Gedragstherapie voor de hond

Gedragstherapie voor de hond. Een hondengedragstherapeut of beter nog een privé trainer kan jou helpen je hond beter te begrijpen. Ze kunnen je handvatten aangeven om (probleem) gedrag aan te pakken.

Gedragstherapie voor de hond is geen oplossing

En daarmee bedoel ik dat het niet zo is dat een gedragstherapeut bij jou aan huis komt of jij gaat naar de gedragstherapeut toe en dat je probleem is verdwenen.
Een hond is geen computer waar je even een ander programma in zet en dat dan alles opgelost is.

Je kunt een hond niets afleren. Je kunt voor het probleemgedrag alleen ander gedrag gaan intrainen.
En ook dat gaat niet binnen een dag, niet binnen een paar weken. Maar daar heb je wel tijd voor nodig en een consequente training. Net als een  mens heeft een hond gewoontegedrag aangeleerd. Dat gewoontegedrag moet je doorbreken en het nieuwe gedrag wat je hem aanleert moet het nieuwe gewoontegedrag gaan worden.

Wat kan een gedragstherapeut wel voor jou betekenen?

Een gedragstherapeut gaat samen met jou het probleem in kaart brengen. En het is belangrijk om te weten dat dat een probleem nooit op zichzelf staat. Veelal wordt probleemgedrag veroorzaakt door angst of onzekerheid. Maar ook trauma’s kunnen de grondslag zijn voor probleemgedrag.

De hond kan gedrag vertonen waarvan jij niet ziet of niet weet dat het ook bij het probleem hoort omdat jij dat gedrag niet als probleemgedrag ziet. Als het goed is gaat de gedragstherapeut ook niet alleen het probleem aanpakken wat jij aangeeft .Maar zal ook doorvragen en uitleggen dat bepaald gedrag wat jij niet als probleemgedrag ervaart er wel bij hoort en ook moet veranderen.

Gedragstherapie voor de hond, een plan opstellen met eindresultaat

Een gedragstherapeut zal een plan gaan opstellen. Daarin wordt aangegeven welke stappen in de training genomen moeten worden en waarom.  Dat waarom is heel belangrijk omdat je anders eigenlijk geen idee hebt waar je mee bezig bent. En je hebt geen idee wat het doel is van die training.

Als het goed is zal aan iedere training een eindresultaat hangen. Welk resultaat mag je verwachten van de moeite die je in de training stopt.

Maar de eerste stap zal als het goed is altijd een uitleg zijn van hoe je je hond het beste leiding geeft.
Want alles staat en valt met het vertrouwen wat je hond in jou heeft en hoe je dat vertrouwen opbouwt.

Gedragstherapeut houdt contact en volgt je op

Als het goed is zal de gedragstherapeut  je volgen. Kijken hoe de training loopt en of het iets is wat bij je past. Een training behoort maatwerk te zijn. In ieder geval training om probleemgedrag eruit te trainen.

Als jij aan de slag gaat met iets wat totaal niet bij je past zul je snel afhaken en is alle training voor niets geweest. Het moet dus bij je persoonlijkheid passen en het moet in je leven passen.

Gedragstherapie voor een hond, houd rekening met de extinction burst

Daarnaast moeten ze je het geheim vertellen van extinction burst. Want dat is de reden waarom veel trainingen mislukken.

Wanneer heb je een goede gedragstherapeut?

Je weet dat je bij een goede gedragstherapeut bent als ze je niet beloven dat dit probleem binnen een paar dagen is opgelost.
Maar ook dat je achteraf nog vragen mag stellen (dat moet al in de prijs inbegrepen zijn).

Als een gedragstherapeut binnen komt en hij gaat direct aan de slag om je hond “eens even flink aan te pakken” de zogenaamde Cesar Milan methode. Dan zou ik hem wegsturen.

Ik kan jouw hond binnen 2 minuten laten luisteren NAAR MIJ. Maar daar heb jij helemaal niets aan. De hond moet gaan luisteren naar jou. En als ik als trainer bij jou kom zal ik jou moeten leren hoe jij je hond aan moet pakken.

Gedragstherapie voor de hond. Wat bied ik als privé trainer:

  • Observatie van jou en je hond
  • Een gesprek over het dagelijks leven van de hond en de problemen daarin
  • De eerste handvatten om te starten met de eerste trainingen en uitleg waarom
  • Een rapport van wat ik gezien heb en wat ik verwacht te kunnen bereiken
  • Een trainingsplan om nieuw gewoontegedrag te gaan trainen
  • Aan de hand van filmpjes bijsturing de eerste drie weken na het bezoek.

Voor de prijs van € 85 (plus reiskosten)  Als de bestemming verder is dan Noord beveland, Walcheren, Zuid Beveland en Schouwen Duiveland komt er € 25 per uur bij voor ieder uur wat ik heen en terug moet rijden.

Indien vervolgbezoeken nodig zijn gaat dat op basis van uurtarief a € 25 per uur plus reiskosten. Als de bestemming verder is dan Noord beveland, Walcheren, Zuid Beveland en Schouwen Duiveland komt er € 25 per uur bij voor ieder uur wat ik heen en terug moet rijden.

Als het vervolg kan op basis van filmpjes dan betaal je € 25 per maand en mag je me spammen met filmpjes waar je reactie op krijgt.

Wie ben ik?

gedragstherapie voor de hond

Mijn naam is Jolanda en ik heb mijn kennis opgedaan van de honden zelf. Mijn interesse ligt heel erg bij de psychologie van de honden en hoe een hondenbrein werkt. Vanuit die visie probeer ik mensen en honden elkaar te laten begrijpen. En op het moment dat ze elkaar begrijpen dan kunnen we gaan trainen.

Ik heb nooit een cursus gedragstherapie gedaan. Ik heb wel heel veel lezingen bijgewoond van mensen die op allerlei vlakken kennis hebben. Onder andere Turid Rugaas en Paul Mandigers.
Maar ook Cesar Milan.

Mijn insteek is dat ik probeer vanuit de hond te kijken wat het probleem is. En dan vanuit daar een oplossing te gaan maken. Ik wil persé mijn kennis niet uit een boekje wat door een docent op een bepaalde manier wordt uitgelegd. Ik wil alle perspectieven open houden.

Natuurlijk heb ik wel heel veel gelezen. Zowel de bullshit boeken als  hele goede boeken. Ik heb veel onderzoeken gelezen over gedrag maar zeer zeker ook over de psychologie.

Ik ben nog lang niet uitgeleerd en ik zie iedere hond als een nieuwe uitdaging (waarvoor ik misschien soms ook weer dingen moet uitzoeken).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *