Heeft een hond granen nodig?

Nee. Een hond heeft koolhydraten nodig en dat hoeven niet per definitie granen te zijn.

Granen zijn de meeste bekende koolhydraten in hondenvoer

Er is al lange tijd een discussie gaande over het feit of een hond graanvrij kan eten. Inmiddels lijkt het ook een beetje een hype geworden: graanvrij hondenvoer.

Groenten en fruit zijn betere koolhydraten

Het grote nadeel van de meeste granen is dat ze ontsloten moeten worden en dat betekend dat ze voorgegaard moeten worden. Met name de goedkopere voeren en de gebakken brokken verhitten de granen vaak niet lang genoeg. De voedingsstoffen kunnen dan door de hond niet gebruikt worden als energiebron.

Veel makkelijker is dit met groenten en fruit. Die kan de hond beter verwerken en die hebben minder tijd nodig om gegaard te worden. Voor groenten en fruit geldt bovendien als de cel van de plant volledig kapot is dat de hond ze dan al kan verwerken.

Zijn granen slecht voor een hond?

Nee, hondenvoer met granen is niet slecht voor een hond. Als de granen maar ontsloten (voorgegaard) zijn.
De granen leveren koolhydraten. Koolhydraten worden omgezet in glucose. Glucose levert energie aan honden.

Echter granen worden ook veel gebruikt als vulmiddel in goedkoop hondenvoer. Daarbij worden de granen niet voorgegaard en zij ze dus als voedingsmiddel onbruikbaar voor de hond.

Graanvrij hondenvoer

Mijn voorkeur gaat uit naar graanvrij hondenvoer. Niet omdat granen slecht zijn voor een hond maar omdat het niet altijd bekend is of de granen dusdanig zijn voorgegaard dat ze ook door de hond gebruikt kunnen worden.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar andere koolhydraatbronnen dan granen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *