Drijft jouw pup je tot waanzin?

Heel regelmatig hoor ik mensen die met een klap van de roze wolk afgevallen zijn als het om hun pup gaat. Een pup ziet er schattig uit bij een ander. Als je bij een nestje leuke pups komt ben je snel verkocht doordat ze je met die guitige oogjes en die lieve bekjes aankijken. Maar een pup thuis hebben, 24 uur rond je heen kan je ook tot waanzin drijven.

Bench

Ik denk dat het aanleren van een bench voor veel puppybezitters al een hoop rust gaat geven. Een pup heeft net als een mensenbaby rust en regelmaat nodig. Maar niet alleen de pup is erbij gebaat maar ook voor jou als eigenaar is het prettig als je weet waar je aan toe bent en dat je weet dat er regelmatig tijd is waarbij de puppy in de bench zit. In het begin ga je erbij zitten naast de bench.

Geniet van die tijd. Neem een boek of een tijdschrift en geniet van het rustmoment dat je pup in de bench ligt. Je pup zal rustiger zijn als jij er naast zit en je hand tegen de bench legt om hem te  kalmeren.
Als dat niet meer nodig is, dan heb jij je handen twee uur vrij om iets anders te gaan doen.

Neem de tijd

Een pup neem je niet zomaar even tussendoor en die voed je ook niet zomaar even tussendoor op. Net als bij een mensenbaby (ik maak vaak de vergelijking om dingen duidelijk te krijgen) heb je het in het begin met een pup enorm druk. Je kunt hem eigenlijk als hij wakker is geen 2 seconden uit het oog verliezen omdat hij anders ergens plast of poept of hij sloopt iets. Dit doet hij niet om jou te pesten maar omdat hij niet beter weet. Hij moet het allemaal van jullie leren en hij heeft dus begeleiding nodig.


Voor jullie als opvoeders van een pup vreet het energie om de opvoeding zo goed mogelijk te doen. Plan er dus zeker in de eerste weken dat de pup bij jullie is niet te veel bij. Gebruik de tijd die je hebt met je pup om te socialiseren en kleine dingen te leren, om met hem te spelen, hem zindelijk te maken etc. En geniet even van de tijd dat hij in de bench zit en tank zelf ook even een beetje bij.

Maak een (flexibel) plannetje

Ik haak eerst even in op het woord flexibel
Mensen die een plan hebben gemaakt willen dat ook afmaken. Vaak is een plan gebaseerd op alles wat je MOET gaan doen met je pup. Het is echter belangrijk ook naar je pup te kijken. Een wandeling van 5 minuten met enorm veel prikkels kan voor een pup al zo vermoeiend zijn dat hij happerig wordt en vervelend wordt.

Kap de wandeling dan af ondanks dat er op jou plannetje een half uur wandelen staat. Even zo met trainen of spelen. Bedenk wat je hond mag en niet mag. Ben je met hem aan het spelen of staat er spelen op je programma dan is dat jammer. Stop het spelen zo gauw hij baldadig wordt of happerig wordt.

Knuffelen

Een pup ziet er uit om te knuffelen. Dat vinden wij en met name kinderen eigenlijk het allerleukste van een pup. Er zijn echter enorm veel pups die er niets aan vinden en die willen lopen, ravotten en spelen. Als ze dan worden vastgepakt kunnen ze gaan happen.

Wees duidelijk

Wees duidelijk tegen een pup. Maak hem op een rustige manier duidelijk wat wel en niet mag maar laat je niet frustreren. Je pup doet het allemaal niet expres en de dingen die hij doet (ook die jij niet leuk vindt) doet hij omdat hij niet beter weet. Dat beter weten moet jij hem leren.

Wordt niet boos maar wees duidelijk

Wordt niet boos want daar word je pup onzeker van. Een correctie (verbaal) is prima maar vertel hem dan ook wat je wel van hem wil. In de eerste tijd ben je voornamelijk politieagent maar daar pluk je op latere leeftijd van de pup echt wel de vruchten van.

Lees niet te veel op internet

Lees niet te veel op internet maar als je een goede hondenschool hebt vraag dan liever daar advies. Internet is een media waarop iedereen zijn of haar mening kwijt kan maar er zijn zo enorm veel meningen als het gaat om het opvoeden van honden dat je al heel snel niet meer weet of je het nu goed of fout doet.

Volg je hart


Volg je hart. Ik ga er vanuit dat jullie de pup uit liefde hebben gekozen dat betekend dat jij (jullie) hem vanuit je hart kunnen begeleiden. Jullie weten wat je wel en wat je niet van hem wil hebben, jullie weten wat je hem wil leren en jullie weten hoe jullie situatie in elkaar zit. Bespreek de route die je het liefst zou volgen met je hondenschool en laat alle verdere adviezen die je krijgt lekker van je af glijden. Doe wat jij vindt dat goed is en geniet van je pup.

Hou je pup wat langer bezig met eten

Hersenspelletjes is een leuke manier om je hond vermoeid te krijgen net voordat hij naar bed gaat. Geef hem een leuk spel met voer en laat hem werken voor zijn voer.
Daarna iets te kauwen en daarna een poosje lekker slapen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *