Hoe word ik leider van mijn hond?

Hoe word ik leider van mijn hond? Je wandelingen met je hond zijn niet meer leuk omdat je hond tijdens de wandeling maar ook thuis gedrag laat zien waarvan je niet weet hoe je het moet verbeteren.
Je hebt al gezocht op internet maar je vindt geen bevredigend antwoord.
Je wordt door totaal onbekende mensen aangesproken op het gedrag van je hond, of ze hebben tips en advies voor je. Maar ondertussen lijkt er niets te werken en kom je steeds van de regen in de drup.
Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Vicieuze circkel naar beneden, Hoe word ik leider van mijn hond?

Iedereen met een hond met probleemgedrag komt uiteindelijk terecht in een vicieuze circkel naar beneden. Je kunt zelf niet meer onbevangen naar je hond kijken, de buurt kijkt je aan alsof je een monster bij je hebt en je probeert alles te doen wat in je mogelijkheid ligt om de hond te corrigeren.


Daardoor ga je eigenlijk alleen maar in de vicieuze circkel naar beneden en kom je er nooit uit. Ik ga je het geheim vertellen waardoor je hopelijk weer omhoog zwemt in plaats van naar beneden. Voordat ik dat ga doen even wat uitleg over gedrag.

Hoe word ik leider van mijn hond
Net als bij alles start het worden van de leider van je hond ook met een idee en dat werk je uit tot een succes

Gedrag van de hond

Probleemgedrag is er vaak ingeslopen en is er ingeslopen omdat we te lief zijn voor de hond of op het moment supreme niet adequaat hebben gehandeld. Bijvoorbeeld je hond viel uit en in plaats van dat je meteen ingreep, schrok je er zo van dat je eigenlijk even aan de grond genageld stond. Je had dit namelijk niet verwacht.

Het gedrag kwam uit het niets

De reden waarom de hond uitviel kun je ook niet verklaren. “het kwam uit het niets” is het veelgehoorde probleem.

Het gedrag komt nooit uit het niets, de hond heeft zeker al signalen afgegeven. Die heb je echter niet opgepikt of niet gezien. Dus voor jou kwam de uitval uit het niets. Maar het kan heel goed dat een tegemoet komende hond al met jouw hond gecommuniceerd heeft en dat je hond daarop reageerde. Hij kan ook een associatie hebben gehad. Bijvoorbeeld hij viel uit naar een man met een pet, omdat hij ooit een schop heeft gehad van een man met een pet.

Het hoeft nog niet eens zo heftig te zijn, een kleine associatie kan al genoeg zijn. Iemand met een baard liep langs en op dat moment gebeurde er iets waar hij van schrok. Hij heeft datgene waar hij van schrok gekoppeld aan de man met de baard. Nu probeert hij mannen met baarden weg te jagen. Ik geef maar even een dwarsstraat om aan te geven hoe het brein van een hond werkt.

Probleemgedrag hoeft niet altijd negatief gedrag te zijn. Opspringen tegen vreemde mensen is ook probleemgedrag. Niet verkeerd bedoelt van de hond maar heel vaak niet gewenst door de baas en zeker niet door de voorbijganger.

Hoe word ik leider van mijn hond
Een leider die weet waar hij mee bezig is die durf je te volgen

Hoe word ik leider van mijn hond? Spiegelen

Doordat je geschrokken bent van de reactie van je hond, reageer je de eerst volgende keer overdreven waakzaam. Je wil namelijk niet dat je hond dit nog een keer doet. Waar je eerst nog rustig met je hond kon wandelen ben je nu aan het scannen. Om te zien of er geen dingen aan komen waar je hond probleemgedrag bij zou kunnen vertonen.

Op het moment dat je iets ziet reageer je adequaat. De riem kort te pakken en  je hond goed in de gaten te houden. Je hond was misschien niet eens van plan te reageren op hetgeen jij ziet. Maar doordat jij nu in de hoogste staat van paraatheid bent is er volgens hem gevaar. Zo ben je namelijk anders niet.

Hij gaat dus ook in de hoogste staat van paraatheid en daardoor reageer jij weer op de hond. De hond ziet hetgeen jij ook zag en zal daarop reageren. Hij probeert dit voor jou weg te jagen en doordat hij dit doet is het voor jou een bevestiging dat hij dus probleemgedrag heeft. Je komt hier dus duidelijk in de vicieuze circkel terecht.

Jouw angst overgeven

Hetzelfde kan gebeuren als jij bang bent voor bijvoorbeeld grote zwarte honden. Je ziet een grote zwarte hond aankomen en omdat jouw energie angst aangeeft zal je hond dit voelen en dus reageren op die hond. Hij zal waarschijnlijk alleen reageren op grote zwarte honden omdat jij daar bang voor bent. En wij krijgen dan te horen: “hij heeft iets tegen grote zwarte honden” maar er wordt niet bijverteld dat de baas daar ook bang voor is.

Zo kun je dus heel veel gedrag “spiegelen” zoals we dat noemen. Als jij binnengaat in de wachtkamer van de dierenarts en je begint daar onheilspellend tegen je hond te praten, en hem enorm beschermen dan zal hij denken dat er iets heel engs aan de hand is daar. Niet omdat hij die ervaring heeft maar omdat hij jouw gevoel spiegelt.

Hoe word ik leider van mijn hond?

Het geheim wat ik je nu ga vertellen is eigenlijk gewoon het intrappen van een open deur. Want eigenlijk weet je het namelijk zelf al wel maar moet iemand van buitenaf je daar weer even op wijzen.

In kaart brengen van het probleem

 • Allereerst ga je het probleem in kaart brengen: hond valt uit, hond springt tegen mensen op, hond eet alles van de straat op en noem de problemen maar op.
 • Vervolgens ga je kijken WANNEER je hond dit doet, bij alle mensen, bij alle honden, bij speciale honden, bij mensen met hoofddeksels etc.
 • Dan ga je jezelf een spiegel voorhouden, wat doe jij als je “het gevaar” ziet, pak je de lijn strakker vast, hou je de hond heel kort, ben je zelf bang?
 • Dan ga je kijken wat je iemand anders aan zou raden die met dit probleem bij jou zou komen. Hoe kun je VOORKOMEN dat de hond dit doet: Rustig blijven, niet van het ergste uitgaan, je hond beschermen.
 • Als het gedrag heel ernstig is en je weet dat je niet rustig kan blijven, wat heb je dan nodig om dit wel te worden: muilkorf, beter contact met je hond, kortere lijn, bench

Hoe is de omgang met je hond?

Nu je uitgevogeld hebt wat je nodig hebt om de wandeling beter te laten verlopen of om visite normaal te kunnen ontvangen, ga je eens kijken hoe de omgang verder met je hond is:

 • Welke regels zijn er en eigenlijk nog belangrijker hoeveel vrijheid krijgt de hond om zijn eigen beslissingen te nemen?
 • Hoe vaak krijgt hij een knuffel zonder dat je het in de gaten hebt.?
 • Hoe vaak krijgt hij een snoepje of een koekje omdat je zelf ook wat neemt?
 • Wat moet hij doen voor zijn eten?
 • Hoe vaak krijgt hij zijn zin als hij iets wil?

Hoe word ik leider van mijn hond? Door consequent te zijn en regels te stellen.

Na dit allemaal uitgezocht te hebben en in kaart te hebben wordt het tijd om regels op te stellen en hele duidelijke regels. De oorzaak dat veel probleemgedrag niet opgelost wordt is omdat je van alle kanten tips en advies krijgt aangereikt. Je probeert dit een tijdje, en je probeert dat een tijdje, maar omdat het niet meteen werkt stop je daar ook weer mee.

Je bent dus in de ogen van de hond ook niet consequent in je gedrag. Hij kan dus niet op je bouwen en niet op je vertrouwen.

Automatisch gedrag

Dan is er nog het puntje automatisch gedrag wat meespeelt in het geheel. Gedrag wat al langer speelt is inmiddels geautomatiseerd of gewoontegedrag geworden. En dan wil niet meer zeggen dan dat de hond NIET ANDERS KAN. Omdat hij al langere tijd uitvalt naar honden en daar altijd “succes” mee heeft gehad (de andere hond gaat tenslotte altijd weg) is dit gedrag geautomatiseerd. Geautomatiseerd gedrag heeft tijd nodig om omgezet te worden in ander gedrag.


Denk maar aan jezelf, je hebt zelf ook heel veel geautomatiseerd gedrag en dat zet je niet zomaar om in ander gedrag omdat dat heel oncomfortabel voelt. Zo is het bij de hond ook.
Je gaat hem ander gedrag ervoor in de plaats aanleren maar dat heeft tijd nodig. Eigenlijk heb je die tijd niet omdat je wil dat het probleem zo snel mogelijk verholpen is, dus als methode a niet werkt stap je direct over naar methode b.

De oplossing

 1. Je gaat een oplossing bedenken voor het probleem waar je tegenaan loopt, met in je achterhoofd wat je nodig hebt voor die oplossing en vooral hoe jij kunt veranderen om de oplossing vorm te geven
 2. Je gaat regels invoeren waar je jezelf aan gaat houden, je gaat dus een methode inzetten waar je vertrouwen in hebt en die ga je de komende maanden vol houden.
 3. Omdat je nu precies weet wat je moet doen reageer je zekerder en adequater op je hond als daarvoor
 4. Omdat je 1 methode gebruikt wordt je betrouwbaar voor je hond en kan hij op je bouwen omdat jij uitstraalt dat je weet waar je mee bezig bent.
 5. Je stopt met spiegelen en al het “gevaar” wat je tot nu toe hebt gezien, zie je nu niet meer en reageer je dus ook niet meer op.
 6. Door de maatregelen die je hebt genomen om te voorkomen dat het gedrag nog een keer gebeurt ben je nu veel rustiger tijdens wandelingen, in huis of waar dan ook.

Probleemgedrag los je niet op als je zelf onzeker bent. Je hond zal alleen een leider volgen die weet waar hij mee bezig is. Vanaf vandaag weet jij precies waar je mee bezig bent, je weet precies welke maatregelen je moet nemen om te voorkomen dat je hond nog een keer het gedrag laat zien en je weet precies welk gedrag je ervoor in de plaats wil zetten.
Vanaf vandaag ben je duidelijk tegen je hond, ben je niet meer bang voor wat gaat komen maar ga je daarop reageren en ander gedrag aanleren.

Ik weet zeker dat je het kunt!!!!!

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *