Hoe help ik mijn hond als hij jeuk heeft?

Hond heeft jeuk maar geen vlooien. Jeuk heeft een functie in het op het lichaam. Doordat je gaat krabben ontdek of verwijder je parasieten en andere dingen die niet op het lichaam thuis horen. Zij zouden gevaarlijke en/of ziekmakend kunnen zijn.

De jeukzenuw onder de huid wordt geprikkeld door histamine op het moment dat je wordt gestoken of gebeten bijvoorbeeld. Door te gaan krabben, krab je de mestcellen open waardoor de jeuk nog heftiger wordt. Hetzelfde gebeurt eigenlijk bij de hond.

Hond heeft jeuk en krabt veel

Als een hond veel en langdurig krabt is er vaak iets aan de hand

Als een hond veel en “langdurig” krabt is er iets aan de hand.

Een hond kan namelijk ook krabben als kalmeringssignaal. Maar zo gauw de noodzaak over is om zichzelf of degene tegenover hem te kalmeren zal het krabben ook onmiddellijk stoppen. Het krabben als kalmerend signaal gebeurt vaak op verschillende plaatsen. De ene keer enorme jeuk bij de staart en de volgende keer een klein beetje jeuk aan het oor bijvoorbeeld.

Maar als een hond langdurig en veel krabt is er iets aan de hand. Het eerste wat in de eerste instantie bij bijna iedereen bekeken wordt is of de hond vlooien heeft. Bij lichtgekleurde honden is dat vaak snel duidelijk omdat je zelfs een enkele vlo vrij snel ziet. Bij donker gekleurde honden is een enkele vlo veel lastiger te zien.

Parasieten

Maar vlooien zijn niet de enige parasieten waar de hond last van kan hebben. Ook tekenbeten kunnen jeuken en dan kan de hond ook last hebben van mijten die een stuk lastiger te ontdekken zijn.

Behandeling van een hond die (veel) jeuk heeft

Een hond die jeuk heeft (veel jeuk) daarvoor kun je een badje maken met daarin een aantal eetlepels havermout (afhankelijk van hoe groot de hond is). Laat de havermout even trekken in lauw warm water en zet vervolgens de hond erbij. Gooi het havermoutwater rustig over hem heen zodat hij goed nat wordt en tot op de huid. Laat het vervolgens even intrekken.

Havermout kalmeert de huid en haalt de jeukprikkel weg

Spoel de hond daarna uit met schoon water en droog hem goed en bij voorkeur föhn je hem op de koude stand omdat opdrogend haar ook weer jeuk kan geven.

Als de hond wondjes heeft van het krabben behandel deze dan met colloïdaal zilver zodat de wondjes niet gaan ontsteken en zodat er geen hotspot kan ontstaan.

Redenen van de jeuk

Allereerst moet je er natuurlijk voor zorgen dat je zeker weet dat je hond geen vlooien heeft of niet gebeten is door een vlo of een teek.
Je kunt je hond behandelen met een natuurlijk vlooienpoeder, welke ook de niet gravende mijt doodt.

Hou er rekening mee dat een vlooienbeet of een tekenbeet nog drie dagen kan jeuken als hij het per ongeluk raakt. Dit is een beetje hetzelfde als met muggenbulten die kunnen ook een aantal dagen najeuken.

Kam je hond iedere dag helemaal door met een vlooienkam om er zeker van te zijn dat hij geen vlooien (meer) heeft.

Een hond die blijft krabben heeft ergens last van

Hond heeft jeuk, Mijten kunnen een oorzaak zijn.

Blijft hij veel krabben dan zou je bij de dierenarts kunnen laten kijken of hij geen mijten heeft.
Niet alle mijten kunnen worden gedood door de vlooienpoeder.Er zijn ook gravende mijten die onder de huid zitten waar de vlooienpoeder niet komt.

Deze mijten kunnen uitsluitend worden gedood door ivermectine, maar je kunt hiervoor ook het antiworm middel milbemax geven wat ook de gravende mijten doodt.

Allergie

Als alle parasieten zijn uitgesloten of hij is volledig behandeld tegen alle parasieten dan is een allergie ook nog een optie waardoor de hond veel jeuk kan hebben.
Bij een allergie zie je ook vaak rode bultjes of een rode huid op bepaalde plaatsen.

Evenals een mens kan een hond voor heel veel dingen allergisch zijn en allergie is dan ook lastig te vinden.

Immuunsysteem

Honden met een zwak immuunsysteem zijn gevoeliger voor parasieten maar ook voor allergiën.
Dus als je een hond hebt die veel jeuk heeft probeer dan ook eens te kijken of je iets kan wijzigen in het voer zodat zijn immuunsysteem beter wordt. Bij het immuunsysteem zijn de darmen het belangrijkste onderdeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *