Afwijkend gedrag bij honden

Zoals ik altijd al laat doorschemeren ben ik altijd op zoek naar nieuwe inzichten met name in de psyche van de hond.
Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar voornamelijk afwijkend gedrag bij honden en waarom vertonen ze dit. Er zijn tal van redenen waarom een hond afwijkend gedrag vertoond en ik probeer ze allemaal zoveel mogelijk te beschrijven zodat er ook een passende trainingsmethode of medicatie gevonden kan worden.

Flip

Eigenlijk is Flip de hond die mij richting deze zoektocht geleid heeft.
Flip is een schat van een hond maar hyperactief en niet te remmen in zijn gedrag maar ook totaal geen focus op andere dingen dan hetgeen hij belangrijk vindt.

Hetgeen hij belangrijk vindt is het in de gaten houden van een hond hier op de boerderij die net zo onzeker is als dat hij zelf is. De hele dag is hij bezig met deze hond en er is niets anders belangrijk, hij kan zich nergens anders op focussen.
Nu zou de meest makkelijke oplossing zijn om de andere hond weg te doen (dit gaat niet lukken omdat het ook een hond is met gedragsproblemen) maar dan verlegt hij diezelfde focus op de volgende hond.

Ik heb bij hem al van alles geprobeerd (en ja dat hoor ik van mijn cursisten ook vaak) en natuurlijk niet voor eventjes want ik ben op de hoogte van het feit dat een hond de tijd moet krijgen om aan bepaalde dingen te wennen en de tijd moet krijgen om zijn gedrag te keren. Hij heeft echter zoveel focus op deze andere hond dat er geen tijd meer overblijft voor iets anders.
Er zijn maar weinig honden waar het me niet is gelukt om in de kop te komen om te proberen te zien wat zij zien en om te proberen te kijken waarom ze reageren zoals ze reageren. Echter na ¾ jaar met Flip is mijn trucendoos leeg en ben ik dus al behoorlijke tijd op zoek naar wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Afwijkend gedrag bij honden

Maar ik maak een artikel over afwijkend gedrag bij honden. In mijn zoektoch stuitte ik namelijk op een opmerkelijk onderzoek wat mij nog niet bekend was en wat ik toch bekend wil maken onder mensen. Afwijkend gedrag bij met name jonge honden net na of in de pubertijd kan te maken hebben met de schildklier van de hond. Het gekke van het verhaal is dat heel veel dierenartsen die niet weten  of in ieder geval ten tijde van het onderzoek niet wisten.

Ik kan het hele onderzoek gaan samenvatten en herschrijven maar het leek me handiger om de gedragingen eruit te halen voor een snelle check en vervolgens de link te delen voor het volledige onderzoek.

Schildklier gerelateerde gedragsveranderingen

Pups of jonge honden rond de pubertijd

angst, seizoensgebonden allergieën, huid en vacht problemen, aandacht verlies en plotselinge radeloosheid. Stel je voor dat een rustige leuke puppy opeens veranderd als hij de puberteit in gaat en de eerder wel gemanierde, leuke aanhankelijke hond lijkt nu een compleet andere hond, die signalen af gaat geven als huilen, nerveusheid, schizoïde gedrag, angst voor vreemden, hyperventilatie, desoriëntatie of het geen aandacht kunnen geven.

Volwassen honden

Uitval (plotselinge uitval naar andere honden of mensen) Aanvallen (Epilepsie) Disoriëntatie Gemoedswisselingen Hyperactiviteit Depressie Angst en Fobieën Opgewondenheid. Verhoogde onderdanigheid Passiviteit Geïrriteerdheid.

Het is goed mogelijk dat het aan de schildklier ligt. In het onderzoek staat wat je bij de dierenarts moet vragen om dit te laten testen.

Lees hier het onderzoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *