Waarom is tryptofaan belangrijk in hondenvoer

Wat is tryptofaan?

Tryptofaan is één van de tien aminozuren die een hond niet zelf aan kan maken. De hond moet deze halen uit het eiwit in zijn voeding.

Trytofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een hormoon en een neurotransmitter. Serotonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Tryptofaan zorgt dus voor een gezond slaappatroon en werkt als kalmeringsmiddel voor de hond.

Gedrag in balans, een natuurlijk kalmeringsmiddel voor de hond

Beweging

Om serotonine aan te kunnen maken heeft de hond beweging nodig. Niet 100 x achter een stok of een bal aanlopen maar gewoon een wandeling met lekker doorlopen of op een rustig tempo fietsen. Onderweg tijd om te snuffelen (snuffelen kalmeert) en als hij onderweg niet wil snuffelen dan kun je thuis nog een snuffelspelletje met hem doen. Als hij juist buiten op straat gestresst raakt loop dan desnoods gewoon een aantal keren de straat op en neer. Hou het voor hem zo veilig mogelijk en zo prettig mogelijk. Een paar keer een kwartiertje op een dag is voldoende voor de aanmaak van serotonine.

Deze hond krijgt voldoende aminozuren binnen om ook voldoende tryptofaan aan te maken.

Hoogwaardig eiwit in hondenvoeding zorgt voor voldoende tryptofaan.

het aminozuur tryptofaan

Hondenvoer met hoogwaardig eiwit.

Om die reden is het verstandig om voor je hond voer te kopen met hoogwaardig eiwit. Zeker als je een hond hebt die wat angstig is of gestresst is. Het is belangrijk dat dit hoogwaardig eiwit komt uit een biologische vlees bron. Dus van productiedieren die biologisch gehouden zijn.

Kijk hier voor hondenvoer wat volledig biologisch is

Naast dat serotonine een slaaphormoon is en een neurotransmitter is het ook goed voor het spijsverteringssysteem en draagt het bij aan een goed immuunsyteem.

Zo behoort een hond in een veilige situatie te kunnen liggen

Tryptofaan rijke voeding

Verse vis
eieren
vers biologisch vlees

En waarom biologisch vlees? Omdat de dieren in de bioindustrie zo enorm veel stress hebben zit het vlees vol met het hormoon cortisol.
Cortisol is het stress hormoon. Je brengt dus extra stress hormoon in het lichaam van een hond die je juist van de stress af wil helpen.
In biologisch vlees zit vele malen minder cortisol en is dus beduidend beter voor een hond.

Biologisch vlees is duur.

De prijs van biologisch vlees is vaak aan de hoge kant. Wat je kunt doen is een scharrelboer in de buurt opzoeken van kippen of runderen en daar vragen of je restvlees kunt kopen of bijvoorbeeld bij het rund de botten. Op de botten zit vaak nog vlees en er zit nog merg in waardoor de hond sowieso hoogwaardig eiwit binnenkrijgt.

Als je niets in de buurt hebt kun je de hond beter een paar keer in de week een ei geven om te zorgen dat hij aan hoogwaardig eiwit komt. Je kunt ook bij de visboer vragen om het visafval. Op de koppen en de graten zit vaak nog voldoende visvlees zodat de hond alsnog zijn hoogwaardig eiwit binnenkrijgt.

Angstige of onzekere hond

Er zijn ook supplementen te koop waarin tryptofaan verwerkt zit. Met name voor een angstige of onzekere hond is het belangrijk dat hij voldoende tryptofaan binnen krijgt. Je kunt dan het supplement gedrag in balans geven om te zorgen dat hij wat extra tryprofaan binnenkrijgt. Het werkt bij honden als een natuurlijk kalmeringsmiddel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *