Heeft een hond koolhydraten nodig?

Ja, De drie macronutriënten voor een hond bestaan uit hoogwaardige eiwitten, vetten en langzame koolhydraten.
Een hond heeft koolhydraten nodig om deze om te kunnen zetten in glucose. Iedere cel in het lichaam van een hond (maar ook van een mens) heeft glucose nodig.

Hoe komt glucose in het lichaam van de hond?

De hond krijgt de glucose niet direct binnen via de voeding. Zetmeel of koolhydraten worden met behulp van het enzym amylase uit de alvleesklier omgezet in glucose.
Vervolgens gaat de glucose met het overige verteerde voedsel naar de dunne darm. Door de wand van de dunne darm wordt de glucose opgenomen in het bloed.

Hoe wordt de glucosespiegel geregeld in het lichaam van de hond?

1 tot 2 uur na het eten is de glucose al terecht gekomen in het bloed. Op dat moment stijgt uiteraard de bloedsuiker spiegel of de glucose spiegel in het bloed.
Het bloed vervoert de glucose naar de cellen van de weefsels waar er energie wordt gehaald uit de glucose. Deze energie wordt door iedere cel in het lichaam gebruikt en zorgt ervoor dat je kunt adem halen, dat je hersenen werken maar ook dat je spieren werken etc.

Omdat de bloedsuikerspiegel of de glucosespiegel in het bloed niet te hoog mag zijn (want dat kan ook schade opleveren aan het lichaam) zorgt het hormoon insuline ervoor dat de weefsels de glucose sneller opnemen. Insuline opent de cellen waarna de cellen de glucose kunnen opnemen en het in de cel kunnen verbranden (het leveren van energie) of opslaan.

Werking van de alvleesklier (of de pancreas)

De pancreas zorgt er allereerst voor dat met behulp van amylase het zetmeel wordt omgezet in glucose. Op het moment dat de glucose in het bloed terecht is gekomen zorgt de insuline uit de alvleesklier ervoor dat de glucose zo snel mogelijk wordt opgenomen door de cellen.

Als de glucose in het bloed echter te laag is. Dan zorgt de alvleesklier voor het hormoon glucagon. En waar insuline ervoor zorgt dat de glucose snel wordt opgenomen door de cellen, zorgt glucagon ervoor dat de levercellen glucose afgeven aan het bloed zodat de glucosespiegel stabiel blijft.

Heeft een hond dus koolhydraten nodig?

Ik denk dat door dit artikel wel duidelijk is dat een hond net als een mens koolhydraten nodig heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *