Hond verhuizen, heeft je hond er last van?

Hond verhuizen, jullie hebben de keuze gemaakt voor een herplaatshond. Maar heeft de hond last van de verhuizing? Je leest er alles over in onderstaand artikel.

Hond verhuizen.

En hond verhuizen kan natuurlijk ook zijn dat je samen met je hond gaat verhuizen. Maar dit artikel gaat over het verhuizen van de hond omdat hij herplaatst wordt.

Hond verhuizen, jullie hebben de keuze gemaakt voor een herplaatshond.

Jullie waren op zoek naar een hond om jullie gezin uit te breiden en je hebt (hopelijk) de perfecte hond gevonden. Natuurlijk zijn jullie blij en kunnen niet wachten tot de hond komt.

Maar is de hond net zo blij met jullie? Jullie gezin zal waarschijnlijk het probleem niet zijn. Maar het feit dat hij alle zekerheden kwijt is geraakt en helemaal opnieuw moet beginnen kan voor de hond wel lastig zijn.

hond verhuizen
Verhuizen en alle zekerheden kwijt raken is voor alle zoogdieren moeilijk en zeker voor een hond die ondanks zijn slechte omstandigheden altijd trouw blijft aan zijn baas.

Waarom is het verhuizen voor de hond zo lastig?

Ik ga het uitleggen aan de hand van een menselijk voorbeeld.

Aan de deur staan mensen die je niet kan verstaan. Ze komen binnen (iemand in huis laat ze binnen) en ze krijgen koffie. Ze proberen contact met je te maken en jij probeert met ze te communiceren. Ze begrijpen er helemaal niets van en jij begrijpt hen niet.

Op een gegeven moment staan ze op. Degene die nog in huis is heeft een koffertje gemaakt en geeft dat aan deze mensen mee. En vervolgens wordt jij naar de auto gebracht (of je wil of niet). De auto heeft geblindeerde ramen.

De mensen lijken vriendelijk maar jij hebt geen idee wat er gaat gebeuren en je raakt een beetje in paniek. Maar je hebt alle vertrouwen in degene die je heeft meegegeven en je gaat er vanuit dat het wel goed komt.

Jullie hebben een dag in de auto gezeten en je komt aan bij een enorm huis. Degene die je opgehaald hebben blijven maar tegen je aan praten. Ze nemen je mee naar binnen en de deuren gaan achter je dicht. Op iedere deur zit een combinatieslot en jij kent van geen van de deuren de combinatie.

Je kijkt rond in het huis. Het is prachtig en je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Je wordt naar een slaapkamer gebracht en ook die is prachtig. Het ontbreekt aan niets. Prachtige kleding, een supergroot bed met de zachtste lakens. Er ligt een boek van je lievelingsschrijver. Kortom ze hebben er alles aan gedaan om het jou zo veel mogelijk naar de zin te maken.

Maar voel jij je prettig?

hond verhuizen
Waarschijnlijk voel je je als een vis op het droge

Voor het toilet moet je door een soort van doolhof in het huis. Ze gaan een aantal keren met je naar het toilet. Het lukt niet om er zelf te komen.
Je mag overal kijken maar niet overal aanzitten. Op het moment dat ze weggaan brengen ze jou naar je slaapkamer en doen de deur op slot.

Je krijgt al het eten wat je lekker vindt. Iedere keer als ze denken dat je iets nodig hebt staan ze voor je klaar. Maar als jij iets vraagt begrijpen ze je niet en doen ze totaal iets anders.

Ze zijn lief voor je, het ontbreekt je aan niets. Maar je familie die zie je niet meer.

Wat willen ze van je? Heb je enig idee wat er met je gaat gebeuren? Hoe voel je je?

Dit is dus eigenlijk wat er gebeurt met een herplaatshond. Jullie zijn blij, maar hoe voelt de hond zich?

Hond verhuizen ? Hond voelt zich het prettigst bij vaste regels en gewoontes

Gelukkig heeft een hond een beter aanpassingsvermogen dan de mens. Één van de belangrijkste dingen waar het vaak op fout gaat is dat de hond in het begin te veel gepamperd wordt.

In het begin vinden ze alles zielig voor de hond. De hond mag heel veel want hem iets verbieden is zielig.

Een hond is gebaat bij heel veel duidelijke regels. Een afgebakend gebied waarbinnen hij zich mag en kan bewegen. Maar daarnaast is het nog veel belangrijker dat je consequent bent naar je hond toe. En die regels zorgen ervoor dat je ook veel makkelijker consequent kan blijven.

hond verhuizen
Duidelijke regels en consequente regels. Daarbij zal de hond zich het snelst thuisvoelen

Ook vaste gewoontes zijn voor een hond prettig. Hij weet dat wat de kortste route is naar hetgeen hij graag wil. Dus wandelt hij graag en wil jij dat hij gaat zitten als hij zijn riem om moet. Laat hem dan ook iedere keer gaan zitten. Als je het de ene keer wel doet en de andere keer niet, kun je niet verwachten dat je hond weet dat hij moet gaan zitten voordat je gaat wandelen.

Hond verhuizen?  Laat alle verwachtingen die je had los en start opnieuw.

Je kunt van een hond geen verwachtingen hebben. Hij komt in een totaal nieuwe omgeving waar alles anders is dan in zijn vorige omgeving.

Denk aan het voorbeeld van degene die jou ophaalde met het busje.
Degene die jou heeft meegegeven kan heel veel over jou gezegd hebben. Maar als jij niet begrijpt wat die mensen van je willen en je kan het ze niet vragen omdat ze jou niet begrijpen, dan kun je in principe helemaal niets meer.

Als die mensen dan dingen van jou verwachten dan kunnen ze heel  boos worden op je. Maar dan nog steeds versta en begrijp je ze niet.

Je hond is geen robot. Als jij net een beetje een andere intonatie in je stem hebt dan kan het al zijn dat de hond simpele commando’s van jou niet begrijpt. En als jij er vanuit gaat dat je hond alles moet kunnen is dat enorm frustrerend voor jou. Maar het is ook heel stressvol voor je hond. Het is dus belangrijk dat je de taal van de hond leert

hond verhuizen
Je hond is geen robot maar een levend wezen met hersenen.

Laat alle verwachtingen los en leer je hond vanaf het begin af aan wat hij wel en wat hij niet mag. Leer hem verder de dingen die jij belangrijk vindt.


Hoe meer beloond wordt voor de dingen die hij goed doet, des te meer vertrouwen krijgt hij in jullie en in zichzelf. Start weer gewoon opnieuw met opvoeden en je zal zien dat door gewenst gedrag te belonen (en dan ook echt alles zelfs het passeren van mensen op straat) hij heel snel snapt wat jij bedoelt. Hoe groter het vertrouwen in jullie hoe sneller hij zich thuis zal voelen en zal wennen.

Hond verhuizen, hou rekening met visite gedrag

Ga er niet te snel vanuit dat je hond zich al aan jullie heeft gehecht. Een hond vertoond visite gedrag. Hij doet in die tijd zijn best om te kijken wie er in jullie gezin de leiding heeft. Wie hij het meest kan vertrouwen. Hij heeft jullie nodig om zijn nieuwe leven op de rit te krijgen.

We noemen dit visite gedrag. Het heeft niets te maken met dat hij al gewend is of gehecht is. Hij is alleen op zoek naar zoveel mogelijk vastigheid. En hij heeft jullie daarbij nodig.

Herplaatser in huis

Ik ben zeker heel blij dat jullie voor een herplaatser of een asielhond hebben gekozen. Maar verwacht van de hond geen dankbaarheid. Hoe slecht zijn vorige leefomgeving ook was, het was zijn veilige haven. Hij kende daar alles, hij wist daar alles en het was zijn thuis.

hond verhuizen
Als jullie zijn fouten niet accepteren en hem daarin begeleiden en hij moet weer verhuizen zal je hond alleen maar minder vertrouwen in de mensheid krijgen.

Hij weet nog niet dat zijn nieuwe thuis minstens zo goed zal zijn of misschien wel beter. Het is aan jullie om hem dat duidelijk te maken en zijn “fouten” daarin op de koop toe te nemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *