Wat zijn koolhydraten en welke koolhydraten heeft de hond nodig

Koolhydraten bestaan grofweg uit: suikers, vezels en zetmeel
Het is belangrijk dat de hond koolhydraten krijgt die ook voldoende andere voedingsstoffen leveren. Anders spreken we over de zogenaamde lege koolhydraten.

Lege koolhydraten

Lege koolhydraten zorgen eigenlijk alleen voor een snelle stijging van de bloedsuiker of glucosespiegel in het bloed. Door sporters wordt het veel gebruikt net voordat ze een prestatie moeten leveren.

Voor een hond zou het kunnen net voordat ze bijvoorbeeld moeten sporten. De lichaamscellen krijgen even snel een glucosepiek waardoor de spieren net even harder kunnen werken.

In het dagelijks leven van de hond is het geen aanrader omdat lege koolhydraten er eigenlijk alleen voor zorgen dat glucose snel wordt opgeslagen en de hond dikker wordt.

Te magere honden

Dat zou in principe niet erg zijn voor te magere honden. Zij komen inderdaad snel aan van lege koolhydraten. Maar het geeft ook een overprikkeling aan de alvleesklier. En voor korte tijd is dat helemaal niet erg.

Maar honden die overmatig actief zijn of honden die dagelijks sporten en daarom lege koolhydraten heel regelmatig op hun menu hebben staan, daarbij wordt de alvleesklier eigenlijk te veel en te vaak overprikkeld. Dit kan leiden tot een ontsteking van de alvleesklier of een ander alvleesklier probleem.

Als een hond te veel en te vaak snelle koolhydraten eet (of lege koolhydraten) dan heeft hij daarnaast ook kans dat hij een te hoog cholesterol krijgt en een te hoge bloeddruk.

Je kunt een te magere hond dus beter langzame koolhydraten geven. Ook deze worden opgeslagen als ze “over” zijn maar de alvleesklier wordt daar minder mee belast omdat het geen extreme pieken geeft in de glucosespiegel.

Wat zijn langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten bevatten meer voedingsstoffen. Daardoor worden ze door het lichaam langzamer opgenomen. De glucose die vrij komt uit de langzame koolhydraten gebeurt veel geleidelijker en komt dus veel geleidelijker in het bloed waardoor de alvleesklier geen extra werk hoeft te verrichten om de glucosespiegel weer te laten dalen.

Goede bronnen van langzame koolhydraten

Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten ,aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

Verteerbare en niet-verteerbare koolhydraten

Naast de langzame en snelle koolhydraten worden koolhydraten ook nog opgedeeld in verteerbare en niet-verteerbare koolhydraten.
Niet-verteerbare koolhydraten kunnen niet omgezet worden in glucose en kunnen door het lichaam dus niet opgenomen worden. Ze zijn echter wel heel erg belangrijk voor een goede darmflora en een goede darmwerking.

Koolhydraten die de hond nodig heeft

De bekendste koolhydraten die worden gebruikt zijn granen. Maar graanvrij voer gebruikt als koolhydraten bijvoorbeeld (zoete)  aardappelen en groenten en fruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *