Zo belangrijk is slapen voor je hond

Eén van de belangrijkste dingen die je je (nieuwe) hond gaat aanleren is slapen. Ik ben me er heel erg van bewust dat dit wel heel gek klinkt want iedere hond kan toch slapen?
Ja dat klopt, iedere hond kan slapen mits de omstandigheden om te slapen ook optimaal zijn. En wanneer zijn de omstandigheden om te slapen optimaal:

  • Als je een lekker bed hebt’
  • Als je je veilig voelt
  • Als je moe bent maar nog niet zo moe dat je niet meer kan slapen

Een nieuwe omgeving

In het  blog over een herplaatshond heb ik al aangegeven hoe ingrijpend een verplaatsing voor een hond is. Hij heeft een nieuwe omgeving met allemaal nieuwe prikkels en nieuwe regels. Om dit allemaal te onthouden en om dit allemaal te bekijken, te besnuffelen en alle nieuwe geluiden te horen is zeer vermoeiend voor de hond.

Vakantie
Denk maar aan een vakantie van jezelf. Veel mensen zijn de eerste dagen van hun vakantie doodmoe. Veel mensen wijten dit echter aan dat ze hard hebben gewerkt, veel stress hebben gehad om alles op tijd klaar te krijgen voor de vakantie en natuurlijk de vakantiestress zelf, het inpakken, route uitstippelen etc.
Natuurlijk ben je daar moe van. Maar onderschat ook je nieuwe omgeving waar je nu in bent niet. Natuurlijk ben je op vakantie, hoef je niets en heb je alle tijd om te luieren. Maar er is van alles te zien, van alles te ontdekken en er zijn tal van andere geluiden. Ook dat maakt je enorm moe.

Het is dus eigenlijk heel belangrijk voor de hond dat hij zo snel mogelijk maar ook in het begin zo vaak mogelijk kennis maakt met zijn nieuwe bed, en daarvoor raad ik een bench aan.

Bench.

Het is belangrijk dat de bench de juiste minimale afmeting heeft. Voor een pup in de groei zou ik een bench kopen die geschikt is als hij volwassen is, en voor een volwassen nieuwe hond uiteraard direct een bench die groot genoeg is.
Een bench is groot genoeg wanneer de hond er rechtop in kan staan zonder dat hij ergens de bench raakt en dat hij er languit in kan liggen zonder dat hij ergens de bench raakt. Een hond gaat tijdens zijn slaap graag een aantal keren verliggen, de ene keer rolt hij zich op en de andere keer strekt hij zich uit. Het is dus belangrijk voor goede slaap dat dit kan in een bench. Maar de bench moet ook weer niet zo groot zijn dat hij erin kan plassen en/of poepen en vervolgens een eind verder droog gaat liggen. Om die reden is het handig dat er benches zijn die je tijdelijk kunt verkleinen. Let erop dat de plaatjes die de bench afscheiden wel passen in de bench, dus neem voor de zekerheid even de maat op. De afscheidingen zijn te verkrijgen voor vrijwel elke bench en je kunt hem daarmee steeds een stukje groter maken.

Ik heb al aangegeven dat een nieuwe hond zo vaak mogelijk kennis moet maken met zijn bed of in dit geval zijn bench. Zorg voor iets waar hij lekker op kan liggen (tenzij hij natuurlijk sloopt of dingen opeet) , zorg altijd voor iets lekkers in de bench waarop hij kan kauwen, zodat de bench in ieder geval leuk wordt om erin te gaan en zorg dat er altijd vers water in staat of liever hangt (er zijn speciale hangers voor een bak in de bench)

Overdag

Begin in de eerste instantie met korte tijd in de bench. Als de hond onrustig is in de bench of blaft of jankt dan starten met ongeveer 20 minuten met het deurtje dicht. Laat je niet verleiden het deurtje eerder open te doen. Als de pup of de hond heel erg over zijn toeren gaat mag je er in het begin zeker bij gaan zitten en rustig tegen hem praten, je hand tegen de bench wil ook nog wel eens helpen. Vind je hond het lastig in de bench pak dan een tijdschrift of een boek in het begin en ga naast de bench zitten. Sta af en toe eens op om iets te drinken te halen of loop even naar de keuken en terug als je niets nodig hebt maar ga van begin af aan iedere keer wel even weg en kom gelijk weer terug. Ga zonder wat te zeggen weer terug zitten.
Na 20 minuten doe je het deurtje open, ongeacht of hij geslapen heeft of niet en ongeacht of hij blaft of jankt.

Dan  laat je hem een uurtje vrij lopen en daarna doe je hem weer voor 20 minuten in de bench met een snoepje of een klein beetje eten en ga je er weer bij zitten maar je mag nu wel direct op 30 cm afstand gaan zitten.
Bouw de afstand tussen jou en de bench zo snel mogelijk op, ga heel even terug als de hond over zijn toeren raakt maar ga daarna weer op afstand zitten.

Hou voor overdag de eerste dagen het ritme aan van 1 uur uit de bench en 20 minuten in de bench. Op het moment dat hij in de bench stil is ga je met 10 minuten per dag opbouwen.

Het ritme waar je naar toe moet:

Jonge pup: 1 uur uit de bench, 2 uur in de bench
7-8 maanden 2 uur uit de bench en 2 uur in de bench
> 1 jaar 3 uur uit de bench en 2 uur in de bench

’s Nachts

Voor de nachten gelden iets andere regels. Voor iedere nieuwe hond maar zeker voor een pup is donker eng. Ze kennen de geluiden nog niet, en ze voelen zich nog niet veilig. Zet de eerste week de bench naast je bed zodat je je hond of pup gerust kunt stellen als hij zich alleen voelt. Leg je hand op of tegen de bench. Gaat dat aan het eind van de eerste week goed dan zet je de volgende week de bench aan het eind van je bed. Je bent dan nog steeds in de buurt maar hij staat al niet meer naast je. Als dat goed gaat ga je hem een paar dagen later naar net buiten de deur van je slaapkamer zetten. Steeds als hij een paar nachten stil is op die plaats zet je hem weer een stukje verder naar waar hij in principe komt te slapen.
Met name de pup krijgt nog een soort van eenkennigheidsfase en dan kan het zijn dat je nog een keer overnieuw moet beginnen. Doe dat ook, zo bouw je namelijk aan een stevige basis van vertrouwen voor je hond.

LET WEL: DE BENCH IS EEN RUSTPLAATS VOOR JE HOND EN GEEN OPPAS ZODAT JIJ WEG KAN GAAN!

Ik hoor heel veel mensen zeggen dat hun hond meer dan voldoende slaapt overdag. De meeste nieuwe honden voelen zich nog niet veilig genoeg om overdag te slapen (wel ’s avonds als iedereen zit en niemand meer weggaat) de hond zal ongetwijfeld in zijn mand liggen of ergens in de kamer maar als er iemand opstaat gaat de hond ook weer mee. Hij slaapt dus niet!!!

Verschillende slaapfasen

Net als bij een mens is ook het slaapritme van een hond opgedeeld in vijf fasen. De lichte slaap is de slaap die de hond slaapt als hij zich niet volledig veilig voelt. Bijvoorbeeld in de woonkamer terwijl er rondom hem heen nog van alles gebeurt. Maar uiteraard heeft hij deze lichte slaap ook als hij in de bench ligt voordat hij over gaat naar de diepe slaap (fase 3 en 4). Daarna komt de REM Slaap (de rapid eye movement slaap) en dat is de slaap waarin de hond zijn prikkels verwerkt door te dromen en de dag nog eens te “doorlopen”.

De diepe slaap en de REM slaap zijn het belangrijkst voor je hond om goed uit te rusten.

Problemen met een hond die te weinig of niet goed slaapt

Een hond en zeker een jonge hond en een pup die te weinig of niet goed slapen krijgen een beetje dezelfde problemen als kinderen die moe zijn. Ze zijn overprikkeld en weten eigenlijk niet meer wat ze met zichzelf aan moeten. Daardoor worden ze vervelend. Bij honden uit zich dit in happerig gedrag (vaak speels bijten genoemd), weinig concentratie en een kort lontje.

Bij volwassen honden wordt vaak gedacht dat ze hun slaap zelf wel nemen als dat nodig is. Maar omdat ze zich nog nergens veilig voelen blijven ze hangen in hun lichte slaap waardoor ze niet goed uitrusten. En hoe vermoeider ze zijn hoe sneller ze zullen grommen om iets wat ze niet willen hebben of hoe sneller ze durven snappen als er iets gebeurt.
De allereerste stappen die genomen moeten worden bij honden die probleemgedrag vertonen zijn het verbeteren van het slaapritme van de hond. Voordat je je hond iets aan kan gaan leren (en of dat nu iets nieuws is of ander gedrag) is het van belang dat hij goed uitgerust is en dat hij zich kan concentreren bij de training.

Slaap is één van de belangrijkste onderdelen van de opvoeding

Net als bij kinderen is slapen één van de belangrijkste onderdelen van een goede opvoeding van je hond want met een uitgeruste hond kom je veel verder.

Natuurlijk wil je wel weten hoe en waarom ik dat allemaal weet.
Ik heb enorm veel ervaring met honden inmiddels van groot naar klein en van pup naar bejaard.
Lees mijn stukjes maar eens door over wie ik ben en wat ik doe en dan hoop ik dat je ervan overtuigd ben dat ik degene ben die je met de meeste problemen kan helpen

Wie ben ik
Wat doe ik op de Pannehoeve
En waarom zou je mij om raad vragen of bij mij komen trainen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *