zielige honden

Zielige honden: Dat is een fout in de opvoeding

Zielige honden. Je hond als zielig bestempelen is vermenselijking van de hond.
De hond kent de emotie zielig niet.

Zielige honden bij de dierenarts

We hebben een hondenopvang en daardoor zijn we dus ook regelmatig bij de dierenarts.  Onze honden gaan daar vrolijk naar binnen. Maar veel honden die ik op dat moment daar zie zijn angstig en bang.
En als je dan om je heen kijkt zie je mensen hun hond aaien, dicht tegen zich aanhouden of tegen hun hond praten. Want de honden zijn zo zielig, ze zijn zooooooo bang van de dierenarts.

zielige honden
Met name puppy’s kunnen heel zielig kijken terwijl ze dat echt niet zijn

Zielig is een emotie die de hond niet kent

Ze zijn helemaal niet zielig.  Ze zullen er ongetwijfeld een keer een nare ervaring hebben gehad met een prikje of iets. Sommigen zijn geopereerd. En de meeste honden hebben een associatie met de lucht die bij de dierenarts hangt. Maar het is niets om bang van te zijn. Maar omdat de hond zo reageert gaan de mensen op hun honden reageren. Ze vinden de hond zielig omdat hij zich zo gedraagt, hij is bang hoor ik vaak.


Ja de hond heeft een vervelende ervaring maar jij als mens kan die ervaring omdraaien. De dierenarts kan nog zoveel snoepjes geven, als jij je hond blijft bevestigen in zijn angst omdat je hem zielig vindt zal hij nooit van zijn angst voor de dierenarts afkomen en zal die alleen maar toenemen.

Is een hond zielig?

Ja een hond kan zeker zielig zijn. Maar niet omdat wij hem vermenselijken. Als hij in een huis woont,met baasjes die gek op hem zijn en hij heeft alles wat zijn hartje begeert is hij niet zielig.

Hij is pas zielig als je hem wegdoet naar een asiel. Omdat je hem niet opgevoed hebt omdat je alles zielig vond. Op het moment dat de hond alle vastigheid kwijt raak omdat hij herplaatst wordt, dan is hij zielig. En dan nog mag je als nieuwe baas hem zeker niet zo behandelen.

Zielige honden
Dit is een zielige hond. weggedaan door het baasje naar een asiel

Zielige honden omdat ze dingen niet mogen of juist dingen moeten

Ik hoor het ook zo vreselijk vaak in de trainingen terugkomen.
Ik wil dit niet, dat ga ik ook niet doen want dat is zielig.

Zielig is een emotie waar een hond niets mee kan. Op het moment dat jij een hond zielig vindt betekend dit dat de hond door kan gaan met waar hij mee bezig is. Omdat het zielig is om er een consequentie aan te verbinden. Echter als de consequentie van het niet opvoeden is dat hij weg moet, dan is dat pas zielig.

Of

Als het te maken heeft met angst zal de hond alleen nog maar angstiger worden. Omdat de baas in dezelfde emotie meegaat onder het mom zielig.

Zielige honden

Weet je wat zielige honden zijn :

  • Een hond die nergens welkom is omdat hij zich misdraagt omdat jij het zielig vond een grens te stellen
  • Dat hij in het ergste geval weg moet omdat jij het zielig vond een grens te stellen
  • Dat hij bang is en blijft voor bepaalde dingen omdat jij hem zielig vindt en daardoor mee gaat in zijn modus

Als je dan iets zielig wil vinden dan is dat pas echt zielig!

Verwijder de emotie zielig

Verwijder de emotie zielig uit je vocabulair en uit je gedachten ten aanzien van je hond.
Stel grenzen daar waar het moet, en dat hoeft echt niet met pijnprikkels. Ondersteun daar waar hij bang is of help hem als hij ergens bang van is door hem aan te moedigen. Behandel hem simpelweg zoals je hem normaal ook behandeld als hij niet bang is.

Angstige hond

Heb je een hond die voor heel veel dingen angstig of bang is. Dan is het zaak hem te gaan laten ervaren dat iets niet eng is. Of dat iets niet iets is om bang van te zijn.
Je kunt hem eventueel ondersteunen met gedrag in balans. Maar zonder training wordt het niet beter. En als je hem zielig blijft vinden wordt het alleen maar erger.

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *