Hyperactieve hond deel 2

In deel 1 ben ik begonnen met het rust brengen in de hond (link) en te zorgen dat de adrenaline bij de hond zakt zodat hij zelf zijn rustmomenten ook gaat nemen. Maar je kunt de hond natuurlijk niet tot in het oneindige een aantal keren per dag in de bench doen. Dat is voor het aanleren van de rustmomenten een prima middel maar het is niet de bedoeling dat dit maanden gaat duren. Dus in dit blog nog een stukje over training met de hond hoe je hem rustig in de kamer kunt leren liggen zonder dag hij om de haverklap opstaat..

Plaats

Het is belangrijk dat de hond in de ruimte waar hij mag zijn ook een eigen plaats krijgt waar hij rustig kan liggen. De plaats is belangrijk dat die niet “in de loop” ligt en niet direct naast een deur of iets dergelijks.
Deze plaats kan een mand zijn of een kussen of  simpelweg een kleedje.

Waarschijnlijk kent de hond het commando mand of iets dergelijks al wel, toch gaan we opnieuw beginnen met het hem aan te leren.

 1. We gaan in de buurt van de mand staan en als de hond naar de mand kijkt beloon je hem met een klik (en als je geen klikker gebruik volstaat een beloonwoord natuurlijk ook, maar ik zal in de rest van het blog het over de clicker hebben) en iets lekkers
 2. Vervolgens wacht je tot hij eraan snuffelt, dan mag je direct weer belonen met een klik en iets lekkers. De mand, het kussen of het kleedje moet interessant en leuk worden voor hem.
 3. Vervolgens wacht je tot hij er met 1 poot in gaat staan, als hij weet dat je de mand belangrijk vindt zal hij dat uiteindelijk doen, dus niet vragen, niet dwingen, wachten tot hij het uit zichzelf doet, als hij dat doet, klikken en belonen
 4. Volgende stap is met 4 poten erin of erop, geen commando, niet aandringen, gewoon wachten tot ……..en dan klikken en belonen
 5. Als hij erin staat wacht je tot hij gaat zitten of misschien al meteen liggen erin, maar zitten is in de eerste instantie voldoende. Ook geen commando, ook als hij er weer uit gaat is dat prima, wacht tot hij zelf in de mand gaat zitten, of liggen. Direct klikken en belonen
 6. Pas als hij echt uit zichzelf in de mand gaat liggen, dan ga je het commando “mand”, “plaats” of what ever er aan geven. En dat geef je pas iedere keer als hij IN ZIJN MAND LIGt en dan klikken en belonen
 7. Na een paar dagen ga je het commando langzaamaan naar voren zetten, en wacht je tot hij in de mand staat en wil gaan liggen, dan geef je hem het commando en meteen klikken en belonen.
 8. Vervolgens ga je het commando geven als hij in de richting van de mand gaat. Omdat hij gewend is na het commando direct een beloning te krijgen heb je kans dat hij meteen omdraait en naar je terug komt. Dan wacht je weer tot hij naar zijn mand terug loopt en geef je weer het commando, net zo lang tot hij ook echt op het commando gaat liggen en dan klik en beloon je meteen.
 9. Nu ga je hem vanuit verschillende plaatsen in de kamer richting zijn mand sturen en op het moment dat hij dat doet klik en beloon je meteen.
 10. Als je hem vanuit verschillende plaatsen in de kamer naar zijn mand kunt sturen dan ga je de klik en de beloning uitstellen, eerst klik je pas na 10 seconden als hij ligt, dan na 15, dan weer na 7 seconden. Je bouwt op maar af en toe klik je ook heel snel al bijvoorbeeld na 5 seconden.
 11. Je gaat het opbouwen steeds verder uitbreiden en tussendoor ga je ook een keer belonen met stem. Op het moment dat hij dan opstaat stuur je hem ook meteen weer terug. Het is niet de bedoeling dat je de rest van zijn leven met snoepjes klaar staat als hij in zijn mand ligt dus je gaat nu tussendoor stembeloningen invoeren, eerst om en om dus een stembeloning en na een halve minuut een klik en een snoepje, dan 2x stembeloning en dan een klik en een snoepje. Je bouwt dus LANGZAAM zowel de tijd dat hij in de mand moet blijven liggen als het aantal stembeloningen op.
 12. Als je op 5 minuten zit dat hij in de mand blijft liggen dan ga je hem vanaf de bank naar de mand sturen en sta je na 4 minuten zelf op in de richting van de gang, de keuken of waar dan ook. Als je hond dan ook opstaat, dan stuur je hem weer terug naar zijn mand en ga je zelf weer op de bank of een stoel zitten. Blijft hij liggen als je opstaat en hem voorbij loopt dan klik je natuurlijk en beloon je hem.
 13. De tijd dat hij in de mand moet liggen ga je opschroeven naar zeker een half uur en in die tussentijd loop jij regelmatig voorbij en mag hij niet opstaan.

Dit is geen training die je in een paar dagen voor elkaar hebt, dit is een training waar je dagelijks een aantal keren mee aan de slag moet en die je ook echt rustig moet opbouwen, zonder boos of gefrustreerd te worden als hij het niet goed doet.

Bedenk dat de hond erg druk is in zijn hoofd en dat hij moeite heeft met rustig zijn. Blijf dus voornamelijk zelf rustig en probeer de humor er ook eens van in te zien als hij iets anders doet dan dat jij van hem vraagt. Lach er om maar maak hem wel duidelijk dat wat jij wil en dat hij daar ook mee verder moet.

Oefen per keer niet langer dan een paar minuten en oefen een keer of drie of vier op een dag. Tussendoor stuur je hem niet naar zijn mand of naar zijn kussen anders doe je je training volledig teniet.

Deze training kun je doen en invoegen in je routine die ik je al heb gegeven bij deel 1 van het blog de hyperactieve hond.

Er komt in deze korte serie nog 1 deel over de hyperactieve hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *