Visitegedrag bij honden

Visitegedrag is één van de grootste problemen bij mensen zonder ervaring met asielhonden of buitenlandse honden. Het is tevens gedrag wat door weinig tot geen herplaatsingsorganisaties wordt genoemd. Tevens is het één van de reden waardoor nieuwe baasjes te snel vertrouwen hebben in hun nieuwe hondje en dat kan hele vervelende gevolgen hebben.

Wat is visite gedrag

Visitegedrag is eigenlijk heel simpel, het gedrag wat je vertoond als je ergens niet thuis bent maar op visite. En een nieuwe hond is de eerste dagen nog niet thuis. Hij zal zich dus de eerste dagen veelal perfect gedragen.

Ondanks dat je een hond niet mag vermenselijken ga ik dat toch even doen om duidelijk te maken wat visite gedrag precies is en dat wij mensen eigenlijk exact hetzelfde doen.

Als jij een avond op visite gaat bij mensen die je nog niet goed kent of waar je niet heel regelmatig komt dan gedraag je je niet zoals thuis.
Je drinkt koffie en je pakt een koekje als die aangeboden worden. Thuis zou je misschien het hele pak koekjes naast je leggen en onder het genot van een leuke tv uitzending leegeten, maar dat doe je niet nu je op visite bent, je past je aan.


Je krijgt na de koffie een drankje, er komen wat chips en nootjes op tafel. Thuis zou je de zak chips lekker op je schoot nemen, of als je het af zou passen, zou je het hele bakje chips op schoot nemen. Dat doe je nu niet, je past je aan.
Kortom je gedraagt je op visite niet zoals thuis.

We gaan een stukje verder, jullie zijn thuis aan het verbouwen en het is onmogelijk om in je eigen huis te blijven. Vrienden hebben aangeboden dat jullie zo lang bij hen kunnen wonen.
De eerste dagen pas je je volledig aan en wacht je af wat je krijgt en pak je het of niet of aarzelend zelf. Maar dat gaat steeds makkelijker. Je voelt je nog steeds te gast maar je krijgt meer en meer een thuis gevoel en dus zul je ook makkelijker dingen gaan doen die je niet doet als je alleen op visite bent.

De hond

Eigenlijk doet de hond hetzelfde. Met dat verschil, hij weet niet wat hem overkomt, hij weet niet wat er van hem verwacht wordt, hij kent de regels niet en hij is totaal op zichzelf aangewezen. Heel snel klampt hij zich vast aan de eerste beste persoon en probeert hij via die persoon zijn nieuwe leven te leren kennen. Voor alle honden geldt dat ze dus dicht bij hun baasje willen blijven en het eng of spannend vinden als het baasje weggaat (verlatingsangst).
Een hond kan erg snel switchen en als hem niet verteld wordt wat er van hem verwacht wordt, dan zal hij snel terugvallen in oergedrag en dat betekend dat hij huis en haard gaat verdedigen. (dit is normaal gedrag voor een hond) Hij is superlief voor eigen mensen en het lijkt alsof hij altijd al bij jullie gewoond heeft. Hij knuffelt, hij kruipt op schoot als hij de kans krijgt en voor zover hij dat geleerd heeft zal hij enorm goed luisteren. Hij heeft zich volgens het nieuwe baasje enorm snel aan hen gehecht en het vertrouwen voor de toekomst is enorm.

Maar……
Zoals in bovenstaand voorbeeld zou je dat zelf ook doen. Dit hou je echter niet de rest van je leven vol. Op een gegeven moment komt je ware aard weer naar boven. Je hond verandert, hij gaat grenzen opzoeken en het allerbelangrijkste hij gaat zijn nieuwe baasje testen op leiderschapskwaliteiten (link hoe wordt je een goede leider)

Hij moet wennen

Wat nou wennen denk je, als je nieuwe hond naast je op de bank ligt of naast je op de grond ligt en je heerlijk met hem aan het knuffelen bent. Ik zie totaal geen stress, ik zie een hond die mij enorm leuk vindt. En band opbouwen……. Wij hebben gewoon een lot uit de loterij. Hij heeft al heel snel een band met ons opgebouwd, hij gedraagt zich perfect. Ik snap niet waar ze het over hadden met dat hij moet wennen.

Ware aard/ ze zijn niet eerlijk geweest

Oei, na een paar weken komt opeens zijn ware aard naar boven. Opeens gromt hij als ik langs zijn mand loop, opeens valt hij uit naar visite die binnenkomt, opeens valt hij uit op straat. Binnen is het een enorme lieve hond maar buiten wordt het toch wel een klein drama om met hem te lopen.

Nog eens een paar weken later

Onze hond heeft me uit het niets gebeten, ik wilde iets doen en mijn hond beet me uit het niets.
Hoe kan dat nu, hij is echt niet te vertrouwen. Zijn ware aard is boven gekomen en ik snap dat ze hem niet voor niets hebben weggedaan.

Dit is echter niet zijn ware aard, dit is het gevolg van het uittesten van grenzen en het ontbreken van duidelijkheid voor hem

Wat is er gebeurd?

De hond vertoonde in het begin visite gedrag en liet zich van zijn beste kant zien. Hij was op dat moment nog aan het onderzoeken hoe alles reilde en zeilde bij jullie. Hij had jullie daar keihard voor nodig. Jullie waren (en zijn) zijn lopende voerbak en zijn knuffels als hij vindt dat hij die nodig heeft.
Hij heeft ondertussen jullie op leiderschapskwaliteiten getest en jullie zijn er beroerd vanaf gekomen. Niet omdat jullie het fout hebben gedaan maar omdat de hond door alle stress (die jullie niet gezien en voor je gevoel niet ervaren hebben) en onduidelijkheid voor hem terug is gevallen in oergedrag.

Wat houdt het oergedrag in


De hond beschermt huis en haard. Hij voelt zich thuis en daar horen geen vreemde mensen in (het is in de hondenwereld zeer ongebruikelijk dat een andere hond op bezoek komt) en dus moeten die weggejaagd worden. Hij heeft een eigen territorium (de plaats waar hij wandelt) en hij probeert daar hogerop te komen en duidelijk te maken dat dit deel ook van hem is, hij blaft dus andere honden weg en als ze op blaffen niet reageren dan gaat hij een stapje verderIn huis gaat hij dingen opeisen en als zelfbenoemde leider hoef je niet te luisteren naar mensen.

Regels
Jullie hadden waarschijnlijk bepaalde dingen niet verwacht en hebben daar niet adequaat op gereageerd. Hij heeft dus besloten dat jullie als leiders ongeschikt waren. Ook zijn jullie waarschijnlijk niet consequent geweest in het aangeven van de regels en het afbakenen van de grenzen. Iets waar hij continu naar op zoek ging.

Vertrouwen
Omdat hij zo lief was in het begin hadden jullie meteen vol vertrouwen in hem. Hij luistert zo goed binnen, hij kan ongetwijfeld ook wel los lopen…….
Waarom is hij nu op de vlucht gegaan??

Hoe dan wel.

Via het hele verhaal is het waarschijnlijk al wel duidelijk geworden dat de hond juist in het begin heel erg zoekende is en juist in het begin heel veel regels nodig heeft. Hij heeft tijd nodig om een band op te bouwen. Dat hij graag knuffelt en het liefst dicht bij je is wil niet zeggen dat hij al een band met je heeft. Je bent voor je hond een wandelende voerbak en je bent zijn steun en toeverlaat omdat hij niet weet hoe alles werkt.
Los lopen (en zeker voor een straathond die gewend is zijn eigen eten bij elkaar te scharrelen in het land van herkomst) kan niet. Buiten heeft de hond jou niet nodig, hij weet hoe het werkt als hij vrij loopt en waarom zou hij bij je blijven als hij je niet nodig heeft.
Knuffelen binnen is geweldig, maar een hond die knuffelt wil niet zeggen dat hij een band met je heeft.
Iedere stap moet je samen met hem leren.

– Hoe gedraag je je binnen (mag je continu de baas achterna lopen en mag je je gang gaan of ben je binnen rustig en lig je in je mand)
– hoe gedraag je je ten opzichte van visite ( mag je die vrij gaan begroeten of bepaald de baas hoe je deze begroet, mag je blaffen als er visite komt, of blijf je op je plaats tot de visite binnen is en mag je dan rustig gaan kijken.)
– Hoe gedraag je je op straat ten opzichte van mensen en andere dieren
– Hoe gedraag je je op straat als het over gehoorzaamheid gaat
– Weet de hond wat van hem is en wat van jou is en wat doe je als hij dat verdedigt.

Half jaar

Hou een half jaar van wennen aan:

  • 2 weken visite gedrag
  • 6 tot 12 weken uitprobeer gedrag waarbij je op iedere actie een tegenreactie geeft die continu hetzelfde is (consequent leiderschap)
  • 12 weken tot een half jaar nodig om te wennen en te leren wat jij van hem verwacht.

Begin heel streng en met duidelijke regels zodat je hoe langer je de hond kent en hoe beter jullie elkaar gaan leren kennen de regels steeds een stukje kunt laten vieren, ieder stukje wat je de regels laat vieren kun je controleren of de hond dit al aankan, zo niet dan trek je de teugels weer enigszins aan. Pas na een half jaar zul je de hond hebben die je enigszins kent en waarbij je enigszins kunt rekenen op hoe hij gaat reageren. Met altijd nog in je achterhoofd dat het een dier is met een eigen karakter en een eigen wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *