Hoe geef ik leiding?

Toen ze mijn voor het eerste vertelden dat ik te weinig leiding gaf aan mijn hond, dacht ik leuk!
Goed verhaal, lekker kort maar hier doe ik niets mee.
En nog steeds hoor ik trainers en gedragstherapeuten zeggen tegen mensen dat het probleem is dat ze de hond te weinig leiding geven. Maar ze vergeten er allemaal bij te vertellen wat leiderschap ten opzichte van je hond dan precies is.

IK betrap mezelf er ook nog wel eens op dat ik mensen vertel dat hun hond probleemgedrag vertoond doordat hij te weinig leiding krijgt. Het meest gehoorde antwoord wat ik dan krijg is:
“oh dus eigenlijk ben ik te lief voor mijn hond?”
Nee lief of niet lief, streng of niet streng heeft helemaal niets te maken met leiding geven aan je hond en dat ga ik middels dit blog proberen uit te leggen.

Uitleg

Het makkelijkst kan ik je dat uitleggen in de menselijke variant:

Je gaat vandaag beginnen in een nieuwe baan, wat heb je nodig?
Je hebt iemand nodig die je verwelkomt en je het bedrijf even in een sneltrein vaart laat zien en dan je uitlegt wat ze van je verwachten.

Vertel je hond wat je van hem verwacht

Hoe doen wij dat bij de hond: We halen hem op, laten hem even rondkijken in huis en laten hem dan zijn gang gaan. We corrigeren misschien nog als hij in de vuilnisbak zit, met zijn poten op het aanrecht gaat staan, een koekje van tafel pikt maar verder “mag hij lekker zijn gang gaan”
Daar gaan we dus al de mist in. 
Je vergeet je hond te vertellen wat je van hem wil en verwacht.

Want wat zou er gebeuren als je nieuwe baas je een rondleiding had gegeven door het bedrijf en daarna mag je je gang gaan? Waarschijnlijk ga je vragen stellen, wat mag je gaan doen, wat wordt er van me verwacht?
Je hebt dus meer aan een baas die je daarna uitleg gaat geven. Uitleg over je werk en wat er van je wordt verwacht. En dan nog het liefst zo precies mogelijk.

Dus dat hij wil dat je de schoenendoos met facturen en bonnetjes die hij je geeft in mappen gaat doen en niet zo maar in mappen, maar de betalingen per bank in die map en de betalingen per kas in die map. En het is fijn om dat te horen dat je daarna bij hem aan kan kloppen om te vragen hoe de computer precies werkt waar je alles moet verwerken.

Je hond vraagt met zijn gedrag wat je van hem wil.

De hond zal je opzoeken, hij zal je eigenlijk precies dezelfde vraag stellen. Hij gaat je achterna lopen, eigenlijk niet wetend wat hij wel moet doen. Hij volgt je en komt bij je zitten. Wij zien dat als dat hij al heel snel gewend is maar eigenlijk stelt hij je de vraag wat je van hem wil.

Je gaat even naar het toilet en komt terug. Iemand zit te rommelen in de doos die jij moet uitzoeken en gooit alles wat jij net hebt gesorteerd door elkaar. JIJ KAN VRAGEN WAT HIJ AAN HET DOEN IS EN WAAROM.

Maar je zult er niet blij mee zijn, het was jouw opdracht en nu kun je opnieuw beginnen. In het begin zul je vragen wat ze aan het doen zijn, maar na een paar dagen gaat dit je irriteren en zul je deze personen van duidelijker maken dat dit JOUW  werk is en dat ze gewoon iets kunnen vragen als ze iets willen hebben. Je geeft naar je baas aan dat je dit niet prettig vindt en je verwacht dat hij dit probleem voor je oplost.

Hondenregels zijn anders dan mensenregels.

In jullie huis komen steeds mensen binnen. Dit hoort niet volgens de hondenregels. Omdat je de hond niet hebt uitgelegd dat dit normaal is bij jullie zal hij na een paar dagen gaan blaffen tegen bezoek. Jullie doen hier tenslotte niets aan. Je verteld hem niet dat dit normaal is, je laat niet zien dat dit normaal is.

Als er dan ook nog mensen binnenkomen waar je eigenlijk geen zin in hebt dan zul je dat met je lichaamstaal (de enige taal die de hond spreekt) duidelijk maken, maar je doet er niets aan dus zal je hond gaan ingrijpen en gaan doen wat hij denkt dat goed is. HIJ KAN HET NAMELIJK NIET VRAGEN. Wij lossen dit probleem niet voor onze hond op. Sterker nog sommige mensen lachen er om en denken dat de hond al een beetje waaks begint te worden.

Je bonnetjes zijn uitgezocht en je baas heeft je uitgelegd hoe je ze kan inboeken in het systeem wat jullie gebruiken. Je krijgt een kast waar je je mappen in kan zetten en van daaruit kun je alles gaan inboeken. Steeds als je een map gaat halen zie je dat er iemand in “jouw” kast zit en alles door elkaar gooit.

Jullie doen dit werk samen, je hebt nog een collega en die zegt dat dit steeds gebeurt maar durft er niets van te zeggen. Je gaat naar je baas en je legt het hem voor en je verwacht dat hij het oplost. Als dat niet gebeurt ga je het op den duur zelf oplossen en word je een keer boos.

Als jij problemen niet oplost, zal de hond ze oplossen op zijn eigen hondse manier

Je gaat met je hond wandelen. Honden communiceren onderling maar omdat jij dat niet weet of omdat je niet oplet zie je niet dat jou hond “bedreigd” wordt door een tegemoet komende hond. Jij loopt gewoon door, terwijl je hond bedreigd wordt. Je hond waarschuwt jou door een keer naar die hond te grommen. En wat doe jij, jij corrigeert je hond maar beschermt hem niet.

Je bent boos geworden op degene die je mappen en je bonnen keer op keer door elkaar gooit en je baas doet er niets aan, sterker nog je wordt op het matje geroepen omdat je boos bent geworden op een collega die jouw werk saboteert.

De eerst volgende keer dat je die persoon naar de kast ziet lopen vraag je al meteen wat hij van plan is, toch?
Wat verwacht je van je baas, je leider? Dat hij dit voor je oplost, dat hij deze personen verteld dat ze niet meer aan je kast zitten en dat ze vragen of ze iets mogen hebben.

We lossen niets op en corrigeren de hond als hij het probeert zelf op te lossen

Doordat jij als baas niets doet om je hond te begeleiden en te beschermen zal je hond steeds feller worden op tegemoet komende honden. En de ene hond zal willen spelen terwijl de andere hond hem uitdaagt. Wat verwacht de hond hier van je? Dat jij hem beschermt en dat jij hem helpt met de tegemoet komende hond, maar wat doen wij? Wij roepen de hond op het matje door hem te corrigeren.

Als je dit zo leest zie je dat leiderschap niets te maken heeft met streng of niet streng, met lief of niet lief. Het heeft alles te maken met het begeleiden van je hond. Het heeft alles te maken met het communiceren met je hond en hem helpen als hij daarom vraagt.


Als je er dan ook nog vanuit gaat dat de hele mensenwereld hem vreemd is. Dat hij geen idee heeft wat hij in welke situatie moet doen en dat hij bij iedere stap hulp nodig heeft. Dan kun je nu misschien zelf ook wel bedenken dat hij probleemgedrag heeft ontwikkeld niet omdat hij nu zo moeilijk is maar wel omdat hij niet begrepen is en omdat hij geen leiding heeft gekregen.

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *