extinction burst

Extinction burst zorgt ervoor dat trainingen mislukken

Extinction burst. Een moeilijk woord om aan te geven dat je hond een terugval in gedrag krijgt als je probleemgedrag probeert op te lossen.
Het is tevens de reden waarom heel veel trainingen mislukken.

Onze rode knop

Bij de Pannehoeve werken we met een rode knop. Deze staat midden op het terrein en als we erop drukken rolt de gebruiksaanwijzing eruit om probleemgedrag bij een hond eruit te trainen. Top hoor die knop en hij werkt fantastisch!

Eén van de meest genoemde “problemen” die we moeten overwinnen is de extinction burst. Dit is namelijk het probleem wat het moeilijkst te tackelen is en tevens het probleem waardoor vele oplossingen niet werken en mensen afhaken met een training die ze ingezet hebben.

Extinction burst ook wij hebben er last van

Vandaag stapt er iemand jouw huis binnen. Vanaf nu bepaald hij de regels. Je eet niet meer op dezelfde tijd, hij bepaald wanneer je gaat schoonmaken,koken, boodschappen gaat doen, wat je moet kopen. Kortom hij regelt vanaf nu heel je leven.


HOE VOEL JE JE?


WAT DOE JE? waarschijnlijk ga je per direct de strijd aan en weiger je en probeer je hem je huis uit te krijgen. Dit lukt niet en wat er ook gebeurt hij krijgt je zo ver dat je het gaat doen. Het is dat of geen leven. Politie, of welke instantie je ook inschakeld niemand kan je helpen en je bent aan hem overgeleverd.

In de eerste instantie werk je mee

WAT GA JE DOEN, in de eerste instantie zul je vaak de fout ingaan omdat je zelf een bepaald ritme hebt en alles MOET nu anders. Maar ga je je zonder slag of stoot overgeven aan iemand die je nu gaat vertellen wat er moet gebeuren?

Omdat je geen keuze hebt zul je misschien in de eerste instantie doen wat hij zegt. Maar ik denk dat je gaat proberen je eigen thuis terug te veroveren??
Je zal gaan proberen je eigen regels weer in te voeren toch?, hoe lang ga je daarmee door?

Dit is een beetje vergelijkbaar met extinction burst.

Een hondenbrein werkt uiteraard een beetje anders dan een mensenbrein, toch zal de hond op dezelfde manier reageren.

Wat is extinction burst precies?

Extinction burst wil zeggen dat gedrag wat wordt genegeerd uitdooft, maar dat er daarvoor nog een gedragsexplosie plaatsvindt.

Om het even simpel neer te zetten

GEDRAG + ALTIJD REACTIE = HERHALING VAN HET GEDRAG
Dat lijkt me tot nu toe nog duidelijk, als je gedrag laat zien en je krijgt daar een beloning voor zul je het gedrag herhalen.

GEDRAG + SOMS REACTIE= HERHALING VAN HET GEDRAG
Deze wordt al een stukje moeilijker, niet om te begrijpen want als we even de vergelijking met een kind nemen. Een kind die drie keer probeert om een snoepje te krijgen en die krijgt bij de derde keer zijn zin, dit zal de volgende keer langer zeuren om een snoepje omdat hij geleerd heeft dat de aanhouder wint. Zo werkt het dus ook bij de hond.

GEDRAG + NOOIT MEER REACTIE= HET GEDRAG DOOFT UIT
En dit is het moeilijkste van het hele stukje. Het lijkt heel simpel. Gewoon gedrag negeren en dan stopt het vanzelf OOIT EEN KEERTJE.

Zo simpel werkt het inderdaad wel. Maar denk eens even aan het verhaaltje van hierboven. Iemand die opeens gaat vertellen dat iets anders moet in je leven. Dat stuit bij ieder levend wezen op weerstand.

Extinction burst heeft te maken met weerstand

Het liefst hebben we dat er niets verandert. Dit geldt voor mensen maar nog veel meer voor dieren en in dit specifieke geval hebben we het over honden.

Ik ga een voorbeeld geven:
De hond is gewend tegen iedereen op te springen die binnenkomt. Je vindt dit inmiddels zo vervelend dat je besluit er wat aan te doen. Vanaf nu gaan we de hond leren om te gaan zitten als er iemand binnen komt.

Dit voelt voor de hond echter heel onnatuurlijk. Hij heeft namelijk een gewoonte en dat is tegen iemand aanspringen. Daarnaast begon iedereen altijd met hem te knuffelen als hij sprong.

De meest simpele manier om dit gedrag om te zetten is het springen te negeren door niet naar hem te kijken, niet aan hem te zitten dus niet weg te duwen en niet tegen hem te praten. Dit zijn namelijk allemaal vormen van aandacht en dat is zijn doel van het springen, AANDACHT.

Als hij vervolgens gaat zitten krijgt hij aandacht en een beloning.
Als we dit gaan volhouden gaat de hond vanzelf stoppen met springen en zal leren dat voor je gaan zitten hem veel meer oplevert.

Gewoontegedrag

Dit is waar de meeste trainers en gedragstherapeuten stoppen, want zo werkt het namelijk inderdaad.
Wat ze je echter niet vertellen is dat gewoonte gedrag niet zomaar stopt. En zeker niet als het eerst een grote beloning opleverde en nu opeens niets meer.

In de eerste instantie zal de hond inderdaad snel door hebben dat zitten hem meer oplevert dan springen. En zo lang jij hem dat continu verteld zal hij inderdaad netjes gaan zitten. Maar als je stopt met aaien of hij heeft de beloning gehad zal het springen terug komen.

In het begin van je training zul je het nog kunnen negeren en reageer je nog rustig door hem weer te laten zitten, en weer te belonen. Maar je wordt onrustig als je merkt dat je geen vooruitgang meer boekt en dat je hond in plaats van minder gaat springen juist extra zijn best gaat doen en bij het springen probeert te happen om aandacht te krijgen.

Dat hadden ze je niet verteld en je hebt het idee dat je het probleem juist erger hebt gemaakt in plaats van dat je het hebt opgelost.

Fietsen als voorbeeld van gewoontegedrag

Maar gewoonte gedrag kun je niet zomaar omzetten. Ook wij als mensen kunnen dat niet. Je kunt niet vanaf vandaag op een fiets stappen en niet meer trappen. Stel dat je vanaf vandaag je stuur op en neer moet bewegen om vooruit te komen.

Je zult de eerste dagen inderdaad je stuur bewegen. Tot je een keer op de fiets stapt zonder erbij na te denken en je zult automatisch gaan trappen. Pas als je merkt dat dat niet werkt dan ga je verder met het stuur.
Maar…… als je langzamer gaat met het stuur dan met het trappen zul je als je haast hebt gaan proberen of het werkt om mee te trappen. Je bent niet zomaar van het trappen af.

Extinction burst daar moet je helemaal doorheen

Als je een hond ander gedrag gaat aanleren heeft het tijd nodig om te beklijven bij je hond. Ook ongewenst gedrag uit trainen doe je niet in een paar dagen.

Het principe van gedrag negeren zodat het op den duur uitdooft werkt prima. Maar je hond zal voordat het gedrag uitdooft nog een aantal keren gaan proberen of het oude gedrag ECHT NIET MEER WERKT. En dat zal hij niet op de normale manier doen, maar hij zal het gedrag echt misschien nog 10x versterkt laten zien.
Het is voor jullie als baas gewoon een kwestie van uitzitten:

Het ongewenste gedrag blijven negeren en het gewenste gedrag blijven belonen. Niet wanhopen. Niet boos worden en zeker niet onzeker worden want dan heeft de hond precies wat hij wil, een baas die gaat twijfelen of hij het wel goed doet en daar profiteert hij weer van door het weer opnieuw te gaan proberen.

DOORZETTEN EN CONSTANT OP DEZELFDE MANIER REAGEREN GEEFT DE HOND DE ZEKERHEID DAT HIJ GEEN SUCCES MEER KRIJGT MET ZIJN OUDE GEDRAG.

Vragen die hier vaak bij gesteld worden

  • Hoe lang gaat het duren voordat de hond zijn gedrag stopt

Het is afhankelijk van hoe sterk de baas in zijn schoenen staat en hoe sterk het karakter van de hond is. In principe duurt het gemiddeld 28 dagen voordat iets beklijft, maar heeft de hond 1 keer succes gehad met zijn oude gedrag dan moet je eigenlijk vanaf dat moment weer gaan tellen tot 28 dus het is moeilijk te zeggen

  • Waarom wordt het gedrag erger voordat het gaat verbeteren

In mensentaal uitgelegd kan de hond niet begrijpen waarom zijn gedrag opeens niet meer werkt. Hij gaat dus alles uit de kast halen om zijn gedrag weer opnieuw te laten werken. Dit gedrag voelt beter voor hem dan zijn nieuwe gedrag dus zet hij alles op alles om zijn oude gedrag in ere te herstellen. Maar hoe erger het wordt, hoe “wanhopiger” de hond wordt en hoe dichter je bij het eind komt.

  • Werkt deze methode bij ieder probleem?

Ja het werkt bij ieder probleem en nee in ons dichtbevolkte landje hebben we niet de mogelijkheid de hond altijd maar te negeren. Als een hond sloopt kunnen we het negeren en zal het uiteindelijk stoppen als we goed gedrag belonen maar de meeste mensen willen niet hun halve huis eerst laten slopen. Ook blaffen in de bench is vaak ivm buren niet handig om daar weken op te wachten tot de hond een keer stil is. Het werkt heel goed bij trekken aan de lijn, opspringen, lijn omdoen om te gaan wandelen, allemaal dingen waar andere mensen geen last van hebben als het eerst heftiger wordt voordat het uitdooft.

  • Is het een methode die ALTIJD werkt

Ja als je hem kunt gebruiken en je zet hem in werkt hij altijd, er zitten uiteraard een aantal voorwaarden aan, iedereen moet meedoen, dus de hond mag NOOIT geen succes meer hebben. Je moet zelf geduld hebben en niet onrustig worden of boos of gefrustreerd want daar zal je hond altijd met verkeerd gedrag op reageren waardoor jij weer op je hond gaat reageren en hij dus uiteindelijk weer succes heeft.

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *