hond eet niet

Mijn hond eet niet

Bijna iedereen die een hond heeft die moeilijk eet is heel veel bezig met het voer en het voeren van de hond.

Wat is belangrijk bij het voeren van een hond die niet wil eten?

 1. Allereerst dat hij de juiste voedingsstoffen binnen krijgt en dat hij dus uitsluitend goed voer krijgt. Dit om ervoor te zorgen dat hij geen tekort aan voedingsstoffen krijgt.
 2. Besteedt zo weinig mogelijk aandacht aan of de hond wel of niet eet. Geef de hond eten en ga weg bij hem.
 3. Laat bij de hond het voer geen hele dag staan en zeker niet bij jonge honden.
 4. Zorg dat het voer op kamertemperatuur is en dat het vers is.
 5. Weet zeker dat je hond gezond is en niets mankeert wat ervoor zorgt dat hij niet wil eten.
Veel baasjes worden nerveus van het feit dat hun hond niet eet.

De juiste voedingsstoffen

Als je een moeilijke eter hebt is in het in ieder geval belangrijk dat je hond alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Als een hond tekorten heeft aan voedingsstoffen kan dit in het lichaam van de hond leiden tot problemen.
Deze problemen kunnen juist de oorzaak zijn de de hond niet, of moeilijk eet.

De hond heeft alle vitaminen, mineralen en aminozuren dagelijks nodig. De voedingsstoffen heeft hij nodig om voldoende energie te hebben en om alle lichaamsprocessen soepel en goed te laten verlopen.

Goed voer

Meer nog dan bij honden die wel graag eten, is het belangrijk dat je je moeilijke eter goed voer geeft en afwisselend voert.
Afwisselend voeren is belangrijk omdat hetzelfde voer te eenzijdig is en het kan dat om die reden bepaalde voedingsstoffen ontbreken.
Door je hond minimaal vijf diersoorten* te geven (in brok of vers vlees) weet je zeker dat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Zelfs het lekkerste voer is niet interessant voor je hond?

Daarnaast kun je door het voer van je hond ook groenten en fruit mengen welke vaak ook een groot aantal voedingsstoffen voor je hond bevatten.

Besteedt zo weinig mogelijk aandacht aan of de hond wel of niet eet

Als je een hond hebt die moeilijk eet dan is de kans groot dat alles rondom het eten van de hond beladen is. Je maakt je zorgen omdat je hond niet goed eet. Je vraagt je af of je hond deze nieuwe brokken wel lekker vindt. Eigenlijk ben je heel veel met het voeren bezig.

Dat is iets wat ik heel veel terug hoor van baasjes wiens hond moeilijk of niet wil eten.

Stop met je druk te maken. Je hond voelt dat jij je druk maakt over het voer.
Het kan twee kanten op dan. Je hond voelt stress omdat het eten heel beladen is en kan daardoor al niet meer eten. Of, de hond voelt “macht” en krijgt juist aandacht door niet te eten.

Beide redenen bevorderen het eten van de hond niet. Het is dus belangrijk dat je zo weinig mogelijk aandacht schenkt aan je hond rondom het eten.


Je kunt het op de volgende manier proberen:

 1. Maak eens per dag de volledige dagvoeding klaar en verdeel het zonodig in twee porties. Beter is om je hond eens per dag te voeren.
 2. Als je geëxpandeerde brokken voert, koop er dan goed blikvoer bij en zorg ervoor dat je vijf diersoorten in de voeding hebt. Geef je hond iedere maaltijd een paar eetlepels blikvoer erbij. Dat zorgt er ook voor dat het voer lekkerder smaakt. Voer hem elke dag een andere smaak voer.
  Als je geperste brokken voert kun je er vers vlees bij geven. Je kunt de brokken en het verse vlees mengen, maar je kunt ook in de morgen brokken voeren en in de avond bijvoorbeeld vers vlees. Het beste voer je overigens maar eens per dag. Zorg voor vijf verschillende diersoorten in de voeding en geef je hond elke dag een andere smaak voer.
 3. Geef je hond eten in de bench of op een aparte plaats waar je verder niet hoeft te zijn terwijl hij eet.
 4. Laat je hond wachten voor hij het eten mag pakken en laat hem zijn eten pakken met het commando “ pak maar”
 5. Ga weg bij de bench of uit de ruimte waar je hond zijn eten heeft gekregen.
 6. Pak na 10 minuten de bak weg ongeacht of hij leeg is of niet en zet hem weg tot het volgende voermoment.
 7. Als de bak leeg is zeg je niets, als de bak niet leeg is zeg je ook niets. Bij voorkeur pak je de bak weg als de hond niet in de buurt is om het zo weinig aandacht te geven.

Laat de bak niet de hele dag staan

Laat de hond niet zelf kiezen wanneer hij gaat eten. Dus laat de bak niet de hele dag staan.

Het beste is om de hond eens per dag de bak aan te bieden voor maximaal 10 minuten.
Zowel bij mensen als bij honden geldt dat iedere keer als je wat eet dat er na de maaltijd in de darmen ontstekingsreacties ontstaan.
Vaak merken mensen niets van deze ontstekingsreacties. Echter honden zijn gevoeliger en kunnen hier wel last van hebben.

Om die reden zou het al beter zijn om je hond maar 1 of maximaal 2 keer per dag te voeren, tenzij je hond klachten heeft waardoor dit niet mogelijk is.

Voer dient vers te zijn en op kamer temperatuur

Een hond die veel en graag eet, daarvoor maakt het niet uit of voer te koud is.
Moeilijke eters zullen echter voedsel wat te warm is of te koud is niet eten. Ook voedsel wat muf ruikt of niet vers is hoeven ze vaak niet.

Ben je er zeker van dat je hond gezond is

In veel gevallen zullen honden die zich niet lekker voelen moeilijke eters zijn. Ook honden waar het eten “verkeerd” valt zullen dit op een gegeven moment koppelen en niet meer willen eten.

Honden weten van nature wanneer ze eten nodig hebben, of een tekort hebben aan voedingsstoffen en zullen op dat moment dus gaan eten. Er zijn geen honden die zichzelf bewust dood hongeren.

Met name laaggradige ontstekingen daarbij merk je verder weinig tot niets aan je hond maar het kan wel dat de hond er last van krijgt als hij iets eet.
En dat kan de reden zijn dat hij niet of niet graag eet.

Ben je er zeker van dat je hond gezond is?

Kieskeurig

Veel moeilijke eters  worden als kieskeurig bestempeld. Maar niet willen eten kan heel veel redenen hebben.
Vaak worden verschillenden soorten brokken aangerukt en wordt er van alles geprobeerd. Als er echter druk blijft bestaan rondom het eten dan is de kans dat de hond ooit goed gaat eten nihil.
Als jij vindt dat de hond de hele dag toegang moet hebben tot eten, dan kan hij eten wanneer hij wil en in de meeste gevallen zal dat zijn als jij er niet bent of juist alleen als jij er wel bent.
Als jij je druk blijft maken om het eten dan zal er in de regel ook niets opgelost worden.

Als één van bovenstaande oorzaken de reden is dat je hond niet wil eten, dan kun je doormodderen zoals je nu bezig bent. Je kunt ook radicaal omdraaien en proberen of dit wel werkt.

Ik wil graag meer weten over voer voor honden en tips en adviezen

* indicates required

*Vijf diersoorten voeren

Ieder diersoort heeft zijn eigen voedingsstoffen. Zo bevat vis bijvoorbeeld veel omega 3 vetzuren. Het beste voer je dus afwisselend. Als je bij voorkeur geëxpandeerde brokken voert zorg dan dat je brokken hebt met 3 verschillende diersoorten. En neem er blikvoer bij met nog twee andere diersoorten. Je kunt het voer van je hond lekkerder maken met blikvoer en op deze manier heeft het blikvoer wat je bijvoert ook nog een functie.
Voer je vers vlees of geperste brokken dan kun je deze brokken afwisselen met vers vlees of je kunt vers vlees gebruiken om door de brokken van je hond te mengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *