Paniekaanvallen bij honden / extreme angst bij honden

Ik heb een behoorlijke tijd geleden een burn out gehad. Dat ging gepaard met paniekaanvallen.
En hoe lang het ook al geleden is, mijn eerste paniekaanval kan ik me herinneren als de dag van gisteren.

Turid Rugaas

Onlangs ben ik bij een seminar van Turid Rugaas geweest. Een super interessant seminar maar ook een eye opener voor mij.
Het hele seminar ging voornamelijk over stress bij honden en dat honden (en andere zoogdieren) wat betreft de hersenen en emoties nagenoeg op gelijke voet staan met de mens. En iedere hondenliefhebber wist dit natuurlijk al lang. Ik ook. Toch ben ik pas na dit seminar en na het zien van een hond vanuit de opslag dingen gaan koppelen.

Hond uit de opslag

Een tijd geleden werd een hond van een adoptant van ons in beslag genomen na een “ongelukkig, bijtincident” en zoals ieder ongeluk gewoon even onnadenkend gedrag van de eigenaar.
Dus na het bijtincident werd de hond in beslag genomen en heeft enige tijd in de opslag doorgebracht  Toen hij eenmaal thuis was begon hij “raar” gedrag te vertonen. Niet meer op zijn poten kunnen staan, enorm trillen en beven, apatisch en slechte coördinatie en verder enorm in paniek bij een aanval.

Symptomen bij een paniekaanval bij een hond

  • Zwalken, niet meer recht kunnen lopen
  • Niet meer recht op de poten kunnen staan of door de poten heen zakken
  • onrustig 
  • trillen, beven
  • slecht bereikbaar, apatisch
  • slechte coördinatie

Filmpje van een hond met een forse paniekaanval

Hieronder staat een filmpje van een hond met een paniekaanval. Zo’n aanval kan dagen of weken aanhouden. Eigenlijk naargelang hoe lang de hond onder stress heeft gestaan. Het lichaam maakt onder extreme stress cortisol aan en dat heeft invloed op alle delen van het lichaam.

Koppelen

Toevallig was ongeveer hetzelfde enige tijd geleden gebeurt bij een hond van ons die net was geadopteerd. Gelukkig niet in die mate en gelukkig ook maar twee of drie aanvalletjes maar wel vergelijkbaar.
Van de hond uit de opslag wist ik dat het een hond was die gevoelig was en vrij snel in de stress.
Toen ik de beelden van de hond “in een aanval” kreeg, kwamen als vanzelf de herinneringen boven aan mijn eigen paniekaanvallen.

Ik ben gaan zoeken op internet en vond verhalen van honden met vergelijkbare aanvallen, allemaal hadden ze deze aanvallen gehad tijdens of na een periode van enorme stress.
Met wat ik tijdens het seminar heb geleerd, mijn eigen ervaring en wat ik heb gelezen en gezien lijkt het me heel aannemelijk dat honden net zo goed paniekaanvallen kunnen hebben.

Dierenarts

Tot nu toe is iedere hond die dit had door de dierenarts gediagnosticeerd als een vorm van epilepsie. Ik ben geen dierenarts, maar daar heb ik wel mijn vraagtekens bij. Voor zover ik kan vinden is er nooit onderzoek gedaan naar paniekaanvallen bij honden.

Vergelijking

Als ik mijn paniekaanval:

Paniek, angst “valt” vanuit het niets op me neer, ik was onrustig, mijn ledematen gingen trillen, mijn coördinatie en geheugen waren even weg, mijn gevoel in mijn armen en benen verdween voor korte tijd waardoor ik nog meer in paniek raakte.

Vergelijk met wat ik bij de honden zag

Trillen en beven, onrustig worden, niet meer recht kunnen lopen, door de poten zakken en grote paniekerige ogen.

Lijkt het mijns inziens heel veel op elkaar. Ik hoop dat er daar nog eens onderzoek naar wordt gedaan. Ik denk namelijk dat heel veel honden dan eerder geholpen zijn met een kalmeringsmiddel dan met de anti-epileptica die nu meestal voorgeschreven wordt.

hondenvoer met hoogwaardige eiwitten

Het is belangrijk dat de hond heel snel het stofje tryptofaan krijgt. Met dit stofje maken ze serotonine aan wat belangrijk is om de hond zichzelf te laten kalmeren. Door de cortisol in het lichaam wordt alle tryptofaan “kapot” gemaakt waardoor de hond allerlei lichamelijke maar voornamelijk geestelijke gebreken krijgt. Door de hond voer te gaan geven met hoogwaardig eiwit krijgt hij aminozuren binnen die hem gaan ondersteunen in het oplossen van de stress.

Extra ondersteuning

Om je hond extra te ondersteunen is het belangrijk dat hij naast de tryptofaan extra kalmerende middelen toegediend krijgt die hem niet versuffen en bij voorkeur in de vorm van kruiden omdat honden daar heel veel beter op reageren dan op chemische middelen.
Met “Gedrag in balans” van Organimal krijgt je hond een extra ondersteuning om het stress level te laten zakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *