Drukke hond

Ik kom het zo vaak tegen in diverse groepen. Ik heb een hele drukke hond, ik krijg mijn hond niet moe, na 20 minuten staat mijn hond alweer klaar om het volgende te gaan doen en meer van zulke berichtjes.
Veel mensen weten wel dat ze een hond hebben gekozen  met veel energie, maar veel mensen gaan er ook vanuit dat ze zelf al voldoende doen om de hond moe te maken. Als dat echter niet lukt dan heb je een “probleem”
Dus vandaar vandaag een blog over hyperactieve honden

Onbekend met werkhonden

Mensen kiezen soms honden op basis van het uiterlijk. Dit echter natuurlijk niet altijd. Het kan heel goed zijn dat je uit een zeer actief gezin komt en dat je vindt dat een actieve hond het best bij jullie past. Maar er zit uiteraard verschil tussen actief en hyperactief.

Bekend met werkhonden

Maar ook mensen die bekend zijn met de werkhonden kunnen tegen het probleem “hyperactieve” hond aanlopen. Ondanks dat ook zij veel met hun hond bezig zijn is het mogelijk dat de hond veeeeel meer energie heeft dan dat de baas “weg” kan krijgen.

Waarom hyperactief

Iedere hond heeft een eigen karakter. Zoals ook bij mensen is geen enkele hond hetzelfde. En evenals bij mensen heeft ook geen enkele hond hetzelfde energie niveau.

Nu zijn er twee mogelijkheden, je gaat mee in de activiteit van de hond, of je gaat je hond “aanpassen” aan jou energieniveau.
Aanpassen gaat uiteraard maar tot op bepaalde hoogte. Het is niet zo dat je een stuiterende border collie kunt aanpassen naar een hond die drie keer per dag een rondje mee gaat. Maar er zit natuurlijk wel een grens aan de activiteit die je hond van je mag verwachten.

Prikkels

Op het moment dat je een actieve hond neemt gaat iedereen er ook vanuit dat ze deze hond continu bezig gehouden moet worden. Dit betekend vaak dat de conditie van de hond heel snel opgebouwd wordt omdat er enorm veel met de hond ondernomen wordt. Het andere probleem is dat een actieve hond eigenlijk te weinig te slapen wordt gelegd.
Evenals bij een baby moet je een hond ook regelmatig verplichten te slapen. En ja een hyperactieve hond heeft meer dan voldoende adrenaline en raakt daardoor niet zelf moe.
Zeker als je daarnaast ook nog heel veel onderneemt met je hond krijgt je hond heel veel prikkels waar hij nog meer adrenaline van krijgt.

Het is dus zaak om een vaste routine voor je hond te gaan opstellen. Een routine waarin alle zintuigen van de hond aan bod komen maar waarbij de hond ook voldoende rust krijgt en tijd krijgt om de prikkels te verwerken.

Routine

Je weet dat je een actieve hond hebt dus het is zaak dat hij uiteraard zijn energie kwijt kan. Als je echter alleen met je hond gaat lopen en dat kilometers lang dan bouwt hij alleen maar conditie op en dat betekend dat je steeds verder moet gaan lopen (of fietsen) om hem moe te krijgen. Is het je doel om te gaan carnicrossen of iets dergelijks met je hond is het zaak dat je hem traint op de lengte van hoe ver je zelf kunt en wilt carnicrossen en niet daarnaast nog eens kilometers extra om hem moe te maken.

Maar ik ga op dit moment eigenlijk even uit van het feit dat je een probleem hebt omdat je hond hyperactief is en dat je hem rustiger wilt hebben voordat je hem weer gaat opbouwen voor een eventuele training.
we gaan dus een routine inbouwen voor je hond waarbij alle zintuigen worden gebruikt.

Hij moet zijn energie kwijt kunnen dus je start met hem warm te laten lopen. Onderweg kun je wat aandachtsoefeningen en kleine trainingen met hem doen.
Als hij los kan dan kun je lopen naar een plaats waar hij los kan. Hij mag niet trekken die kant op. Doet hij dat wel dan kom je vandaag niet op de plaats waar hij los kan en kan hij dus ook vandaag niet rennen.
Kan je hond niet los of durf je hem niet los te laten dan kun je hem eventueel met een bal of een frisbee even laten rennen als hij dat leuk vindt.
Het rennen hoeft zeker niet langer te duren dan 5 minuten.

Na het rennen ga je met hem naar een vaste plaats, een grasstuk, een parkeerplaats, het maakt eigenlijk niet uit waar je naar toe gaat als je maar niet gaat wandelen. Je gaat op die plaats staan en je gaat je hond lekker zijn gang laten gaan. Snuffelen, de omgeving bekijken, nog meer snuffelen, nog meer kijken wat er om hem heen gebeurt. Je blijft hier lekker staan tot je hond uitgesnuffeld is en uit zichzelf gaat liggen. Als hij niet uit zichzelf gaat liggen dan hanteer je een tijdslimiet van ongeveer 20 minuten
Je loopt dan weer rustig richting huis. Onderweg zoek je een graskantje op en je laat hem daar snuffelen naar snoepjes, je gooit wat snoepjes in het gras en laat hem lekker zoeken tot hij alle snoepjes heeft gevonden.

Thuis gekomen mag hij eten, je geeft hem eten of in de tuin en je strooit zijn eten door het gedeelte van de tuin waar hij mag komen, als dat overal is dan strooi je zijn eten door heel de tuin.
Heb je geen tuin gebruik dan allerlei bakjes en pannetjes en potjes om beetjes voer in te doen en verspreid die door je kamer of je huis en laat hem zijn eten opzoeken.

Vervolgens leg je hem in de bench met een kauwbot en laat je hem minimaal 1,5 uur in de bench liggen

Mijn hond kan niet in de bench

Laat ik dan meteen duidelijk zijn, iedere hond kan in de bench maar niet iedere hond wil in de bench en dat is iets heel anders.
Een hond die hyperactief is zal het inderdaad in het begin moeilijk hebben in de bench. Doordat de adrenaline door zijn aderen stroomt zal hij niet moe zijn en ook niet moe worden. De adrenaline werkt namelijk als een pepmiddel en zorgt ervoor dat hij nog uren door kan.
Het is echter zaak dat deze adrenaline gaat zakken en dat kan niet anders dan dat je hem lekker zijn neus laat gebruiken dus op weg naar huis een zoekspelletje, in plaats van een wandeling al lekker snuffelen op een plaats waar hij stond en thuis op zoek naar zijn eten in de tuin of in huis. De rest van de adrenaline moet zakken door rust, rust en rust. Het is dus zaak dat hij gewoon 1,5 uur per keer de bench in gaat of hij wil of niet.
In het begin kan het dat hij hevig protesteert, maar ook hierin zal hij moeten leren zijn rust te vinden. En door hem continu zijn zin te geven en uit de bench te halen krijgt hij dus niet voldoende rust en zal hij dus ook nooit gaan slapen in de bench op de tijd dat dat nodig is.

Na 1,5 uur haal je hem weer uit de bench en laat je hem ongeveer 2 uur uit de bench. Als hij uit de bench is herhaal je het ritueel zoals boven beschreven.

Extra prikkels

Als je je hond ergens mee naar toe gaat nemen wat op zich ook heel normaal is, is het zaak dat je je realiseert dat je hond dus nu wederom extra prikkels krijgt. Die extra prikkels zorgen weer voor adrenaline waardoor je hond terug in de hyperactieve modus kan komen.
Zorg dus als je je hond ergens mee naar toe hebt genomen en hij heeft extra prikkels gekregen dat hij direct daarna voor 1,5 uur de bench in gaat om te slapen.

Dit is de eerste “therapie” voor een hyperactieve hond. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit zo strak voor de rest van zijn leven vol gaat houden. Het is de bedoeling dat je hond gaat leren zelf zijn tijd om te slapen en te rusten gaat nemen, maar ook dat je je hond aan en uit kunt zetten. Een actieve hond moet actief blijven maar hyperactief dat is niet nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *