consequent opvoeden van je hond

Consequent opvoeden van je hond zorgt voor rust bij je hond. Een hond gedijt het beste op het moment dat hij van A tot Z weet waar hij aan toe is. Dus consequent opvoeden geeft hem een hele duidelijke richting.

Wat is consequent opvoeden?

Consequent opvoeden van je hond betekend dat iedere dag er nagenoeg hetzelfde uitziet. Waar wij dingen als saai zouden bestempelen betekend het voor de hond houvast.

Het is belangrijk dat er regels zijn voor elk stukje omgang met de hond en dat deze regels ook nageleefd worden door ieder gezinslid. Het is dus zeker in het begin belangrijk dat ieder gezinslid de regels met betrekking tot de hond volgt.

  • Ruimtes waar de hond wel of NOOIT mag komen.
    Wil jij bijvoorbeeld niet dat de hond naast of bij de bank zit of ligt dan mag hij daar vanaf het begin af aan niet komen en nooit komen
  • Vaste ritmes in het gaan wandelen
    bijvoorbeeld de hond moet gaan zitten als hij de lijn omkrijgt en moet blijven zitten tot het baasje buiten staat. Pas op uitnodiging van het baasje mag hij naar buiten komen
  • Als de hond trekt aan de lijn staan we direct stil
  • De hond krijgt zijn eten altijd op dezelfde plaats op ongeveer dezelfde tijd
  • De hond mag niet springen (niet bij eigen mensen maar ook niet bij visite en wordt daarbij genegeerd, alleen als hij  rustig is krijgt hij aandacht)

Je mag nooit verwachten dat je hond al deze regels kent en direct zal opvolgen. Je zult ze aan hem moeten leren en daarin ook consequent maar met liefde duidelijk moeten zijn wat je wil en wat je niet wil.

consequent opvoeden
Neem de hond aan de hand tijdens de opvoeding en leer hem wat wel en wat niet mag

Consequent opvoeden betekent niet dat de hond nooit niets zal doen wat niet mag

Consequent opvoeden betekend echter niet dat de hond nooit meer zal doen wat jij niet wil. Een bank ligt hoger en lekkerder dan zijn eigen kussen. Verwacht dus niet dat je hond niet op de bank zal gaan als jij er niet bent. Tenzij je hem dat geleerd hebt.

Maar consequent voor de hond is dat hij niet bij de bank in de buurt mag komen als jij er bent. Hij koppelt naast de vaste gewoontes ook nog eens het feit of er wel of geen mensen aanwezig zijn.

Waarom moet je een hond consequent opvoeden

Een hond heeft moeite met verandering en houdt heel erg van vaste routines. Dit kan een groot voordeel zijn in de opvoeding maar het kan ook een groot nadeel zijn.

Voordelen van consequent opvoeden

Een hond doet alleen iets als het hem iets oplevert. De beloning moet ook groot genoeg zijn voor de taak die hij ervoor moet verrichten.

Dat betekend dus als je hond gek is op eten of op een voertje dat je hem daarmee in principe alles kan aanleren. En als hij eenmaal door heeft wat hij voor een beloning moet doen zal hij het gedrag blijven herhalen iedere keer als er een beloning komt.

Dat betekend dat je zeker in de aanleerfase van bepaalde dingen je je hond vaak hetzelfde moet laten doen. Je moet dat dus ook iedere keer bekrachtigen met een voertje of een speeltje (net wat je hond liever heeft als beloning).

Je hond zal dan leren dat bepaald gedrag hem iets oplevert. Als je echter je hond vandaag leert zitten en je bekrachtigd dat met een voertje dan zal dat prima gaan. Maar nu heb je haast en laat je je hond wederom zitten maar dat is voor jouw gemak zodat jij snel de deur door kan. Je hond is nu in verwarring. De ene keer gebeurt er iets leuks als hij gaat zitten en de volgende keer is het baasje opeens weg.

consequent opvoeden
Contactliggen met de hond op zijn eigen plaats maakt zijn plaats vertrouwed

Dat is dus inconsequent gedrag van het baasje. Je mag dus als baasje niet verwachten dat op deze manier je hond zal leren zitten.

Dit is een simpel voorbeeld van dingen die in het dagelijks leven veel fout gaan. Toch verwachten we van de hond dat hij kan zitten en zijn we zelf inconsequent in het geven van een beloning

Vaste routines als nadeel

Er zijn ook heel veel vaste routines die de hond zichzelf over het algemeen heeft aangeleerd en die bekrachtigd worden door beloning.

Opspringen is daar een mooie voorbeeld van. In het begin vinden we het grappig als de hond tegen ons opspringt. Als we oude kleding aan hebben vinden we het prima dat de hond tegen ons opspringt en belonen we hem ervoor door te gaan aaien.

Echter als we nu in nette kleding beneden komen dan willen we opeens niet meer dat de hond springt en bestraffen we hem ervoor. Echter de hond zal blijven springen omdat hij een beloning verwacht. (en die beloning komt ook regelmatig als we geen nette kleding aan hebben)

Voor de hond is dit een vaste routine geworden als jij de kamer binnenkomt, of als je het huis binnenkomt. De aai of de vriendelijke woorden zijn zijn beloning geweest waardoor hij een vaste routine heeft gemaakt van het feit dat jij binnenkomt. We noemen dat zelfbelonend gedrag.

Ook dit is weer even een simpel voorbeeld van hoe een vaste routine kan ontstaan die je eigenlijk niet wil. Het sluipt er ongemerkt in en je ontdekt het pas op het moment dat het een probleem is.

Een hond laat consequent gedrag niet zomaar los

Omdat een hond niet goed om kan gaan met veranderingen zal hij aan vaste rituelen veel waarde hechten. Vaste rituelen leveren de hond altijd iets op. Waarbij negatieve aandacht ook een beloning kan zijn.

Het is dus echt van belang om van te voren regels op te stellen waar ieder gezinslid zich aanhoudt. Op die manier is de kans dat er zelfbelonend gedrag insluipt een stuk kleiner. Maar is de kans dat er positief consequent gedrag ingetraind wordt ook veel groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *