Herplaatshonden. Je mag van je hond niet teveel verwachten

Te hoge verwachtingen van herplaatshonden zorgt voor miscommunicatie tussen baas en hond. Doordat de nieuwe baasjes van de hond te hoge verwachtingen hebben is de kans groot dat een hond niet aan de verwachtingen kan voldoen.

We nemen een herplaatshond omdat die al veel geleerd heeft

Voor starters in de hondenwereld kan dat een reden zijn om een herplaatshond te nemen. Ze gaan er vanuit dat een volwassen hond al volledig is opgevoed en getraind. Ze zien ook dat de hond eigenlijk geen bijzonder gedrag vertoond. Ze houden echter geen rekening met de fase van visite gedrag.

Tijdens de fase van visite gedrag gedraagt de hond zich prima. Ze weten alleen niet dat de hond op zoek is naar leiding. Dat de hond op zoek is naar wat hij wel en niet mag.

Als de hond pas bij hen is is de tolerantie ook nog veel groter naar de hond toe en zijn er dus weinig problemen.

Herplaatshonden
Herplaatshonden gedragen zich in het begin heel netjes. Ze vertonen het zogenaamde visitegedrag

Herplaatshonden. Welke zijn dan de hoge verwachtingen die mensen hebben?

Er zijn behoorlijk wat verwachtingen die je als mens niet kan hebben ten opzichte van je hond.

Hond gaat goed om met visite

Dat is een verwachting die veel mensen hebben. Een hond heeft al in een huis geleefd en weet dus wat visite is. Echter de kans is aanwezig dat de vorige eigenaar de hond juist om deze reden heeft weggedaan.

Maar anderzijds is de kans ook aanwezig dat de hond dit wel kon in zijn andere huis. Maar nu hij in een nieuwe omgeving zit kan het dat hij heel veel dingen spannend vindt. Het huis is dan een veilige omgeving voor hem. Als er opeens onbekende visite voor hem staat is dat voor hem een onveilige situatie en daar kan hij op reageren.

Daarnaastis het ook zo dat jullie misschien in zijn andere veilige situatie zijn binnengekomen. En vervolgens hebben jullie hem meegenomen vanuit zijn andere veilige situatie. Het kan heel goed zijn dat hij het dus nu heel spannend vindt dat er andere mensen in huis komen. De angst dat hij dan weer wordt meegenomen is aanwezig.

Hond kan alleen thuis zijn

In zijn vorige situatie kon hij waarschijnlijk alleen thuis zijn. Hij kende de regels van het huis. Maar hij kende ook de geluiden van het huis (ieder huis heeft zijn eigen geluiden) Hij wist het ritme in huis. Daarnaast wist hij ook dat zijn baasjes altijd weer terugkwamen.

Nu hij in jullie huis alleen is zijn er opeens andere geluiden. Jullie zijn op andere tijden weg. Er is al heel veel voor hem veranderd en hij heeft nog geen idee of hij jullie kan vertrouwen. Het liefst heeft hij jullie 24/7 in zich zodat hij weet dat hij eten en drinken krijgt en dat hij naar buiten kan indien nodig.

Je kan een hond niet uitleggen dat ook jij gewoon terug zal komen. Hij heeft de tijd nodig om dat te ervaren.

Hond die sloopt

De vorige baasjes zijn niet eerlijk geweest. Hij zou niet slopen en bij ons sloopt hij wel.

Een hond sloopt niet om te slopen. Een hond wordt rustig van kauwen. Als je hem dus alleen in huis laat en de hond raakt in paniek dan is de kans groot dat hij gaat slopen.

Het heeft niets te maken met het feit dat de vorige baas niet eerlijk is geweest. Jij hebt een bepaalde verwachting van je hond die je hond niet waar kan maken. Maar je had hem ook een bench aan kunnen wennen  voor een bepaalde tijd zodat hij niet kon slopen.

Hond valt op straat opeens uit

Je hond wist wat hij aan zijn vorige baasjes had. Hij wist dat hij op ze kon rekenen op het moment dat er een andere hond kwam, een brommer kwam of een auto.
Jij reageert op straat heel anders dan dat de vorige baas deed. Jij gaat er vanuit dat de hond niets doet. Jij loopt dus heel relaxed en ontspannen op een andere hond af.

De hond heeft geen idee wat jij van plan bent en kiest er dus voor om in de aanval te gaan om te zorgen dat de andere hond op afstand blijft.
De andere baas was anders bezig met de hond. De hond moet jou hierin nog leren kennen en dus kiest hij voor zekerheid door te zorgen dat alles uit zijn buurt blijft.

Geef de herplaatshonden de kans om jullie te leren kennen

Een hond is een dier wat leiding nodig heeft. Maar het is ook een dier die zijn zekerheden haalt uit de manier van omgaan met hem. Daarnaast moeten er regels zijn in huis zodat de hond zich daaraan op kan trekken.

Op het moment dat hij van omgeving en van gezin wisselt vallen al deze zekerheden en alle leiding die hij had weg. Het wordt gewisseld voor nieuwe zekerheden en voor nieuwe andere leiding.

Als jij van baan wisselt is alles anders. Ondanks dat je misschien precies hetzelfde werk gaat doen kan het zijn dat een computerprogramma volledig anders is. Kan het zijn dat alle papieren spullen op een andere manier gerangschikt zijn of opgeslagen zijn. Het kan zijn dat een machine volledig anders is.

Dus ondanks dat jij hetzelfde werk al gedaan hebt kan een baas niet verwachten dat hij jou op je nieuwe werkplaats neerzet en dat je precies dezelfde productiviteit draait als dat je bij je vorige baas deed.
Ze kunnen je niet na 1 dag al alleen het bedrijf laten runnen. Ondanks dat je dat wel zou kunnen kunnen ze niet verwachten dat je alles hetzelfde doet als dat zij doen.

Je moet de tijd krijgen het bedrijf enigszins te leren kennen. Een computerprogramma of een machine te leren kennen. Pas als dat zo is dan kunnen ze stukje bij beetje dingen aan je over gaan laten. Maar je hebt tijd nodig om te wennen.

Als je nieuwe baas verwachtingen van je heeft die jij niet waar kan maken omdat hij dingen te snel wil, zul jij er iets van zeggen. Maar dat kan een hond niet.

Geef je hond dus leiding. Maak hem duidelijk wat je van hem wil maar laat ook alle verwachtingen die je van hem hebt varen. Zorg er daarnaast voor dat je alle huisregels en regels om te wandelen met hem duidelijk hebt voor jezelf en leer ze aan je hond.

Neem je hond als startpunt

Je nieuwe hond communiceert met je. Maar dan is het wel belangrijk  dat jij ook enigszins de taal van de hond spreekt. Daarnaast moet je je hond jouw taal aanleren.

Herplaatshonden
Weet jij wat het betekend als je hond gaapt?

Als je hond jouw continu overal volgt dan weet je dat hij zich nog niet prettig voelt als jij niet in de buurt bent. Daar moet je dan aan gaan werken. Je moet hem gaan laten ervaren dat als hij op een vaste plaats in huis ligt dat hij daar rustig kan blijven liggen en dat jij alleen naar de keuken/wc/boven gaat maar dat je ook weer terugkomt.

Vertel hem dat ook gewoon. Als je hem dat namelijk met woorden verteld dan straalt je lichaamstaal dat ook uit en dat  is wat  je hond “leest”. Hoe meer jij communiceert met je hond hoe duidelijker je naar hem wordt en hoe meer je hem geruststeld.

Praat tegen je hond bij gewenst gedrag en negeer hem bij  ongewenst gedrag

Gewenst gedrag is bijvoorbeeld als hij een keer blijft liggen als jij opstaat. Beloon dat met stem. Ongewenst gedrag is dat hij  opspringt als je weer de kamer binnenkomt. Doe je armen in de lucht en negeer hem. Ga pas weer tegen hem praten als hij op de grond staat.

Herplaatshonden buiten op straat

Communiceer tegen je hond. Geef hem aan als je gaat lopen door hem uit te nodigen mee te lopen. Beloon hem als hij naar je kijkt. Praat tegen hem als hij  netjes meeloopt en sta stil als hij aan de lijn trekt.

Laat hem snuffelen en laat hem dingen bekijken of onderzoeken. Beloon hem als hij netjes op mensen reageert, als hij netjes op auto’s, fietsers en brommers reageert. Geef hem ook een beloning als hij netjes reageert op schreeuwende kinderen.

Zo leer je hem wat je van hem verwacht. Maar ga er niet vanuit dat je zomaar mag verwachten dat hij dit alles uit zichzelf doet.

Herplaatshonden. Gedrag wat je niet kan negeren

Er is ook genoeg gedrag wat je niet kan negeren. Stel dat hij bijvoorbeeld uitvalt naar een fietser. Ga dan op het moment dat de fietser er aankomt al aangeven wat je van hem wil. Beloon hem als hij dat doet en corrigeer hem als hij het niet doet. Corrigeer hem door het gevraagde van hem te eisen en beloon hem als hij er alsnog gehoor aan geeft.

Je mag geen verwachtingen hebben van herplaatshonden

Als jij geen verwachtingen hebt van een herplaatshond zul je jezelf een hoop frustratie besparen. Let op je hond en vertel hem van begin af aan wanneer hij het goed doet en wanneer hij het fout doet. Wat hij fout doet ga je hem opnieuw aanleren op de manier zoals jij het wel wil.

Pas als je je hond een half jaar in huis hebt mag je verwachten dat hij de dingen blijft doen zoals hij ze tot nu toe heeft gedaan. Als het goed is heb je de goede dingen beloond en ben je met de dingen die je anders wil aan de slag gegaan.

Je mag niet verwachten dat je hond precies doet wat jij wil en dat hij niet de fout in gaat. Als je dat in je achterhoofd houdt en daarmee aan de slag gaat zul je in no time een hond hebben die ingespeeld is op jou en jij op je hond.

Zorg voor regels voordat de hond er is

Stel met het hele gezin regels op waar jullie je allemaal aan moeten houden. Op het moment dat de regels voor ieder gezinslid duidelijk zijn en ieder gezinslid houdt zich daaraan dan weet de hond ook snel binnen welke regels hij zich kan bewegen. Het geeft je hond duidelijkheid.

Het is ook belangrijk dat je je hond consequent opvoed. Wat vandaag mag, mag vanaf nu altijd is de belangrijkste regel.

herplaatshonden
Als je start met je hond als prins te behandelen, wordt dan niet boos op hem als hij eist dat je hem als prins behandelt.

Een hond is geen robot

Je hond is een dier en geen robot waar geprogrammeerde software in zit. Zo lang je dat begrijpt en zo lang je begrijpt dat je hond geen enkele zekerheid meer heeft als hij wordt herplaatst dan kom je een heel eind.

Als je dan daarnaast bereid bent de “fouten” die je hond maakt op te lossen en daar hulp voor te zoeken(of je belt mij) dan moet het goed komen tussen jullie en de nieuwe hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *