het bloed waar ze verder worden getransporteerd naar de juiste plaatsen.

Darmbacteriën

Als de hond goed voedsel krijgt gaan in de darmen de darmbacteriën aan het werk. Zij zorgen ervoor dat de cellen van de damwand een dikke slijmlaag blijven produceren.
Het is dus belangrijk dat er veel darmbacteriën in de darmen leven.

Stille ontstekingen

Doordat de hond veel voedsel krijgt wat hij  niet kan verteren (de zogenaamde vulmiddelen) geeft dat continu ontstekingsreacties.
De samenwerking tussen de darmbacteriën en de cellen van de damwand raakt verstoord. De aanwezige hoeveelheid darmbacteriën krimpt en de slijmlaag op de darmen slinkt.
Doordat de slijmlaag veel dunner is wordt de darmwand ontstoken en doet zijn werk minder goed of bijna niet meer.

Daardoor ontstaan er tekorten van de essentiële voedingsstoffen.

Veel (goedkoper) hondenvoer bevat vulmiddelen die niet verwerkt kunnen worden in de darmen van de hond en die
kunnen zorgen voor laaggradige ontstekingen.

Gedrag van je hond verbeteren door voeding

Niettemin is het niet zo dat je gedragsproblemen op kunt lossen met alleen de goede voeding.
Echter als de hond tekorten heeft aan voedingsstoffen en met name aan voedingsstoffen die zijn geestelijk welzijn beheren. Dan kun je hem corrigeren op zijn gedrag wat je wil. Je kunt hem trainen zoveel als je wil. De boodschap gaat echter niet binnenkomen bij je hond.

Gedragstherapeut

Voordat je een gedragtherapeut gaat raadplegen ga eerst eens kijken naar de voeding van je hond (en neem de tussendoortjes die vaak veel koolhydraten bevatten ook mee).
Ga ervoor zorgen dat ALS EERSTE de darmflora van je hond weer in een goede conditie komt.

Vasten en de darmflora op peil brengen kan een eerste oplossing zijn in het oplossen van een gedragsprobleem bij de hond

Als je hond goed op gewicht is kun je hem twee dagen laten vasten. Waardoor de darmen worden geleegd en alle giftige en slechte stoffen weg zijn. (een soort detox kuurtje voor de hond)

Je kunt dan weer goede bacteriën toevoegen aan de de darmen met een speciaal voor de hond samengesteld supplement.
Vervolgens kun je je hond op goed voer zetten. Ga merken vergelijken. Je hoeft echt niet het duurste merk te hebben. Maar je hebt voeding nodig met hoogwaardige eiwitten en in mijn opinie beter geperste brokken dan geëxpandeerde of gebakken brokken

Het beste is natuurlijk nog vers vlees. Maar ik snap heel goed dat daar ook praktische nadelen aan zitten.

Gedragsprobleem bij de hond
Ga ervoor zorgen dat je hond alle goede voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt
Geperste brokken

Bij geperste brokken kun je namelijk veel makkelijker vers vlees toevoegen voor een keertje of bijvoorbeeld de hond een vleesbot geven. Omdat gebakken en geëxpandeerde brokken een andere vertering hebben dan vers vlees is dan bij deze brokken niet mogelijk.

Probleemgedrag bij de hond

Zoals ik al eerder schreef is zeker het probleemgedrag bij  je hond niet opgelost alleen door het voer. Maar het is een eerste stap.
De tweede stap die je al kunt maken voordat je een gedragstherapeut in de arm neemt is een “slaapkuurtje”. Veel honden krijgen te weinig rust en maken daardoor teveel cortisol aan.

Pas als je hond goed in zijn vel zit zowel lichamelijk als geestelijk en hij is goed uitgerust door zijn slaapkuurtje. Pas dan kun je gaan werken aan het probleem(gedrag) de hond is dan in staat om te leren en te focussen op wat jij wil.

Vanaf dat moment kan de hond het gewenste gedrag gaan aanleren en in de plaats van het ongewenste gedrag gaan zetten.

Duidelijk boek over hondenvoeding

Omdat het voor veel mensen best moeilijk is om te kiezen welk hondenvoer goed is voor hun hond, heb ik een boek in Jip- en Janneke taal geschreven over voeding voor de hond.

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates required

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *