Hond opvoeden. Basis omgangsregels voor jou en je hond

Hond opvoeden hierbij is het belangrijk dat er basis regels zijn. Deze basis regels dienen door iedereen binnen het gezin toegepast te worden. Dit om te zorgen dat de hond vertrouwen heeft of krijgt. Ook is het belangrijk dat hij duidelijkheid krijgt.

Table of Contents

Roedelregels

In de vorige eeuw hadden we de zogenaamde roedelregels. Er waren heel veel dingen die de hond niet mocht. Het moest vooral een hond blijven waar we als baas boven stonden. De hond had niets te vertellen en wij commandeerden de hond. De hond diende dat op te volgen en als hij dat niet deed kreeg hij vaak (fysiek) straf.

Hond opvoeden. Communiceren met honden

Inmiddels zijn de meeste mensen er wel achter dat het wel zo  eerlijk is om te communiceren met honden. En omdat de mens en de hond een andere taal spreken is het dus belangrijk dat jij de taal van je hond leert. Maar de hond moet ook de taal van ons leren. Hij heeft daar echter wel hulp bij nodig.

Omgang met honden

Honden gaan met elkaar veel anders om dan mensen met honden. In de hondse wereld gelden bijvoorbeeld andere regels en andere wetten dan dat wij die als mens kennen. Het is dus belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de hondse wetten en regels om te begrijpen waarom een hond doet wat hij doet.

We gaan even een klein stukje de geschiedenis in van de hond.
Je mag de wilde honden (of wolven)  niet met elkaar vergelijken wordt er vaak gezegd. En dat is in heel veel situaties ook zo.

Onze tegenwoordige huishonden worden geboren en komen als het goed is direct met mensen in aanraking. Ze leren dus door naar de mensen te kijken al heel snel wat mensen voor wezens zijn en hoe ze daarop kunnen reageren.

Brein van de hond

Toch is in al die jaren dat de hond samen leeft met de mens het brein van de hond niet veel verandert. En dan met name als het gaat over het reptielenbrein. Het reptielenbrein regelt alle dingen die nodig zijn om de hond (maar ook bij de mens) te beschermen. Hier vind je een stukje over de werking van het reptielenbrein.

Op het moment dat de hond zich aangepast heeft aan zijn leefomgeving komt het reptielenbrein alleen nog in actie op het moment dat er voor de hond een gevaarlijke situatie ontstaat.
Echter op het moment dat een hond herplaatst wordt is hij zijn leefomgeving kwijt. Maar daarbij ook alle zekerheden die bij deze leefomgeving horen.

Als dit enige tijd aanhoudt zal de hond teruggaan naar het oergedrag van de hond. (dat gebeurt bij mensen trouwens ook) en dat wil zeggen dat hij op dat moment terug zal vallen op zijn instinct en op wat normale regels zijn voor honden.

Maar wat zijn dan precies de regels die honden onderling hebben:

 • Een groep honden accepteert geen andere honden in de groep behalve de honden die binnen de groep geboren zijn.
 • Het territorium van de groep daar komen geen andere honden, wordt dat wel geprobeerd dan ontstaat een vechtpartij
 • Binnen de groep heb je rangen en standen en dus is de ene hond hoger dan de andere.
 • De rangen en standen worden niet afgedwongen maar ontstaan door iedereen te laten doen waar hij goed in is
 • Er wordt niet gevochten om dingen. De hoogste in rang eten over het algemeen het eerst en de lager geplaatsten die accepteren dat en wachten netjes hun beurt af
 • Als de hoger geplaatste zijn maaltijd verlaat dan mogen de lager geplaatsten verder eten
 • Wat je hebt,mag je houden. Er wordt dus nooit iets afgepakt
Hond opvoeden
roedel wilde honden oftewel wolven

Dat zijn de regels die in ieder geval belangrijk zijn om te weten in de omgang met honden. Want hierdoor ontstaan er heel veel  misverstanden tussen mensen en honden. En eigenlijk voornamelijk omdat de mens zich superieur voelt aan de hond en dingen van de hond eist die volledig tegen zijn natuur in gaan.

Hond opvoeden. Omgang en communicatie met je hond

Om op de juiste manier met je hond om te gaan zul je moeten leren dat je hond ook naar jou toe communiceert. Maar omdat wij de communicatiesignalen vaak niet (her)kennen negeren we deze. Daarnaast gaan we er vanuit dat onze hond na 2x een vaag commando precies weet wat hij de rest van de dag moet doen.

Op het moment dat de hond dan de fout in gaat wordt hij gecorrigeerd. Je hond weet dan wel dat hij iets fout heeft gedaan. Maar je hebt hem nog steeds niet geleerd wat je dan wel van hem wil.

Je kunt met een hond niet omgaan zoals je met mensen omgaat. Enerzijds zijn we daar ook helemaal van overtuigd. Een hond moet hond (kunnen)  zijn. Aan de andere kant verwachten we dat een hond net zo redeneert en net zo denkt als een mens en dat we hem dat niet meer hoeven uit te leggen.

Hond opvoeden en een hond trainen is te vergelijken met het leren van een vreemde taal voor ons.

Als je je hond goed wil opvoeden dan moet je eigenlijk tegelijkertijd met je hond starten met een cursus chinees. Pas als jij iets in het vloeiend chinees tegen je hond kan zeggen en jij hebt op dat onderdeel net zo veel met je hond geoefend als dat je hebt geleerd op de Chinese zin uit je hoofd te leren (en het over drie dagen nog weten zonder in je boek te kijken) pas dan mag je er vanuit gaan dat je hond ook snapt wat je bedoelt.

hond opvoeden
Leer Chinees terwijl je start met je hond trainen. Je zult zien dat jij het dan net zo moeilijk hebt als je hond

Basis omgangsregels voor je hond

Waarom zijn er basis omgangsregels voor je hond nodig?

Om te beginnen als iedereen in huis zich aan dezelfde regels houdt, zal het voor de hond snel duidelijk zijn wat de regels zijn. Er wordt dus consequent aangegeven aan de hond wat wel en wat niet mag. Een hond raakt verward en snapt niet waarom het de ene keer wel mag en de andere keer niet. En dus moet er een éénduidige regel zijn die hij begrijpt.

Ten tweede is het voor de hond prettig als zijn leider duidelijk is. Hij weet dan dat hij  erop kan vertrouwen en dat de leider weet waar hij  mee bezig is.

Als je je kind leert rekenen is 2+2 iedere dag 4. Het is niet vandaag 3 en morgen 6. Als dat wel zo zou zijn zou je kind nooit leren rekenen. Om de dingen goed te snappen moet er dus een duidelijke regel zijn waar je hond zich aan op kan trekken met gedrag wat hij zichzelf eigen kan maken.

Hond opvoeden. Regels brengen rust

Ze zijn niet altijd prettig en we zijn het er niet altijd mee eens. Maar eenmaal gestelde regels brengen voor iedereen rust. Je weet als leider waar je aan toe bent en wanneer je in moet grijpen. Maar ook de hond weet waar hij  aan toe is.

De regels:

 1. Als baas of leider weet je wat je hond wel en wat hij niet mag. Je weet dus wanneer je moet belonen en wanneer je  moet corrigeren (en hem aanleren wat hij  dan wel mag) Je bent dus zelfverzekerd en zorgt ervoor dat de hond op je kan vertrouwen
 2. Jij bepaalt wanneer je weggaat en wanneer je terugkomt. Jij weet ook dat je weer terugkomt. Ga dus niet mee in het ongeleide gedrag van je hond als hij “blij” is dat je er weer bent. Behandel je hond zoals je ook je partner behandelt als je terug komt van je werk of van  boodschappen doen
 3. Tijdens de wandeling neem jij het initiatief. Jij zorgt ervoor dat je nooit recht op een andere hond afloopt. Je zorgt ervoor dat je hond veilig is en niet kan worden aangevallen door een andere hond. Dat hij niet zomaar de straat oversteekt. Jij bepaalt dus welke kant jullie opgaan en je bent daarin ook duidelijk naar je hond. (natuurlijk mag hij wel dingen bekijken, besnuffelen of eens bestuderen)
 4. Dat je hond zo dicht mogelijk bij je wil zijn in huis is niet alleen maar gezelligheid. Hij controleert iedere stap die je doet. Je hoeft dus niet op iedere vorm van aandachtvragen in te gaan. Sterker nog negeer het gewoon. Natuurlijk mag hij  wel eens bij je komen knuffelen. Maar continu aandacht vragen is not done.
  Wees dan wel duidelijk in wat je wel van hem wil (bijvoorbeeld in zijn mand gaan liggen)
 5. Jij hebt respect voor je hond maar je hond dient zeker ook respect voor jou te hebben. Hij mag dus niet in deuropeningen, in het looppad of op je voeten gaan liggen. Hij hoeft je niet te controleren en er zeker niet voor te zorgen dat hij bepaalt waar jij loopt. Hij mag dus overal uit zichzelf gaan liggen maar niet in looppaden en deuropeningen en bij voorkeur ook niet onder een tafel of kastje.
 6. Als je gaat wandelen gaat je hond zitten om de lijn om te krijgen (en dat kan hij niet uit zichzelf dus dat moet je hem wel leren) hij loopt rustig mee naar de deur. Gaat zitten zodat je de deur kan openen en kan  kijken of de situatie buiten veilig is en dan mag hij naar buiten. Vervolgens gaat hij weer zitten zodat jij de deur fatsoenlijk dicht kan doen zonder dat je omver wordt getrokken.

Dit zijn eigenlijk de basis regels om je hond duidelijk te maken dat jij de leiding neemt en voor hem zal zorgen (vertrouwen opbouwen)

Dan zijn er nog de huisregels maar die zijn voor iedereen verschillend en moet je dus ook met jullie gezin opstellen.
Maar die dienen uiteraard net zo consequent toegepast te worden

Hond opvoeden de basis

Eigenlijk is het stellen van regels de basis van het opvoeden van je hond. Hoe meer regels en hoe duidelijker de regels zijn, hoe makkelijker je hond zich zal schikken.

hond opvoeden

En net als bij mensen zijn ze het uiteraard niet altijd met de regels eens. Ze zullen zeker proberen om de regels te omzeilen of zich er niet aan te houden (dat doen wij  mensen ook, kijk maar naar de coronaregels die worden opgelegd en de frustratie wat dit oplevert bij veel mensen) maar aan jullie de schone taak om vol te houden  met deze regels en je hond te leren dat dit is wat je van hem wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *