Gebarentaal voor de oudere (dovere) honden

Natuurlijk denk je er nog niet aan op het moment dat je net een pup hebt of op het moment dat je hond nog in zijn jonge jaren is.
Maar eens wordt je hond oud en bejaard

Doofheid

Doofheid is iets wat bij vele oudere honden voorkomt. Net als bij de mens kunnen ook honden op bejaarde leeftijd doof worden.
De honden hebben er zelf niet zoveel last van maar juist wij als mensen vinden het lastig omdat wij veel taal tegen de hond gebruiken. Ondanks dat de hond niet (altijd) alles verstaat.

Loslopen van een dove hond

Het loslopen wordt bij een oudere dove hond een probleem.
Als je een hond hebt die niet gewend is op je te letten kan hij al snel te ver weg lopen. Roepen heeft dan geen zin. Dat betekend dus dat je met een dove hond of doof wordende hond alleen maar aan de lijn kunt wandelen.

Training op jonge leeftijd

Iedereen weet dat zijn hond op een bepaalde leeftijd “bejaard” wordt. Je kunt je op een “probleempje” als doofheid al in zijn jonge jaren voorbereiden.
Als de basis training voor je hond “klaar is” (en klaar ben je nooit want je moet het én onderhouden en je moet af en toe bijtrainen) kun je beginnen met de voorbereidingen voor het geval hij doof wordt.

Je kunt hierbij gebruik maken van een trillingshalsband (https://www.agrishop.nl/hond/hondentraining-trainingshalsbanden/trainingshalsband/trillings-toon-trainer.html#) Dit zijn speciale vibratie halsbanden die bedoelt zijn om te corrigeren. Een trillingshalsband heeft echter alleen als effect om de hond duidelijk te maken dat je “controle” over hem hebt. Maar je kunt de band uiteraard ook gebruiken om te leren de aandacht van de hond te krijgen en de band dus leuk maken.

Je kunt deze band al vroeg aan je hond aanleren. Als je met deze band aan leert dat de hond contact met je moet maken op het moment dat hij of zij een trilling voelt dan kun je vanaf het moment dat hij contact met je heeft je hond verder met gebaren aangeven wat je van hem wil.

Nog een gezond horende hond

Op het moment dat je hond nog jong en goed horend is kun je deze band ook gebruiken om spelletjes mee te doen.
In plaats van dat je hem leert dat hij contact met je moet maken kun je hem ook leren om naar je toe te komen als hij de trilling voelt.
Je kunt dan met behulp van de band verstopspelletjes gaan doen maar ook tevens gehoorzaamheid oefenen.

Training van de band

 1. Laat de hond de band verkennen door hem te laten ruiken en te laten voelen, gebruik ook de trilling en kijk hoe de hond erop reageert. (probeer de trilling zelf ook uit om te zien wat de hond voelt), geef hem na de trilling direct iets lekkers zodat hij de band in ieder geval al gaat associeren met iets lekkers.
 2. Als hij niet bang is van de band en het “normaal” vindt ga je hem de band omdoen en laat je hem trillen en geeft hem direct iets lekkers.. De band moet net als de clicker synoniem staan voor iets lekkers
 3. Je gaat de band daarna eerst een paar dagen om doen. Dat doe je een paar keer per dag en geeft hem een trilling en direct iets lekkers en dat een paar keer achter elkaar.
 4. Na een dag of 5 laat je de band wat langer om en laat je hem trillen als hij niet naar je kijkt. Reageert hij meteen door naar je te kijken dan geef je hem iets lekkers
 5. Als dat goed gaat leg je hem af en geef je hem een trilling en een snoepje als beloning.
 6. Zo ga je steeds een stukje verder weg staan en “verstop” je je af en toe eens achter de deur of een muurtje
 7. Maak het steeds moeilijker tot je hond je echt moet gaan zoeken.

Je traint zo de af-blijf, stimuleert de neus en je hebt samen lol.
Als het goed gaat kun je ook in het bos, of op andere plaatsen verstoppertje spelen met de hond.

Handgebaren

Veel mensen gebruiken bewust of onbewust al veel handgebaren bij commando’s. Probeer je vanaf nu eens bewust te worden van die handgebaren en ga ze ook eens gebruiken zonder woorden.
Bedenk ook handgebaren voor dingen waarop je hond enthousiast reageert zoals bijvoorbeeld:

 • Ga je mee
 • Daar komt………..

Etc.

Maar ook handgebaren voor:

 • Nee of stoppen waar je mee bezig bent
 • Eten
 • Zoeken

Hoe meer handgebaren je je hond aanleert hoe makkelijker het straks wordt als je hond echt oud en doof is.

Door je voor te bereiden nu je hond nog jong is kun je straks als je hond oud is op dezelfde manier blijven communiceren en verandert er voor je ouder hond weinig.

Als je nu een (oude) dove hond hebt

Dan kun je het trainingsgedeelte uit dit blog ook prima gebruiken. Het is weer een extra uitdaging voor een eventueel oudere hond. Ga er bij een oudere hond alleen vanuit dat het allemaal wat langer duurt voordat hij het snapt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *