Hond kopen, Wat is belangrijk?

Hond kopen is niet hetzelfde als een pakje boter kopen. Om een goede match te maken is het belangrijk dat een hond bij jullie past.

‘Hond kopen, kies de hond die bij jullie past.

Als je nog nooit een hond hebt gehad is het moeilijk om te bepalen welke hond er bij jullie past. Nog moeilijker wordt het als je al een voorkeur hebt voor een bepaald ras. Want misschien past dit ras helemaal niet bij jullie gezin.

Of de hond die prima bij jullie gezin zou passen dat vinden jullie eigenlijk helemaal niets.

Het boekje: Wij willen een hond

In het boekje “Wij willen een hond” zit een checklist wat er belangrijks is bij het kopen van een hond. Bijvoorbeeld jullie ervaring, jullie woonomgeving. Maar belangrijk is ook: waarom willen jullie een hond?

Aan de hand van de checklist maak je een profiel van het soort hond wat bij jullie past.

Waar kan ik het beste een hond kopen?

Allereerst beveel ik een fokker aan van het ras wat jullie zoeken of wat bij jullie zou passen. Je kunt het profiel wat jullie gemaakt hebben bij de fokker voorleggen en hij kan jullie adviseren om wel of niet voor dit soort hond te kiezen.

Bij een goede fokker kun je op de wachtlijst voor een pup. Je kunt in die tussentijd de ouderdieren bezoeken en kijken of een dergelijke hond inderdaad wel bij jullie past.

Herplaatshonden

Een enkele keer heeft een fokker ook honden die om de één of andere reden zijn teruggekomen. Daar kan ook een leuke match tussen zitten.

Een hond kopen bij het asiel

De tweede plaats waar je op zoek kan gaan is het asiel. Op internet bij www.dierenasiels.com heb je een lijstje waarmee je al een selectie kunt maken op basis van het profiel wat jullie gemaakt hebben.

hond kopen

Hond kopen vanuit het buitenland

1e tip: Koop nooit een hond uitsluitend van een foto en een verhaaltje en eventueel een filmpje. Jullie moeten de hond leuk vinden, maar de hond moet jullie ook leuk vinden.

Kies dus, als je voor een buitenlandse hond kiest, altijd een hond die al in de opvang in Nederland is.

Er zijn drie verschillende soorten stichtingen in Nederland

  1. De goede stichtingen
  2. De slechte stichtingen
  3. De ECHT slechte stichtingen

Lees hier het artikel van de herplaatshond om te kijken waar je op moet letten

Herplaatsingsite’s

Er zijn ook verschillende herplaatsingssite’s. Daar moet je het heel erg treffen met een hond. Vaak moeten deze honden met een reden weg. Soms is de reden dat het baasje ziek is en niet meer voor de hond kan zorgen. Dan zijn het vaak wel honden die nog goed te herplaatsen zijn.

Maar het kan ook dat het een hond is die probleemgedrag heeft en om die reden weg moet. En over de reden zijn heel veel mensen vaak niet eerlijk.

IK raad voor beginners dan ook een herplaatsingssite niet aan. Tenzij je begeleiding inschakelt bij de koop van een hond.

Goedkope puppy’s kopen op internet

Als pups beneden de “reguliere” prijzen worden aangeboden en degene die ze aanbied heeft meerdere rassen “in de aanbieding” dan heb je voor 99% zeker te maken met een broodfokker.

Lees hier het artikel over broodfok

De kans dat je een zieke pup koopt die binnen afzienbare tijd overlijdt of waar je enorm veel kosten aan krijgt om hem op te lappen is meer dan 60%

Mocht je het geluk hebben dat de hond gezond is dan is door de slechte socialisatie de kans op gedragsproblemen heel groot.

Daarnaast wil je als hondenvriend ook niet dat de moeder van jouw pup nog meer pups moet krijgen omdat ze enorm slecht behandeld worden.

Lees hier het verhaal van de moederhonden

Ook hier geldt de algemene regel wat voor heel veel dingen geldt. Als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat het ook.

Hoe kun je het beste een hond kopen

Het is natuurlijk geheel afhankelijk van waar jullie de hond gaan kopen. In het artikel de herplaatshond heb ik al heel veel tips gegeven waar je op moet letten en op welke manier je het beste een hond koopt.

  • Belangrijk is dat je de hond eerst mag bezoeken en daarna bedenktijd krijgt. Neem de hond dus nooit bij het eerste bezoek direct mee naar huis. Ook niet als het lijkt alsof de hond heel slecht zit.
  • Mag de hond terug op het moment dat het bij jullie niet gaat. Of krijg je een kans om eerst een band op te bouwen met een hond voordat hij gaat verhuizen naar jullie.
  • In het geval van een pup, zijn de ouderdieren aanwezig en hoe zijn die? Als je de ouderdieren niet mag zien, of alleen van een afstandje ivm agressie bijvoorbeeld. Dan direct afhaken. Agressie komt niet alleen door verkeerd opvoeden. Het kan ook in de genen zitten
  • En nogmaals, koop nooit van een plaatje of een foto en een verhaaltje. De verhaaltjes vanuit de buitenlandse asiels zijn altijd enorm positief of zielig. Maar eenmaal bij jullie thuis is het een “gewone” hond. En geen enkele hond is altijd alleen maar positief.

Wat heb je nodig als je een hond koopt?

In de oriëntatie fase en de zoekfase is het belangrijk dat je een profiel hebt. Dat je weet welk soort hond er bij jullie past. En laat je door niemand te vertellen dat je teveel eisen hebt. Want je kan in het belang van de hond nooit teveel eisen hebben. Dat degene die dat zegt geen hond heeft die bij jullie eisen past, wil dus zeggen dat jullie gewoon verder moeten zoeken.

En de eisen kunnen natuurlijk niet zijn dat de hond volledig opgevoed is. Dat kan wel maar voor een dergelijke hond betaal je echt heel veel geld, of je hebt een mazzeltje. Je kunt geen onmogelijke eisen stellen. Maar als jullie in een kinderrijke buurt wonen of een buurt met veel honden dan is een hond die sociaal is naar mensen, kinderen en honden wel belangrijk. Dat zijn bijvoorbeeld geen onmogelijke eisen.

Overige spullen die je nodig hebt

De overige spullen welke je nodig hebt die komen pas op het moment dat je een hond hebt gekocht. Maar in de eerste instantie is een profiel van wat bij jullie past het allerbelangrijkste.

klik hier om het boekje te bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *