kauwstaven

Kauwstaven voor je hond? Koop gezonde yakstaven.

Een veel gehoord probleem is om een goede en gezonde kauwstaven voor de hond te kopen. Veel kauwbotten zijn snel op. Yakstaven zijn hard en de hond kan er lang mee doen.

Kauwstaaf voor de hond. Waarom is het nodig?

Een kauwstaaf is om vele redenen belangrijk voor een hond.

Ontspanning door middel van kauwen op een kauwstaaf of kauwbot.

Evenals de mens hebben honden na een tijd van inspanning ook een ontspanningsmomentje nodig.  Net zoals wij een boek pakken of onze mobiele telefoon tegenwoordig om te ontspannen hebben honden ook iets nodig om te kunnen ontspannen. Kauwen op een kauwbot of een kauwstaaf is daarvoor een prima manier.

Als gevolg van het kauwen op iets worden honden rustiger en in de aanloop naar een rustpauze of een slaappauze is een kauwbot of een kauwstaaf na de maaltijd (ontspannen gaat beter met een volle maag) een prima optie.

Yakken komen voor in de Himalaya en het hooggebergte

Tanden poetsen met behulp van een hard bot of een harde kauwstaaf.

Hoewel je je hond van het begin af aan kunt aanleren dat je zijn tanden poetst; kun je ook de hond zelf het werk laten doen met behulp van een kauwstaaf of een bot.
In de eerste plaats hebben ze hun momentje van ontspanning en daarnaast schrapen de tanden door harde botten of kauwstaven veel beter schoon dan met een tandenborstel.

Bovendien als je een herplaatshond hebt die het niet gewend is om tanden gepoetst te worden, werkt het een stuk handiger als dit gebeurt met behulp van kauwen

Yakstaven zijn gezonde kauwstaven voor je hond

Intussen komen er steeds meer gezonde kauwstaven of kauwbotten op de markt. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar verse botten. Zoals bijvoorbeeld een kniestuk. Daar zit merg in en doordat de hond het merg eruit haalt gaan zijn tanden langs de randen van het bot. Daarmee schuurt hij als het ware zijn tanden schoon.

Echter het nadeel van verse botten is dat ze na een paar dagen gaan stinken. Daarnaast kun je ze ook niet continu laten liggen in huis. Als je een tuin hebt is dat prima te doen maar in huis is het niet prettig.

Yakstaven zijn kauwstaven die niet zomaar bederven door de bewerking die ze hebben ondergaan. Ze gaan niet stinken of rotten en kunnen dus blijven liggen als de hond er klaar mee is.

Yakstaven en kauwstaven
Yakken leven net als onze runderen veelal in de vrije natuur

Yakstaven zijn kauwstaven gemaakt van yakmelk

Yakstaven zijn gemaakt van yakmelk. Yakken komen vooral voor in de Himalaya en om die reden is Yakmelk een stuk schaarser dan koemelk. Om die reden zijn Yakstaven in Nederland vaak gemaakt van Koemelk of net als bij deze staven een combinatie van yakmelk en koemelk.

Wat is het verschil tussen de kaas van de yakstaven en gewone kaas?

Het productieproces van kaas lees je hier als je dat interessant vindt. Bij de yakkaas  wordt de melk op traditionele wijze gestold. Het water wordt er volledig uitgehaald en de kaas wordt in jute geperst. Na het persen wordt de yakkaas gerookt en daarna laten ze hem op natuurlijke wijze uitharden waardoor je zeer harde kaas krijgt.

Eveneens worden de yakstaven die niet volledig uit yakmelk bestaan op dezelfde manier geproduceert.

Yakstaven geschikt voor honden met allergieën.

Yakstaven zijn graanvrij dat is waarschijnlijk voor iedereen wel duidelijk. Ze zijn glutenvrij, dat is voor iedereen ook nog te begrijpen. Maar het is ook lactose-arm en eigenlijk bijna lactose vrij.
Namelijk de lactose bevindt zich voor 99% in het vocht van de melk en omdat tijdens het stollen vrijwel al het vocht eruit wordt gehaald is de kaas dan al zo goed als lactose vrij.

Vervolgens wordt de kaas nog verder bewerkt. Zoals ik al eerder aangaf wordt de kaas gerookt waardoor er ook nog vocht aan de kaas onttrokken wordt. Daarna wordt de kaas ook uitgehard en dat betekend dat vrijwel al het vocht wat er in de kaas zat er nu uit is.

Een Yak in zijn oorspronkelijke leefgebied

Kauwstaven van yakkaas oftewel de yakstaven van I am Yak kaas

Deze kauwstaven van I am Yak Kaas bevatten 30% yakmelk en 70 % koemelk. Verder zitten er geen chemische toevoegingen bij en is het een dus een “schoon” product.
Zoals ik eerder aangaf in dit artikel is Yakmelk een stuk schaarser en ook een stuk duurder dan koemelk. Dus om de staven betaalbaar te houden wordt er met beide producten gewerkt.

Evenals de “echte” yakstaven worden ook deze kauwstaven gemaakt volgens traditioneel churpi recept. Het vetgehalte van deze staven is laag dus ook zeker geschikt voor honden die wat te zwaar zijn. Het proteïne gehalte daarentegen is hoog. Dat betekend dat deze staven ook nog eens hoogwaardig eiwit bevatten met veel aminozuren.

Harde kauwstaven

Het product is hard en dat betekend lekker lang kauwplezier voor je hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *