Wat betekend het als je hond in de opslag gaat?

Opslag, voor ons een heel bekend gegeven, maar voor iemand die er nog nooit mee te maken heeft gehad een vervelend woord. De honden gaan in de opslag als ze in beslag worden genomen en dat gaat honden uiteraard niet in de kouwe vacht zitten.

Wat is opslag

Opslag is eigenlijk niets meer dan een pension. Een pension die extra inkomsten genereert door honden op te nemen die door justitie in beslag worden genomen. Deze honden moeten uiteraard ergens ondergebracht worden. Justitie betaald deze kosten en dus zijn de pensions die opslaghouder zijn altijd verzekerd van inkomen als zij honden “in de opslag” hebben.

Wanneer wordt een hond in beslag genomen?

Honden worden te allen tijde in beslag genomen als er een bijtincident is van dusdanige omvang dat het slachtoffer dusdanig schade heeft opgelopen dat hij daarvoor naar het ziekenhuis moet en dat het letsel blijvende gevolgen kan hebben. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken maakt dit niet uit of het op eigen erf gebeurt of dat het buiten de grenzen van het eigen erf gebeurt.
Je dient als eigenaar je hond ten allen tijde in de gaten te houden en zeker als het een hond betreft die snel bijt.

Een hond wordt verder in beslag genomen als een eerder bijtincident met letsel gemeld is en de hond is daarvoor niet in beslag genomen en er is nog een keer een bijtincident
En als de hond een muilkorfplicht en kort aanlijngebod heeft gekregen en je houdt je daar niet aan.

Natuurlijk worden na diverse waarschuwingen ook honden in beslag genomen die verwaarloosd of mishandeld worden.

Wat wordt je op zo’n moment ten laste gelegd?

Je wordt veroordeeld op artikel 425 van het wetboek van strafrecht en daar staat in:

Artikel 425 Met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft: 1°. hij die een dier op een mens aanhitst of een onder zijn hoede staand dier, wanneer het een mens aanvalt, niet terughoudt;
2°. hij die geen voldoende zorg draagt voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier.

Wat gebeurt er met de hond?

De hond wordt of direct meegenomen door de hondengeleider of de dierenpolitie of je mag je hond zelf naar het dichtstbijzijnde asiel brengen. Van daaruit wordt je hond overgebracht naar de opslag die voor jou te allen tijde geheim zal blijven. Je hond wordt in de opslag verzorgt als een pensionhond die vakantie heeft. Het enige verschil is dat een in beslag genomen hond in de regel niet met andere honden mag of kan spelen tenzij de hond in beslag is genomen om reden dat je hem hebt verwaarloosd of mishandeld, en de hond is aantoonbaar sociaal naar andere honden.
Verder wordt hij uiteraard onder dierenartscontrole gehouden en wordt voor de hond gezorgd zoals dit hoort.

Wat doet het met een hond?

Als een hond een normaal leven leidde als huishond bij personen die gek zijn op hun hond dan wordt de hond door een “ongeluk” (zie dit artikel: https://hondenopvang-pannehoeve.nl/2019/06/18/je-hond-is-een-potentiele-moordmachine/#more-5289) uit huis gehaald wat gepaard gaat met veel stress voor de hond. Niet alleen doordat hij zo plotseling van omgeving moet veranderen maar ook omdat zijn baas enorme stress heeft en daar moet hij bij weg. De hond komt terecht in een asiel en daarna in een pension. Hij heeft geen idee wat er gebeurt. Het enige wat hij weet is dat hij weg wil uit de situatie en zo snel mogelijk naar de normale situatie.
De hond wordt dus een aantal keren verplaatst. Hij zit opeens in een hok, met allemaal blaffende honden om hem heen. Allemaal verzorgers die hij niet kent, hij voelt zich van god en alles verlaten.

Natuurlijk zijn er honden die uit een verwaarlozing komen of die zwaar mishandeld zijn die vanaf nu alleen maar vooruit gaan en die het vele malen beter hebben dan dat ze het eerst hadden, maar zelfs voor hen is het een periode van stress omdat ze plotseling uit hun vertrouwde omgeving zijn gehaald, hoe ernstig die ook was.

Hoe lang duurt de opslag voor een hond?

De hond blijft in de opslag tot het proces van de baas is geweest. Omdat het best een behoorlijk traject is als het gaat om bijtincidenten kan de hond voor een behoorlijke tijd in de opslag blijven. Het mag duidelijk zijn dat dit voor een “gewone” hond niet al te best is en dat het trauma behoorlijk groot kan zijn als de officier beslist dat de hond uiteindelijk terug naar huis mag.

Mijn doel:

Mijn doel van dit blog is een ieder duidelijk maken dat een ongeluk met je hond in een klein hoekje zit. Op mijn blog over dat je hond een potentiële moordmachine is, kwamen heel veel negatieve reacties. Ik zou te veel de nadruk leggen op dat grote rassen gevaarlijker zijn dan kleine rassen. Maar dat zijn ze ook. Er worden om reden van bijtincidenten maar weinig teckels of kleine honden in beslag genomen. Een grote hond richt nu eenmaal sneller schade aan met blijvend letsel waardoor deze ook een grotere kans lopen om in beslag genomen te worden bij een bijtincident. Je wil zelf je hond niet kwijt om deze reden en je wil het waarschijnlijk je hond ook niet aandoen om in de opslag terecht te komen. Zorg dus dat je je hond altijd in het zicht hebt en als je hem niet in het zicht hebt zorg dan dat hij, hoezeer je hem ook vertrouwd, geen schade kan maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *