Review Gedrag in balans (Organimal)

Omdat ik al lange tijd met honden werk, kan ik wel duidelijk onderscheid maken tussen normaal gedrag en abnormaal gedrag.
Ik weet dat geen enkele hond hetzelfde is . Dat iedere hond die hier binnenkomt wel tijd nodig heeft om te wennen.


Maar ook iedere hond doorloopt eigenlijk min of meer hetzelfde traject.
Op het moment dat een hond te druk blijft (geen rust kunnen vinden), te angstig blijft (zelfs voor eigen mensen) of  anderzijds problemen heeft die niet te trainen zijn. Dan weet ik ook dat de hond stress ervaart.

En voortdurend onder stress staan is voor geen enkele hond goed.
Bij deze honden heb ik een proef gedaan met het middel: Gedrag in balans.

Hieronder lees je de resultaten.

Het product: Gedrag in balans

Het product gedrag in balans is een product van Organimal. Nu heb ik inmiddels voldoende ervaring met natuurgeneeskundigen, die voornamelijk met kruiden werken om te zien wat kruiden kunnen betekenen voor een hond.


Ik ben ook een aantal keren naar orthomoleculaire lezingen geweest omdat voeding en psychologie erg interessant zijn en zeker als ze gecombineerd kunnen worden.

Om deze reden ben ik dus bij drie honden begonnen met gedrag in balans.

Wat is gedrag in balans:

Ontspant en brengt de rust weer terug zonder dat het jouw hond versuft. Dit uiterst effectieve natuursupplement is een uitgebalanceerde samenstelling bestaande uit de meest essentiële ingrediënten voor de gemoedstoestand van de hond.

Wat is de belofte:

 • Ter ondersteuning bij stressgevoeligheid en stressvolle situaties
 • Ter bevordering van rust en ontspanning met behoud van alertheid en energie
 • Ter ondersteuning bij angst en agressie
 • Ter bevordering van de algehele gemoedstoestand
 • Ter ondersteuning van lichaam en geest
 • Veilig in gebruik

Wat zijn de ingrediënten van Gedrag in balans:

 • Valeriaan wortel extract
 • Citroenmelisse blad extract
 • Rosmarinezuur
 • L-Tryptofaan
 • Vitamine B1 – Thiamine HCI
 • Vitamine B2 – Riboflavine
 • Vitamine B3 – Nicotinamide
 • Vitamine B6 – Pyridoxine HCI
 • Vitamine B9 – Foliumzuur
 • Magnesium stearaat + citraat
 • D – Pantothnate

Als je bij de aminozuren voor de hond kijkt dan zie je dat tryptofaan belangrijk is om serotonine aan te maken, het kalmeringshormoon.


Magnesium is belangrijk want als de hond een tekort aan magnesium heeft (en dat hebben veel honden omdat de darmflora van veel honden niet volledig goed is) dan wordt de hond angstig en wantrouwend.

Dus hetgeen je in de artikelen over voer ziet, komt terug in deze pilletjes. Verder heb ik een onderzoek gelezen over tryptofaan (van een Belgische student geneeskunde) waarin stond dat citroenmelisse en valeriaan (is ook een kalmeringsmiddel) de werking van tryprofaan versterken.

Al met al voor mij dus al een reden om dit middel te willen proberen.

De honden en hun problemen

Ik heb voor deze proef drie honden genomen, die allen onaangepast gedrag vertonen en te veel stress naar mijn zin ervaren hier. Maar alle drie honden die moeilijk of niet te plaatsen zijn en dus weinig kans op verbetering van situatie hebben.

Mick

Mick is mijn gestoorde mechelse herder. Gevaarlijk omdat hij dusdanig is mishandeld dat hij niemand meer vertrouwd. Hij kan niet zonder muilkorf naar buiten en voelt zich het prettigst in zijn bench omdat hij daar volledig beschermd zit. Kan met heel weinig andere honden en is ook zo met de omgeving bezig dat hij ook geen leuk maatje is voor een andere hond.

Flip

Een enorme onzekere hond, die bang is van andere onzekere honden.
Maar door zijn angst voor andere onzekere honden gaat hij in de aanval. Hij is continu bezig om te luisteren of hij de andere hond niet hoort. En als hij niet weet waar die is dan is hij continu aan het zoeken. Als hij wel weet waar hij is dan probeert hij hem continu in de gaten te houden.

Rustig iets anders doen zoals spelen, of kluiven of gewoon liggen is onmogelijk voor hem. Hij kan ook nooit langer dan een uur naar buiten want dan is hij zo hoog in zijn drift dat hij blafferig wordt, snauwerig naar andere honden en vaak gewoon gaat vechten met andere honden.

Hij kan dan ook niet meer stoppen met rennen van de ene naar de andere kant van het terrein waar hij niets ziet maar waar hij wel weet dat de honden zijn waar hij bang van is.

Dylan

Is als hele jonge pup in een trainingscentrum voor speurhonden gekomen. Daar is heel veel druk op hem gezet. Zo erg dat hij een speeltje niet aan durfde te pakken in het begin.


Hij vindt heel veel mensen eng en zelfs na ruim een jaar is hij erg wantrouwend naar eigen mensen die hem nooit iets gedaan hebben. Hij wil wel gaan knuffelen maar moet keer op keer heel veel drempels over om het ook te doen.

Hij durft niet te blijven liggen als mensen over het terrein lopen of naar buiten komen en is dan continu bezig iedereen in de gaten te houden. Hij reageert zich af op Hektor als het hem te veel wordt.

Hoe heb ik de proef gedaan

Ik heb niemand verteld dat ik deze drie honden pillen ging geven om rustiger te worden. Hoe graag ik het ook wil, ik kan zelf niet beoordelen of ze werken omdat ik er te veel op let, te graag wil dat ze werken en er hele dagen bij ben.


Ik ben dus begonnen met de pillen te geven zonder dat ook maar iemand er vanaf wist dat deze drie honden dit middel kregen.

Ik hoopte dat het de rest van het gezin op zou vallen als er iets zou veranderen aan de honden.

De resultaten

De resultaten zijn overduidelijk en het kon naar mijn idee niet anders als dat het ook de rest van de familie zou opvallen

De opmerkingen die ik kreeg of die in het algemeen gegeven werden:

Wat is Mick rustig op de wei, of staat hij niet meer achterop de speelweide?”

Ik weet niet wat er met Dylan was maar die kwam zomaar bij me knuffelen

Heb je nou Mick bij je? Wat is hij rustig” (als hij iets of iemand zag die te dicht bij mij kwam dan begon hij te steigeren en proberen te bijten)

Zou Flip ziek zijn? Hij ligt te slapen

Is Flip nu aan het spelen met Hope en gaat dat goed ?”

Dylan heeft geloof ik ook ontdekt dat knuffelen toch wel leuk is

Dat was voor mij het teken om aan te geven na een goede week dat ik ze inderdaad pillen had gegeven, maar het was voor mij ook wel duidelijk dat ik niet alleen resultaat zag maar dat iedereen dit resultaat wel heel duidelijk zag.

Wat is er veranderd?

Mick

Normaliter als hij een andere hond hoorde op de wei dan stond hij continu te blaffen en dat stopte ook niet meer. Daarbij fokte hij zichzelf zo erg op dat hij als ik hem ophaalde van de speelweide zo hoog in zijn drift stond dat hij soms de eerste beste hond die hij tegenkwam gewoon aanviel om zich af te reageren.


Hij reageert nu uitsluitend nog op honden die hij ook echt dood wil maken omdat de haat wederzijds is (gegroeid omdat hij altijd zo achterlijk doet tegen sommige andere honden) Maar op de speelweide hoor ik hem 80% minder en als ik soms stiekem om een hoekje kijk ligt hij op een tak of iets te kauwen.


Een enorme vooruitgang dus waarbij ik hoop dat hij door deze rust in zijn kop weer wat kan bijleren dat niet alle mensen eng zijn.

Er is nog werk aan de winkel maar ik hoop dat dit effect voorlopig blijft duren en dat we de training kunnen hervatten (wat nu niet meer ging omdat zijn kop al veel te vol zat)

Flip

Hij begint als hij buiten komt nog met controleren of de honden waar hij bang van is op de plaats staan waar hij ze verwacht. Maar als hij nu weet dat ze daar staan dan blijft hij niet meer aan het hek staan om af te wachten of hij ze hoort maar gaat hij bij het raam zitten. Hij let op dat moment nog wel op of hij ze ziet of hoort.

Maar als hij uitgedaagd wordt om te spelen of hij ziet andere honden spelen dan gaat hij tegenwoordig daar eens een kijkje nemen. Of hij gaat inderdaad spelen met een hond die hem uitdaagt. Nog niet heel lang, een paar minuten en dan moet hij weer even kijken of de honden waar hij bang van is iets doen.

Maar het is al 100% beter dat hij niet meer continu met die honden bezig is. Hij gaat liggen met een bot om aan te kauwen. Wel strategisch zodat hij de honden kan horen (zien als hij door het hek heen zou kunnen kijken) maar hij ligt wel en is rustig.

Als ik zelf buiten bent ligt hij zelfs niet altijd meer strategisch maar ligt hij bij mij in de buurt en af en toe slaapt hij zelfs buiten. Hij is de afgelopen week gemiddeld drie uur per keer achter elkaar buiten geweest.

Je merkt dan wel dat hij tegen die tijd wat onrustiger wordt. Maar dan nog is het niet dat continu rennen van de een naar de andere kant waarbij hij niet meer te remmen is.

Ik hoop zeker dat we de training kunnen gaan hervatten en dat er nog meer winst te behalen is.

Dylan

Hij lijkt drempels over te durven door contact te maken met mensen. Ze moeten wel rustig zitten en geen gekke bewegingen maken maar normaliter als iemand rustig zat rook hij met uitgestrekte nek en ging dan een paar meter verderop liggen.

Tot iemand opstond.
Nu gaat hij langs achter snuffelen en deinst niet achteruit als ze willen aaien. Hij blijft nog wel op zijn hoede maar zeker als er meer honden bij staan die geaaid worden staat hij er nu wel tussen in plaats van een paar meter er vandaan.

Als we buiten koffie drinken durft hij zelfs naast iemand te gaan zitten en zich te laten aaien.

Conclusie

Ik ben nu drie weken bezig met het middel gedrag in balans en ik ga hier voorlopig mee door. Ik ga bij alle drie de honden de training rustig hervatten. Ik denk dat er in alle kopjes ruimte is om kleine dingetjes weer te gaan trainen.


Ik denk ook dat dat nodig is. Met alleen het middel gaan ze het uiteraard niet redden. Maar ik hoop dat er ruimte genoeg is om ook te ervaren dat hetgeen waar ze zo bang voor zijn eigenlijk helemaal niet zo eng is.

Bij Flip is de gehoorzaamheid het belangrijkste. Hij is ergens vandaan gekomen waar ze bang van hem waren en hem dus weinig geleerd hebben.
Bij Dylan hoop ik het speuren weer op te kunnen pakken.


En bij Mick is het ook voornamelijk gehoorzaamheid maar vooral het vertrouwen dat ik de dingen voor hem oplos en dat hij op mij kan vertrouwen.

Gedrag in balans

Gedrag in balans is geen wondermiddel en daar ben ik me ook terdege van bewust. Nu de rust er is of in ieder geval komt in de kopjes van de honden moet er wel verder gewerkt worden aan de trauma’s


Gedrag in balans is een hulpmiddel en zo moet je het ook zien.
Mocht je problemen hebben met je hond door angsten, stress of onzekerheid dan is Gedrag in balans zeker aan te raden om je hond te ondersteunen zodat je daarna verder kan bouwen aan een stabiele(re) basis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *