Voer voor oudere, oude honden/ senior honden

Wanneer is een hond senior?

Voor de hele grote rassen is dit vanaf ongeveer 6 jaar. De middelgrote rassen zijn rond de 6 tot 8 jaar senior en de kleine rassen (onder de 50 cm) vanaf een jaar of 10.
Bij 14-15 jaar is een hond vaak echt bejaard.

Spijsvertering en energiebehoefte van de oudere hond

Hoe ouder de hond, hoe minder goed de spijsvertering van de hond gaat werken. Om te voorkomen dat de hond verstopping gaat krijgen is het belangrijk dat de oudere hond meer ruwe vezels krijgt . Dit kan in de vorm van fruit of groenten.

Oudere honden hebben minder energie behoefte en moeten dus ook lichter verteerbaar voedsel hebben.

Bij voorkeur geen geperste brokken

Omdat we gemerkt hebben dat met name geperste voeding  bij de oudere hond “zwaar” op de maag ligt raden we dat dus voor oudere honden niet aan.

Welke voedingsstoffen heeft een oudere hond nodig?

Senior honden of ouder worden de honden krijgen andere voedingsbehoeften van pups of volwassen honden.
Wat heeft de oudere hond nodig?

 • Glucosamine en chondroïtine
  Veel honden krijgen op latere leeftijd last van artrose. Door op tijd te beginnen met voeding, verrijkt met glucosamine en chondroïtine kun je artrose voorkomen of klachten van artrose verlichten.
 • Vetzuren EPA en DHA
  DHA is goed om de hersenen en het gezichtsvermogen in goede conditie te houden. EPA ondersteunt een goede bloeddruk wat ook belangrijk is voor een senior hond
 • Zink
  Zink zorgt voor een ondersteuning van het immuunsysteem.
  Bij de oudere hond verzwakt het immuunsysteem en dus is ondersteuning daarin goed om je hond gezond te houden
 • Beta-caroteen
  Zorgt bij de hond voor een goede weerstand. Bij de ouder wordende hond verzwakt het immuunsysteem net als bij oudere mensen. Door beta-caroteen (vitamine A) toe te voegen aan het menu van je hond ondersteun je de weerstand van je hond.
  Daarnaast is het een boost voor de huid en de vacht en houdt het de botten sterk.
 • Vitamine E
  Gaat het verouderingsproces tegen van het hart, bloedvaten, zenuwstelsel, spieren, lever en huid

Geef je oudere hond vaker meerdere kleine porties per dag

Omdat de lever van de oudere hond en met name van de bejaarde honden minder goed gaat werken kan het dat er na het eten een piek van stikstof in het bloed komt.
Daardoor kan de hond een soort van “black out” krijgen wat eruit ziet als een epileptische aanval.
De hond begint te trillen, raakt het evenwicht kwijt en valt om.

Meestal raken ze in paniek waardoor er een soort van paniekaanval bij komt. In de meeste gevallen raken ze niet buiten bewustzijn.

Door de hond in 4 of 5 keer per dag zijn voer te geven kun je dit voorkomen

Lage glucosespiegel

Omdat de hond in kleinere porties gevoerd wordt is het in het begin wenselijk om dit echt wel goed te spreiden over de dag. Het kan anders voorkomen dat je hond een te lage glucose spiegel krijgt waardoor hij ook gaat trillen en moeilijk op zijn poten kan staan.

Je kunt een lage glucosespiegel opheffen door hem wat druivensuiker te geven. Maar daarna moet hij ook echt wel eten om zijn spiegel weer op peil te krijgen.

Verteringsstelsel van de oudere hond

Het verteringsstelsel van een oudere hond verandert langzaamaan. Het is niet gek als de hond net is uitgelaten en direct na het eten weer moet poepen. Omdat ze hond niet meer zo lang loopt en de darmen dus niet zo lang in beweging zijn kan nieuw voedsel in de darmen de aanleiding zijn om aandrang te krijgen.
Zorg dus dat de hond ook al is hij voor het eten uitgelaten nog een heel kort rondje krijgt na het eten zodat hij kan ontlasten.
Hou het rondje ook echt heel kort om te voorkomen dat de lever te veel stikstof in het lichaam brengt waardoor hij een black out krijgt.

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates required


Ben je nog op zoek naar goed voer voor je senior hond?
Klik dan hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *